Η νόσος του Crohn είναι ένας από τους δύο τύπους του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μαζί με την ελκώδη κολίτιδα. Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρείται μια αντίδραση του ανοσοποιητικού ενάντια στην εντερική οδό.
Στη νόσο του Crohn παρατηρείται φλεγμονή στο λεπτό έντερο, η οποία προκαλεί διάρροια ή πόνο στην κοιλιά. Μπορεί να έχετε μειωμένη όρεξη για φαγητό και η φλεγμονή δυσκολεύει το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές.
Οι τροφές που προκαλούν συμπτώματα διαφέρουν για κάθε άνθρωπο με νόσο του Crohn. Για να ξέρετε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε, είναι ανάγκη να αναγνωρίσετε ποιες τροφές σας προκαλούν συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι με νόσο του Crohn παρατηρούν ότι μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες τροφές επιδεινώνουν τα συμπτώματα στη διάρκεια έξαρσης της νόσου. Είναι πολύ πιθανό κάποιες από τις παρακάτω τροφές να προκαλούν συμπτώματα:
Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε τις τροφές που σας προκαλούν συμπτώματα, μπορείτε να τις αποφύγετε ή να μάθετε νέους τρόπους μαγειρέματος που δεν θα επηρεάζουν το έντερό σας.
Δεν υπάρχει ένα μόνο διατροφικό πλάνο για την νόσο του Crohn επειδή η νόσος και τα συμπτώματα εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο. Γενικά καλό είναι να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να ακολουθήσετε την Μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει τροφές ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, υγιή λιπαρά, άπαχο κρέας, ψάρια, όσπρια και αυγά. Όταν θρέφετε σωστά το σώμα σας σε περιόδους ύφεσης μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τις εξάρσεις. Σε περιόδους ύφεσης επικεντρωθείτε στις παρακάτω τροφές: