Κάνε το Τεστ
εθελοντισμός, οφέλη εθελοντισμού, γιατί είναι σημαντικός ο εθελοντισμός, αξία εθελοντισμού, επιδράσεις εθελοντισμού στην υγεία

Τα οφέλη του εθελοντισμού

Εθελοντισμός

Όταν συνεχώς τρέχουμε για τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας είναι πολύ δύσκολο να βρούμε χρόνο για εθελοντισμό. Ωστόσο, τα οφέλη του εθελοντισμού μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση στην ψυχική και στην σωματική μας υγεία. Με τον εθελοντισμό προσφέρετε βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και συμμετέχετε σε ένα μεγαλύτερο σκοπό. Μπορείτε να κάνετε νέους φίλους, να συνδεθείτε με ανθρώπους, να μάθετε καινούργιες δεξιότητες και ακόμη και να προωθήσετε την καριέρα σας.

Η προσφορά βοηθά στην προστασία της ψυχικής και της σωματικής σας υγείας. Βοηθά στη μείωση του στρες, καταπολεμά την κατάθλιψη, σας κρατά σε πνευματική εγρήγορση και σας δίνει την αίσθηση του σκοπού. Είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερο ασχολείστε με τον εθελοντισμό τόσα περισσότερα οφέλη αποκομίζετε. Δεν είναι ανάγκη να έχετε μακροχρόνια δέσμευση ή να αφιερώνετε μεγάλο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου σας.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο εθελοντισμός;

Ο εθελοντισμός είναι σημαντικός καθώς προσφέρετε ουσιαστική βοήθεια για αξιόλογους σκοπούς, βοηθάτε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και γενικά συμβάλλετε στην ευρύτερη κοινωνία. Πολλοί οργανισμοί και φιλανθρωπικές οργανώσεις βασίζονται στην γενναιοδωρία των εθελοντών καθώς δεν χρηματοδοτούνται και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα για το προσωπικό. Πολλές οργανώσεις εξαρτώνται από τις ομάδες των εθελοντών για να ευημερήσουν και να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο εθελοντισμός σας κρατά σε επαφή με τους γύρω σας

Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη του εθελοντισμού είναι η επίδραση στην κοινότητα. Ο εθελοντισμός σας επιτρέπει να συνδεθείτε με τα μέλη της κοινότητας και να την μετατρέψετε σε ένα πιο όμορφο μέρος. Ακόμη και η μικρή βοήθεια μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή των ανθρώπων, των ζώων και των οργανισμών που το έχουν ανάγκη. Επίσης ο εθελοντισμός μπορεί να ωφελήσει εσάς και την οικογένειά σας . Η αφιέρωση χρόνου στον εθελοντισμό σας βοηθά να κάνετε νέους φίλους, να διευρύνετε τον κοινωνικό σας κύκλο και να ενισχύσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να κάνετε νέους φίλους και να ενισχύσετε τις υπάρχουσες σχέσεις σας είναι να δεσμευτείτε στο να κάνετε πράγματα μαζί με άλλους ανθρώπους. Ο εθελοντισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να γνωρίσετε νέους ανθρώπους, ειδικά αν είστε καινούργιοι σε μια περιοχή. Ενισχύει τους δεσμούς σας με την κοινότητα και διευρύνει το κοινωνικό σας δίκτυο, βρίσκετε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και απολαμβάνετε τις κοινές σας δραστηριότητες.

Μερικοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους εξωστρεφείς, ενώ άλλοι είναι ντροπαλοί και δυσκολεύονται να γνωρίσουν νέους ανθρώπους. Ο εθελοντισμός σας δίνει τη δυνατότητα να εξασκήσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες, καθώς συναντάτε μια ομάδα ανθρώπων με τους οποίους έχετε κοινά ενδιαφέροντα.

