Νόσος του Crohn και διατροφή

νόσος του Crohn, διατροφή για τη νόσο του Crohn, τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στη νόσο Crohn. τροφές που βοηθούν στη νόσο του Crohn

Νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι ένας από τους δύο τύπους του συνδρόμου ευερέθιστου  εντέρου μαζί με την ελκώδη κολίτιδα. Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρείται μια αντίδραση του ανοσοποιητικού ενάντια στην εντερική οδό.

Στη νόσο του Crohn παρατηρείται φλεγμονή στο λεπτό έντερο, η οποία προκαλεί διάρροια ή πόνο στην κοιλιά. Μπορεί να έχετε μειωμένη όρεξη για φαγητό και η φλεγμονή δυσκολεύει το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές.

Ποιες τροφές είναι καλό να αποφεύγετε;

Οι τροφές που προκαλούν συμπτώματα διαφέρουν για κάθε άνθρωπο με νόσο του Crohn. Για να ξέρετε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε, είναι ανάγκη να αναγνωρίσετε ποιες τροφές σας προκαλούν συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι με νόσο του Crohn παρατηρούν ότι μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες τροφές επιδεινώνουν τα συμπτώματα στη διάρκεια έξαρσης της νόσου. Είναι πολύ πιθανό κάποιες από τις παρακάτω τροφές να προκαλούν συμπτώματα:

  • Αλκοόλ (κρασί, μπύρα)
  • Βούτυρο, μαγιονέζα, μαργαρίνη, έλαια
  • Ανθρακούχα αναψυκτικά
  • Καφές, τσάι, σοκολάτα
  • Καλαμπόκι
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (αν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη)
  • Τροφές πλούσιες σε λιπαρά (τηγανισμένες τροφές)
  • Τροφές που προκαλούν αέρια (φακές, όσπρια, κουνουπίδι, μπρόκολο, κρεμμύδια)
  • Ωμά φρούτα
  • Ωμά λαχανικά
  • Ωμό κρέας
  • Πικάντικα φαγητά
  • Τροφές ολικής άλεσης και δημητριακά

Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε τις τροφές που σας προκαλούν συμπτώματα, μπορείτε να τις αποφύγετε ή να μάθετε νέους τρόπους μαγειρέματος που δεν θα επηρεάζουν το έντερό σας.

Τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε σε περιόδους ύφεσης

Δεν υπάρχει ένα μόνο διατροφικό πλάνο για την νόσο του Crohn επειδή η νόσος και τα συμπτώματα εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο. Γενικά καλό είναι να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να ακολουθήσετε την Μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει τροφές ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, υγιή λιπαρά, άπαχο κρέας, ψάρια, όσπρια και αυγά. Όταν θρέφετε σωστά το σώμα σας σε περιόδους ύφεσης μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τις εξάρσεις. Σε περιόδους ύφεσης επικεντρωθείτε στις παρακάτω τροφές:

  • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: είναι μύθος ότι οι άνθρωποι με νόσο του Crohn πρέπει να αποφεύγουν τις φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες περιέχουν πρεβιοτικά, τα οποία βελτιώνουν την ισορροπία των καλών βακτηρίων στο έντερο. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φυτικών ινών όταν αντιμετωπίζετε μια έξαρση βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
  • Πρωτεΐνη: καταναλώστε άπαχο κρέας (και μόνο κόκκινο κρέας), ψάρια, αυγά, ξηρούς καρπούς, βούτυρα από καρπούς, και τόφου. Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και το κρέας που είναι πλούσιο σε λίπος, τα λουκάνικα, το μπέικον.
  • Φρούτα και λαχανικά: καταναλώστε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών, ωμών ή βρασμένων καθημερινά. Προσπαθήστε να τρώτε πολύχρωμα φρούτα ώστε να υπάρχει ισορροπία στα θρεπτικά συστατικά.
  • Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο: αυτές περιλαμβάνουν το μπρόκολο, το λάχανο, τα πορτοκάλια, τα άσπρα φασόλια και τα αμύγδαλα όπως επίσης το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη , όπως πολλοί άνθρωποι με νόσο του Crohn, επιλέξετε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη όπως το εμπλουτισμένο γάλα αμυγδάλου.

Σχετικά άρθρα

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