Κάνε το Τεστ
Η σημασία της αυτοφροντίδας, Αυτοφροντίδα, Σημασία αυτοφροντίδας, Οφέλη αυτοφροντίδας, Παραδείγματα αυτοφροντίδας

Η σημασία της αυτοφροντίδας

Η σημασία της αυτοφροντίδας

Η αυτοφροντίδα είναι η συνειδητή προσπάθεια που κάνει κάποιος για να αφιερώνει χρόνο σε πράγματα που είναι ωφέλιμα για την σωματική και την ψυχική του υγεία. Η φροντίδα για το μυαλό και το σώμα σας δεν χρειάζεται να είναι χρονοβόρα αλλά απαιτεί τακτική και συνεχή ενασχόληση. Η ισορροπημένη διατροφή, ο καλός ύπνος, η άσκηση, η αποφυγή του αλκοόλ είναι κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία της αυτοφροντίδας. Αλλά πολλοί άνθρωποι  αποτυγχάνουν να προσέχουν τις πτυχές της ψυχικής υγείας.  Όπως η διαχείριση του στρες, η χαλάρωση, η ενσυνειδητότητα, οι κοινωνικές σχέσεις και τα χόμπι.

Στον ολοένα και πιο πολυάσχολο κόσμο που ζούμε, η σημασία της αυτοφροντίδας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Το συνεχές στρες,  η έκθεση στα social media και η εξέλιξη της τεχνολογίας σημαίνουν ότι σπάνια "αποσυνδεόμαστε". Ακόμη και αφού φύγουμε από το γραφείο ή το σχολείο, συνεχίζουμε να κουβαλάμε δουλειά στο σπίτι. Υπάρχει μια συνεχής πίεση και προσδοκία ώστε να νιώθουμε πάντα διαθέσιμοι, είτε αυτή η πίεση είναι εσωτερική (F.O.M.O/Fear of Missing Out) ή εξωτερική (δουλειά, οικογένεια, φίλοι).

Το άγχος, ο πολυάσχολος τρόπος ζωής και ο περιορισμένος χρόνος της ξεκούρασης για το μυαλό και το σώμα, κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την χαλάρωση και την ηρεμία. Όμως, αυτό επηρεάζει αρνητικά την σωματική και την ψυχική μας υγεία. Επειδή δεν μπορούμε (και δεν πρέπει) να αποφεύγουμε πράγματα που μας προκαλούν στρες. Η αυτοφροντίδα είναι ο μοναδικός προστατευτικός μηχανισμός για τον εαυτό σας.

Η αυτοφροντίδα όπως λέει και η λέξη είναι η φροντίδα του εαυτού. Περιλαμβάνει οτιδήποτε μας κρατά υγιείς, σωματικά, ψυχικά και πνευματικά.

Αν και η αυτοφροντίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την μακροζωία, είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, είτε είναι μια αρρώστια, τα οικονομικά προβλήματα, η απώλεια της δουλειάς, ένα διαζύγιο ή κάποιο άλλο σημαντικό γεγονός. Για αυτό η αυτοφροντίδα είναι πολύ σημαντική , ειδικά σε δύσκολες στιγμές.

Γιατί είναι η αυτοφροντίδα σημαντική;

Σε μια κοινωνία στην οποία οι άνθρωποι πρέπει να δουλεύουν πολλές ώρες και η ξεκούραση αφορά μόνο στις ημέρες των διακοπών, υπάρχει η πεποίθηση ότι πρέπει να είναι παραγωγικοί,  πράγμα που μπορεί τελικά να στερεί πολλές ευκαιρίες αυτοφροντίδας.

Αλλά αν αφιερώνετε λίγο χρόνο στην καθημερινότητα για να φροντίζετε τον εαυτό σας, τότε θα ανακουφίζετε το στρες της καθημερινότητας. Έτσι, θα μπορείτε να επαναφέρετε τον εαυτό σας σε ένα υγιές σημείο.