Ο εθελοντισμός ενισχύει την ψυχική και την σωματική σας υγεία

Ο εθελοντισμός έχει πολλά οφέλη στην υγεία, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι βοηθά στη μείωση του στρες. Όταν περνάτε ουσιαστικό χρόνο με άλλους ανθρώπους αυτό συνήθως βοηθά στη μείωση του στρες. Η μείωση του στρες συνεπάγεται πολλά οφέλη στην σωματική υγεία. Κοιμάστε καλύτερα, αρρωσταίνετε λιγότερο συχνά, και προλαμβάνετε τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Όταν επικεντρωνόμαστε στους άλλους, δεν δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα δικά μας προβλήματα και στις δικές μας ανησυχίες. Αντί λοιπόν να νιώθετε στρες για τη ζωή σας νιώθετε ευγνωμοσύνη για όσα έχετε.

Ο εθελοντισμός μπορεί να είναι μια διέξοδος για την απογοήτευση που νιώθετε για συγκεκριμένα θέματα και να σας κάνει να νιώθετε πιο δυνατοί.

Ο εθελοντισμός βοηθά να αντιμετωπίσετε το στρες, το θυμό και την ανησυχία. Η προσφορά έχει θετικές επιδράσεις στην συνολική ψυχική σας υγεία και ευεξία. Τίποτα δεν ανακουφίζει περισσότερο το στρες από ότι η ουσιαστική επαφή με άλλους ανθρώπους.

Ο εθελοντισμός βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Με τον εθελοντισμό μένετε σε επαφή με τους ανθρώπους και αυτό βοηθά να αναπτύξετε ένα ισχυρό υποστηρικτικό σύστημα, που θα σας προστατεύσει από την κατάθλιψη.

Ο εθελοντισμός σας κάνει ευτυχισμένους. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο εθελοντισμός ενεργοποιεί το μηχανισμό της επιβράβευσης στον εγκέφαλο. Είμαστε κοινωνικά όντα και από τη φύση μας έχουμε μάθει να προσφέρουμε. Όσο περισσότερα δίνουμε, τόσο πιο ευτυχισμένοι νιώθουμε.

Ο εθελοντισμός αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Όταν προσφέρετε βοήθεια στους άλλους και στην κοινότητα, τότε νιώθετε το αίσθημα της ανταμοιβής. Ο ρόλος σας στον εθελοντισμό σας δίνει την αίσθηση της περηφάνιας. Και όσο πιο καλά νιώθετε με τον εαυτό σας, τόσο πιο θετικά θα βλέπετε τη ζωή σας και το μέλλον σας.

Ο εθελοντισμός σας δίνει την αίσθηση του σκοπού. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, ειδικά αυτοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν χάσει το σύντροφό τους, μπορούν να βρουν νόημα στη ζωή τους βοηθώντας τους άλλους. Οποιαδήποτε και αν είναι η ηλικία σας ή η κατάστασή σας , ο εθελοντισμός μπορεί να σας βοηθήσει να απασχολήσετε το μυαλό σας, να είστε σε εγρήγορση και να έχετε σκοπό στη ζωή σας.

Ο εθελοντισμός σας βοηθά να είστε σωματικά υγιείς. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντική εργασία έχουν χαμηλότερη θνησιμότητα σε αντίθεση με αυτούς που δεν προσφέρουν εθελοντική εργασία. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά εθελοντές έχουν την τάση να περπατούν περισσότερο, να αντιμετωπίζουν πιο εύκολα όσα προκύπτουν στην καθημερινότητα, και έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση και έχουν καλύτερες δεξιότητες. Ο εθελοντισμός μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του χρόνιου πόνου και τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων του καρδιαγγειακού.

Ο εθελοντισμός ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση

Όταν κάνουμε καλό για τους ανθρώπους γύρω μας και για την κοινωνία αυτό οδηγεί στην αίσθηση του επιτεύγματος. Η εθελοντική εργασία σας κάνει να νιώθετε περηφάνια, ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας καθώς βγαίνετε από την ζώνη άνεσής σας.

