Κάνε το Τεστ
φυτικές ίνες, αξία φυτικών ινών, φυτικές ίνες στη διατροφή, οφέλη φυτικών ινών στην υγεία

Φυτικές ίνες

Φυτικές Ίνες

Οι φυτικές ίνες υπάρχουν στα φρούτα, στα λαχανικά , στα όσπρια και στις τροφές ολικής άλεσης και είναι γνωστές για την ικανότητά τους να προλαμβάνουν ή να ανακουφίζουν την δυσκοιλιότητα. Οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας , βοηθούν στη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη , νοσημάτων του καρδιαγγειακού και κάποιων μορφών καρκίνου.

Σε αντίθεση με τα άλλα θρεπτικά συστατικά των τροφών όπως τα λίπη, οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες τα οποία διασπώνται και απορροφώνται, οι φυτικές ίνες δεν διασπώνται από τον οργανισμό μας. Περνούν από το στομάχι, στο λεπτό έντερο, στο παχύ έντερο και στην συνέχεια αποβάλλονται από τον οργανισμό.

Οι φυτικές ίνες διακρίνονται σε διαλυτές και αδιάλυτες.

  • Διαλυτές φυτικές ίνες: αυτές οι φυτικές ίνες διαλύονται στο νερό. Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες υπάρχουν στη βρώμη, στα φασόλια, στα εσπεριδοειδή, στα καρότα.
  • Αδιάλυτες φυτικές ίνες: αυτές οι φυτικές ίνες βοηθούν στην κίνηση της τροφής στο πεπτικό σύστημα και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Το αλεύρι ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά όπως το κουνουπίδι, οι πατάτες είναι καλές πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών.

Οφέλη φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες ωφελούν τα καλά βακτήρια του εντέρου

Υπάρχουν πολλά βακτήρια στον οργανισμό μας που είναι σημαντικά για το σωματικό βάρος, τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Όπως κάθε οργανισμός έτσι και τα βακτήρια χρειάζονται ενέργεια για να επιβιώσουν και να λειτουργήσουν. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι υδατάνθρακες και τα λιπαρά οξέα απορροφώνται από την κυκλοφορία του αίματος πριν φτάσουν στο παχύ έντερο, και έτσι μένει ελάχιστη τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Τα ανθρώπινα κύτταρα δεν έχουν τα απαραίτητα ένζυμα για να διασπούν τις φυτικές ίνες, για αυτό όταν φτάνουν στο παχύ έντερο είναι σχεδόν άθικτες. Τα βακτήρια του εντέρου διαθέτουν αυτά τα ένζυμα για τη διάσπαση των φυτικών ινών. Αυτός είναι και ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο οι φυτικές ίνες είναι τόσο σημαντικές για την υγεία μας. Αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου , λειτουργούν ως πρεβιοτικά.

Τα καλά βακτήρια έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας. Βοηθούν στην σύνθεση λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου όπως το προπιονικό και το βουτυρικό οξύ, από τα οποία το πιο σημαντικό είναι το βουτυρικό.

Αυτά τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου μπορούν να τροφοδοτήσουν τα κύτταρα στο παχύ έντερο, και αυτό οδηγεί σε μείωση της φλεγμονής του εντέρου και βελτίωση πεπτικών διαταραχών όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απώλεια βάρους

Μερικοί τύποι φυτικών ινών βοηθούν στην μείωση του βάρους και της όρεξης. Η πρόσληψη φυτικών ινών οδηγεί στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Οι φυτικές ίνες μπορούν να απορροφήσουν νερό στο έντερο, επιβραδύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού.

Οι φυτικές ίνες μειώνουν την απότομη αύξηση της γλυκόζης μετά από τα γεύματα

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες στα γεύματα μειώνουν την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν ακολουθείτε μια διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες. Οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα οι υδατάνθρακες να αυξήσουν την γλυκόζη σε επιβλαβή επίπεδα.

Φυτικές ίνες και δυσκοιλιότητα

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη των φυτικών ινών είναι ότι μειώνουν την δυσκοιλιότητα. Οι φυτικές ίνες απορροφούν νερό και αυξάνουν την κίνηση του εντέρου.