Κάνε το Τεστ
χοληστερόλη, υψηλή χοληστερόλη, φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της χοληστερόλης, μείωση της χοληστερόλης φυσικά

Χοληστερόλη: τρόποι για να την μειώσετε φυσικά

Χοληστερόλη

Η χοληστερόλη συντίθεται στο ήπαρ και έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας στα τοιχώματα των κυττάρων και είναι αναγκαία για τη σύνθεση αρκετών ορμονών.

Όπως το λίπος, έτσι και η χοληστερόλη δεν διαλύεται στο νερό. Αντιθέτως, η μεταφορά της στο σώμα εξαρτάται από μόρια που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες, οι οποίες κουβαλούν τη χοληστερόλη, τα λίπη και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες στο σώμα.

Διαφορετικά είδη λιποπρωτεϊνών έχουν διαφορετικές επιδράσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) έχει ως αποτέλεσμα την εναπόθεση της χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη στένωση των αρτηριών, σε εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα.

Αντιθέτως, η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) βοηθά στη μεταφορά της χοληστερόλης μακριά από τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι βοηθά στην πρόληψη των νοσημάτων.

Υψηλή χοληστερόλη

Η χοληστερόλη συντίθεται από το ήπαρ και είναι απαραίτητη για τα κύτταρα. Η κατανάλωση λιπαρών τροφών και ελαίων μπορεί να κάνει το ήπαρ να συνθέτει περισσότερη χοληστερόλη. Επίσης μπορεί να προέρχεται από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνετε.

Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης, η LDL χοληστερόλη και η HDL χοληστερόλη. Η LDL χοληστερόλη είναι γνωστή ως κακή χοληστερόλη. Τα υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων, μια μορφή λιπαρών οξέων στο αίμα που προέρχονται από τη διατροφή. Αν έχετε πολύ υψηλά ποσοστά LDL χοληστερόλης, τότε μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες και να σχηματίσει πλάκες. Αυτό που τελικά συμβαίνει είναι η στένωση των αρτηριών.

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για τα νοσήματα του καρδιαγγειακού. Αν έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναζητείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα μειώσετε.

Τρόποι για να μειώσετε τη χοληστερόλη

Η χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (πχ στατίνες) η οποία αποτελεί και την βασική θεραπευτική επιλογή σε κάποιες περιπτώσεις, αναλόγως των επιπέδων χοληστερόλης και του υπόλοιπου ιστορικού του ασθενούς. Τα υπερβολικά αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης χρειάζονται ένα θεραπευτικό πλάνο για να μειωθούν.

Ωστόσο, αν η χοληστερόλη σας είναι λίγο ή μέτρια αυξημένη μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που θα μειώσουν τα επίπεδά της χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, στη διατροφή σας ώστε να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης:

1. Αποφύγετε τα trans και τα κορεσμένα λιπαρά

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν κορεσμένα ή trans λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Καλό είναι να μειώσετε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών.

2. Καταναλώστε πολλές διαλυτές φυτικές ίνες

Η αύξηση της πρόσληψης διαλυτών φυτικών ινών μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη. Τα συμπληρώματα διατροφής με ψύλλιο και η κατανάλωση βρώμης στο πρωινό αποτελούν εύκολους τρόπους για να αυξήσετε τα ποσοστά των διαλυτών φυτικών ινών που προσλαμβάνετε. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες.

3. Άσκηση

Όταν το βάρος είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό, οι πιθανότητες να έχετε υψηλή χοληστερόλη αυξάνονται. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι ακόμη και οι αδύνατοι άνθρωποι μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Η αεροβική άσκηση βοηθά στην διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και επίσης βοηθά στην υγεία της καρδιάς. Το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι είναι όλες ασκήσεις που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, ειδικά αν ασκείστε 3 φορές την εβδομάδας ή περισσότερο.

4. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Όταν πίνετε αλκοόλ, το ήπαρ το διασπά σε τριγλυκερίδια και χοληστερόλη. Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση και είναι πιο δύσκολο να διατηρήσετε φυσιολογικό βάρος.

5. Συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα συμπληρώματα διατροφή με ιχθυέλαια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα οξέα βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Τα ιχθυέλαια μπορεί να μην μειώνουν άμεσα την LDL χοληστερόλη, αλλά έχουν πολλά άλλα οφέλη όπως η μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

6. Βάλτε το σκόρδο στη διατροφή σας

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Το σκόρδο βοηθά στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης από το σώμα και μειώνει τα τριγλυκερίδια στο αίμα.

Γιατί είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να μειώσετε την χοληστερόλη χωρίς φαρμακευτική αγωγή;

Μπορεί να μην επιθυμείτε να λάβετε φαρμακευτική αγωγή για την χοληστερόλη για πολλούς λόγους.

Οι στατίνες είναι τα πιο γνωστά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης. Οι παρενέργειες των στατινών μπορεί να έντονες και σημαντικές, και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • μυϊκούς πόνους
  • κόπωση
  • ζαλάδα
  • αργή πέψη
  • χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων

Η χρήση στατινών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση άλλων καταστάσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Ενίσχυση του οργανισμού και πρόληψη

Για την πρόληψη και την ενίσχυση του οργανισμού, του καρδιαγγειακού συστήματος, της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.