Ο εθελοντισμός βοηθά να νιώθετε καλύτερα για τον εαυτό σας, και αυτό ενισχύει τον θετικό τρόπο με τον οποίο βλέπετε τη ζωή σας, τον κόσμο και τους μελλοντικούς σας στόχους.

Αν είστε ντροπαλοί ή φοβάστε τις νέες εμπειρίες, τις νέες κουλτούρες και τα ταξίδια, ο εθελοντισμός σε διάφορα μέρη του κόσμου μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τον κόσμο από άλλη οπτική και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας.

Ο εθελοντισμός μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της καριέρας σας

Αν σκέφτεστε να αλλάξετε καριέρα, ο εθελοντισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε εμπειρία σε τομείς που σας ενδιαφέρουν και να γνωρίσετε πολλούς ανθρώπους. Ακόμη και αν δεν σχεδιάζετε να αλλάξετε καριέρα, ο εθελοντισμός σας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσετε σημαντικές δεξιότητες που αφορούν τη δουλειά, όπως η ομαδικότητα, η επικοινωνία, η επίλυση των προβλημάτων, ο σχεδιασμός, η διαχείριση του χρόνου και η οργάνωση. Ίσως να νιώθετε πιο έτοιμοι να ανοίξετε τα φτερά σας από τη στιγμή που θα έχετε καλλιεργήσει αυτές τις δεξιότητες.

Επειδή η εθελοντική εργασία δεν πληρώνεται αυτό δεν σημαίνει ότι οι δεξιότητες που μαθαίνετε δεν είναι βασικές. Πολλές εθελοντικές θέσεις εργασίας απαιτούν κατάλληλη εκπαίδευση.

Ο εθελοντισμός μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε δεξιότητες που ήδη έχετε και να τις χρησιμοποιήσετε προς όφελος όλης της κοινότητας. Αν είστε για παράδειγμα καλός στις πωλήσεις μπορείτε να βελτιώσετε τις δεξιότητες σας στη δημόσια ομιλία, στην επικοινωνία και στις μεθόδους μάρκετινγκ.

Ο εθελοντισμός σας προσφέρει την ευκαιρία να δοκιμάσετε μια νέα καριέρα χωρίς να έχετε κάποια μακροχρόνια δέσμευση. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να κερδίσετε εμπειρία σε ένα νέο πεδίο. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορείτε να προσφέρετε άμεσα εθελοντική εργασία σε έναν οργανισμό που κάνει τη δουλειά για την οποία ενδιαφέρεστε. Αν για παράδειγμα είστε νοσηλευτές, μπορείτε να προσφέρετε εθελοντική εργασία σε ένα νοσοκομείο.

Αν και το να μάθετε νέες δεξιότητες έχει πολλά οφέλη, δεν είναι απαραίτητο για να έχετε μια ικανοποιητική εμπειρία εθελοντισμού. Να θυμάστε ότι οι βασικές αξίες του εθελοντισμού είναι η συμπόνια, το ανοιχτό μυαλό, η προθυμία να ανταποκριθείτε σε οτιδήποτε χρειαστεί και η θετική σκέψη.

Ο εθελοντισμός βοηθά να γνωρίσετε άλλες κουλτούρες

Ο εθελοντισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αποκαλύψετε νέα κομμάτια της κουλτούρας σας που δεν είχατε δει ποτέ πριν. Τα προγράμματα εθελοντισμού σας δίνουν την ευκαιρία να συναντήσετε ανθρώπους και να μάθετε από αυτούς , έτσι να δείτε τη ζωή με άλλο μάτι. Αυτή η εμπειρία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εσάς.

Η επαφή με άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες διαφορετικές από τη δική σας, σας κάνει κοινωνικά ευέλικτους και διευρύνει την άποψή σας για τον κόσμο. Επίσης κατανοείτε τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι άλλοι άνθρωποι, αυξάνετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες, την συμπόνια και την ομαδική εργασία.