Όταν δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση, αυτό μπορεί να οδηγεί σε σημαντικές συνέπειες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν το burnout, το άγχος, τη δυσαρέσκεια και ένα πλήθος αρνητικών συνεπειών.

Η αυτοφροντίδα μειώνει ή περιορίζει το άγχος και την κατάθλιψη, μειώνει την ανησυχία, βελτιώνει τη συγκέντρωση, ελαχιστοποιεί την απογοήτευση και το θυμό, αυξάνει την ευτυχία, βελτιώνει την ενέργεια και πολλά άλλα. Επίσης, βελτιώνει το ρυθμό της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνο. Πνευματικά, μας βοηθά να μένουμε συντονισμένοι με την ανώτερη δύναμή μας και να συνειδητοποιούμε το νόημα της ζωής.

Σημασία Αυτοφροντίδας, Αυτοφροντίδα, Οφέλη αυτοφροντίδας

Ποια είναι τα οφέλη της αυτοφροντίδας;

Η αυτοφροντίδα προσφέρει πολυάριθμα οφέλη στην ευεξία μας:

 • Βελτιώνει την υγεία: οι συνήθειες όπως η άσκηση, ο ποιοτικός ύπνος, η υγιεινή διατροφή ενισχύουν την σωματική μας υγεία, αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειας και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
 • Βελτιώνει την ψυχική και συναισθηματική υγεία: υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν γιατί η ψυχική υγεία είναι τόσο σημαντική. Η αυτοφροντίδα συμβάλλει στη μείωση του άγχους και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Προάγει την καλή ψυχική υγεία καθώς δίνει τη δυνατότητα ηρεμίας, χαλάρωσης και τη δέσμευση σε δραστηριότητες που προσφέρουν χαρά και ικανοποίηση.
 • Ενισχύει την παραγωγικότητα και τη συγκέντρωση: όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας έχουμε τη δυνατότητα να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να αναζωογονηθούμε, πράγμα που αυξάνει την απόδοσή μας, βελτιώνει την συγκέντρωση και ενισχύει τις δεξιότητες επίλυσης των προβλημάτων. Όταν η ευεξία είναι προτεραιότητα, έχουμε περισσότερη ενέργεια και πνευματική διαύγεια για να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα.
 • Βελτιώνει τις σχέσεις: όταν η αυτοφροντίδα είναι προτεραιότητα, έχουμε περισσότερα αποθέματα ενέργειας να επενδύσουμε στις σχέσεις μας. Ο χρόνος που αφιερώνουμε στον εαυτό μας προλαμβάνει το burnout και μας βοηθά να είμαστε ο καλύτερος εαυτός μας με τους άλλους.
 • Ενισχύει την αυτοεκτίμηση: οι πράξεις αυτοφροντίδας ενισχύουν την αυτοεκτίμηση μας. Όταν οι ανάγκες μας αποτελούν προτεραιότητα και μένουμε δεσμευμένοι σε δραστηριότητες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά, στέλνουμε ένα μήνυμα στον εαυτό μας ότι αξίζουμε την φροντίδα και την προσοχή.
 • Προλαμβάνει το burnout: η αυτοφροντίδα αποτρέπει το burnout, που είναι σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά μια εξουθενωτική κατάσταση. Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας, μπορούμε να αναπληρώσουμε την ενέργειά μας και να αποτρέψουμε τις αρνητικές συνέπειες του burnout.

Η αυτοφροντίδα είναι ζωτικής σημασίας. Χωρίς την κατάλληλη διατροφή, την άσκηση, τον ποιοτικό ύπνο είναι πιο πιθανό να φτάσουμε στο burnout.

