Κάνε το Τεστ
κορωνοϊός, Χριστούγεννα , πως θα επηρεάσει ο κορωνοϊός τα Χριστούγεννα, χριστουγεννιάτικες αγορές, εορταστικό τραπέζι, εισόδημα

Πως θα επηρεάσει ο κορωνοϊός τις γιορτές των Χριστουγέννων

Πώς θα επηρεάσει η πανδημία τα Χριστούγεννα;

Σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουνη επιβληθεί περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να υπολειτουργούν, οι εκδηλώσεις να μην γίνονται και οι περισσότεροι άνθρωποι να μένουν σπίτι τους. Το 2020 και το 2021 ήταν χρονιές στις οποίες δεν γιορτάσαμε σημαντικές εορτές όπως το Πάσχα και δεν περάσαμε πολύ χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μας. Τώρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ότι δεν θα γιορτάσουμε και τα φετινά Χριστούγεννα όπως ξέραμε μέχρι τώρα, λόγω του κορωνοϊού Covid-19 και ειδικότερα του νέου στελέχους Όμικρον που έχει εμφανιστεί, με πλήθος μεταλλάξεων.

Είναι ξεκάθαρο ότι φέτος οι γιορτές δεν θα είναι οι συνηθισμένες. Μάλλον δεν θα δούμε καν τον Άγιο Βασίλη σε εμπορικά καταστήματα να υποδέχεται τα μικρά παιδιά, καθώς το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού πλήττει όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά όλη την Ευρώπη και την Αμερική, και δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στις φετινές γιορτές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, είτε είμαστε σε lockdown είτε όχι.

Χριστουγεννιάτικες αγορές

Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι οι μήνες που παραδοσιακά κάνουμε τις αγορές για τα Χριστουγεννιάτικα δώρα και το μόνο σίγουρο είναι ότι φέτος θα αλλάξει και αυτή η εμπειρία. Όλα τα καταστήματα είναι κλειστά με αποτέλεσμα όλες οι αγορές να έχουν μπει στον "πάγο". Σίγουρα μπορείτε να ψωνίσετε ότι θέλετε online αλλά υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θέλουν πρώτα να δουν κάτι από κοντά πριν το αγοράσουν. Λόγω του μεγάλου όγκου των παραγγελιών υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις και αυτό είναι ένα ρίσκο. Οι μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν online πλατφόρμες χάνουν καθημερινά χρήματα στη διάρκεια του lockdown.

Εισόδημα & Οικονομικά προβλήματα

Πολλοί  άνθρωποι δεν εργάζονται αυτή τη στιγμή και ένα πιθανό lockdown θα πλήξει ακόμα περισσότερομε αποτέλεσμα το εισόδημα τους να έχει μειωθεί σημαντικά και υπάρχουν και οι άνθρωποι που είναι άνεργοι εξαιτίας του κορωνοϊού. Το εισόδημα έχει μειωθεί σημαντικά και αυτό θα επηρεάσει την αγορά και τις γιορτές.

Εορταστικό τραπέζι

Με την καραντίνα, τους περιορισμούς στην κυκλοφορίας και το όριο ατόμων στις συναθροίσεις είναι πολύ δύσκολο κάποιος να σκεφτεί ότι θα γίνουν εκδηλώσεις όπως τις περασμένες χρονιές. Οι μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα πάρτι είναι προφανές ότι δεν θα γίνουν φέτος.  Οι Χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις είναι δύσκολο να οργανωθούν καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με την καραντίνα.

Χρόνος με την οικογένεια

Όλοι περιμένουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων για να βρεθούμε με την οικογένεια μας και τους αγαπημένους μας, να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους και να γιορτάσουμε.

Ο κορωνοϊός έχει ήδη επηρεάσει σημαντικά τη ζωή των ηλικιωμένων, των ανθρώπων με χρόνια νοσήματα και ακόμη και των παιδιών που έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους. Αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε αν τα Χριστούγεννα θα έχουμε καραντίνα ή κάποια περιοριστικά μέτρα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν θα βρεθούν με τους αγαπημένους τους αυτή τη χρονιά, ιδίως με συγγενείς μεγάλης ηλικίας.

Αν θέλετε οι φετινές γιορτές να είναι χαρούμενες είναι ανάγκη να λάβετε υπόψη σας όλες αυτές τις παραμέτρους. Είναι ξεκάθαρο ότι φέτος πολλές παραδόσεις όπως τα ψώνια, ακόμα και το οικογενειακό τραπέζι θα είναι διαδικτυακά. Η υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε μας κάνει να εκτιμάμε τα μικρά πράγματα, τον χρόνο με την οικογένειά μας τα Χριστούγεννα. Ακόμη και αν φέτος η επικοινωνία τα Χριστούγεννα είναι εικονική, οι στιγμές θα είναι πιο πολύτιμες. Όλοι οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δουλεύουν σκληρά για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ιδίως αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Ίσως να είναι η πρώτη φορά που θα κάνετε Χριστούγεννα χωρίς κάποιον αγαπημένο σας ή να είστε σε καραντίνα με όλη την οικογένεια μαζί.