Ο εθελοντισμός φέρνει χαρά και ικανοποίηση στη ζωή

Ο εθελοντισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξερευνήσετε τα ενδιαφέροντα και το πάθος σας. Η εθελοντική εργασία που είναι ουσιαστική και ενδιαφέρουσα για εσάς μπορεί να είναι χαλαρωτική, να σας δίνει ενέργεια , να αποτελεί διέξοδο στην ρουτίνα της καθημερινότητας. Ο εθελοντισμός ενισχύει την δημιουργικότητα, το κίνητρο και το σκοπό στην προσωπική και στην επαγγελματική σας ζωή.

Υπάρχουν πολλές εθελοντικές εργασίες. Το κλειδί είναι να βρείτε τη θέση που σας ταιριάζει και απολαμβάνετε. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα ενδιαφέροντα σας ταιριάζουν με τις ανάγκες του οργανισμού. Σκεφτείτε τα εξής:

 • Θέλετε να δουλεύετε με ενήλικες, παιδιά, ζώα ή από το σπίτι;
 • Προτιμάτε να δουλεύετε μόνοι σας ή να είστε μέλος μιας ομάδας;
 • Είστε καλύτεροι στο προσκήνιο ή προτιμάτε να έχετε πιο προβεβλημένο ρόλο;
 • Πόσο χρόνο μπορείτε να διαθέσετε;
 • Ποιες είναι οι δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν στην εθελοντική εργασία;

Θα απολαύσετε περισσότερο τον εθελοντισμό αν αναγνωρίσετε τους στόχους και τα ενδιαφέροντά σας. Σκεφτείτε γιατί θέλετε να προσφέρετε εθελοντική εργασία.

Για να βρείτε μια θέση που να σας ταιριάζει, ψάξτε κάτι που θα ταιριάζει στην προσωπικότητα, στις δεξιότητες και στα ενδιαφέροντά σας. Σκεφτείτε αν υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ή να επιτύχετε ως εθελοντής.

Μπορεί να θέλετε:

 • Να βελτιώσετε την κοινότητα στην οποία ζείτε.
 • Να γνωρίσετε νέους ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις ή εμπειρίες.
 • Να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο.
 • Να κάνετε κάτι καλό στον ελεύθερο χρόνο σας.
 • Να δείτε νέα μέρη ή ένα διαφορετικό τρόπο τη ζωή.
 • Να δοκιμάσετε μια νέα δουλειά.
 • Να διευρύνετε τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι σας.

Μην περιορίζετε τον εαυτό σας σε μια μόνο οργάνωση ή μια συγκεκριμένη δουλειά. Μερικές φορές μια ευκαιρία μπορεί να φαίνεται εξαιρετική στο χαρτί αλλά στην πραγματικότητα να διαφέρει. Προσπαθήστε να επισκέπτεστε διαφορετικές οργανώσεις και να νιώσετε πως λειτουργούν και να δείτε αν ταιριάζετε στο περιβάλλον.

Εθελοντισμός για "ευχαρίστηση", όχι ως ακόμα μία "υποχρέωση"

Ο εθελοντισμός δεν χρειάζεται να διαρκεί μια ζωή για να είναι ωφέλιμος. Οι μελέτες δείχνουν ότι δύο με τρεις ώρες την εβδομάδα ή περίπου 100 ώρες το χρόνο, μπορεί να έχουν τεράστια ψυχικά οφέλη για εσάς. Το πιο σημαντικό πράγμα στον εθελοντισμό είναι ότι μπορείτε να προσφέρετε το χρόνο με τον οποίο νιώθετε άνετα. Ο εθελοντισμός πρέπει να είναι κάτι που σας προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση, και όχι άλλη μια υποχρέωση στη λίστα σας που σας βαραίνει.

Εάν ψάχνετε τρόπους για να κυνηγήσετε τα όνειρά σας και να βελτιώσετε τη ζωή σας, το LIFE COACHING μπορεί να σας βοηθήσει!