Με ποιους τρόπους μπορώ να βάλω την αυτοφροντίδα στην καθημερινότητά μου;

Ίσως ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν φροντίζουν τον εαυτό τους είναι η έλλειψη χρόνου. Ενώ σε πολλούς ανθρώπους συμβαίνουν πολλά πράγματα, είναι επιτακτική ανάγκη να αφιερώνουμε χρόνο για τον εαυτό μας κάθε μέρα, έστω και ελάχιστα. Και φυσικά, δεν είναι ανάγκη να κάνουμε κάτι που να έχει κόστος. Μπορούμε από την άνεση του σπιτιού μας να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Ακόμη και αν έχετε μόνο 5 λεπτά να αφιερώσετε στον εαυτό σας είναι σημαντικά. Με τον καιρό θα καταλάβετε πόσο σημαντικός είναι αυτός ο χρόνος για την υγεία και την ευεξία σας.

Παραδείγματα αυτοφροντίδας

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

 • Συναισθηματικά: μπορείτε να μιλήσετε σε κάποιον, να κάνετε ενδοσκόπηση, να γράψετε σε ένα ημερολόγιο τις σκέψεις σας, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να κάνετε μια καλλιτεχνική δραστηριότητα, να ακούσετε μουσική, να κάνετε άσκηση, να βγείτε μια βόλτα, να παρακολουθήσετε κάτι που να ταιριάζει με τη διάθεσή σας, να κλάψετε, να αγκαλιάσετε κάποιον, να γελάσετε, να κοιμηθείτε.
 • Περιβαλλοντικά: μπορείτε να βγείτε μια βόλτα κάπου όμορφα, να αναπνεύσετε καθαρό αέρα, να απολαύσετε τον ήλιο, τον νυχτερινό ουρανό, να κάνετε ανακύκλωση, να καθαρίσετε το σπίτι σας.
 • Οικονομικά:  μπορείτε να φτιάξετε ένα οικονομικό πλάνο, να ανοίξετε ένα λογαριασμό για αποταμιεύσεις, να βάζετε κάθε μέρα στην άκρη 1€, να κάνετε επενδύσεις, να μειώσετε τις περιττές αγορές, να αποφύγετε τη χρήση των πιστωτικών καρτών, να ζητήσετε αύξηση.
 • Πνευματικά: μπορείτε να διαβάσετε, να ακούσετε podcasts, να δείτε ντοκιμαντέρ, να φτιάξετε παζλ, να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο. Φυσικά, μπορείτε να εξερευνήσετε την δημιουργική/καλλιτεχνική σας πλευρά, να πάρετε ένα πτυχίο.
 • Επαγγελματικά: μπορείτε να πάρε τε το πτυχίο σας, να κάνε τε μετεκπαιδεύσεις, να κάνετε αίτηση για μια προαγωγή, να φτιάξετε το βιογραφικό σας, να κάνετε αίτηση για τη δουλειά των ονείρων σας, να ανοίξετε τη δική σας επιχείρηση.
 • Σωματικά: να κάνετε καθημερινά άσκηση, να περπατάτε, να κάνετε μια υγιεινή διατροφή, να κάνετε τις εξετάσεις σας.
 • Κοινωνικά: βγείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας, προσφέρετε εθελοντική εργασία, μάθετε να χρησιμοποιείτε τα social media.
 • Διανοητικά: κάντε διαλογισμό, προσευχηθείτε, κάντε γιόγκα, εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα, βρείτε το σκοπό και το νόημα της ζωή σας, βρείτε την ανώτερη δύναμή σας.

Η αυτοφροντίδα είναι ανάγκη!

Η αυτοφροντίδα είναι σημαντική για την καθημερινότητα. Με τη βοήθειά της μπορούμε να έχουμε καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στις διάφορες πτυχές της ζωής μας και γενικά να έχουμε καλύτερη υγεία και ευεξία.

Όταν δίνουμε στον εαυτό μας το χρόνο που έχει ανάγκη τότε μπορούμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ  μπορούμε να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Μπορούμε να επικοινωνούμε εποικοδομητικά και να έχουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας. Η ζωή είναι πολύτιμη, και ο σκοπός είναι να την απολαμβάνουμε.