Κάνε το Τεστ
σκόρδο, ιδιότητες σκόρδου, οφέλη σκόρδου στην υγεία

Σκόρδο: μια πανίσχυρη ασπίδα για τον οργανισμό

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα πολύ δημοφιλές συστατικό στην μαγειρική, αλλά από την αρχαιότητα είναι πολύ γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία. Πολλές από τις ιδιότητες του σκόρδου οφείλονται στην παρουσία μιας θειϊκής  ένωσης , της αλλισίνης, που υπάρχει στο φρέσκο ή στο θρυμματισμένο σκόρδο, και έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Η αλλισίνη είναι το κύριο βιοδραστικό συστατικό του σκόρδου.

Το σκόρδο έχει ελάχιστες θερμίδες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6 και φολικό οξύ, βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο και ψευδάργυρο.

Η υψηλή  περιεκτικότητα σε θείο είναι υπεύθυνη για τις αντιβιοτικές ιδιότητες του σκόρδου, και βοηθά στην υγεία του πεπτικού συστήματος αποβάλλοντας τις τοξίνες από το σώμα. Επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στο κοινό κρυολόγημα και προλαμβάνει τα καρδιακά νοσήματα καθαρίζοντας τις αρτηρίες. Έχει αναπλαστικές και επουλωτικές ιδιότητες για αυτό βοηθά στη θεραπεία των ουλών και χαρίζει λάμψη στο δέρμα.

Οφέλη του σκόρδου

Βοηθά στην υγεία της καρδιάς. Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Με αυτό τον τρόπο προστατεύει την καρδιά, καθώς μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση. Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση είναι πιο πιθανό η διατροφή τους να περιλαμβάνει σκόρδο.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα δεδομένα από πολλές μελέτες δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου και να επιβραδύνει τη διασπορά του. Το σκόρδο είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ενώσεις, ουσίες που υπάρχουν σε πολλά φυτά και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που οδηγούν στην  εμφάνιση καρκίνου.

Καταπολεμά το κοινό κρυολόγημα. Αν και οι μελέτες που έχουν γίνει σε αυτό το πεδίο είναι περιορισμένες, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν σκόρδο είναι λιγότερο πιθανό να κρυολογήσουν. Αυτό οφείλεται στις αντιμικροβιακές και στις αντιβιοτικές ιδιότητες του σκόρδου, που σταματούν την εξάπλωση των ανεπιθύμητων μικροοργανισμών.

Δρα ως φυσικό αντιβιοτικό. Το σκόρδο έχει σημαντικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία ενάντια στις λοιμώξεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για στελέχη που είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικά φάρμακα. Βέβαια, το σκόρδο δεν υποκαθιστά την φαρμακευτική αγωγή αλλά μπορεί να έχει ωφέλιμη συμπληρωματική δράση.

Καθαρίζει το δέρμα. Εξαιτίας των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων του, το σκόρδο βοηθά στη μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής που προκαλεί η ακμή. Αν και μερικοί προτείνουν την τοπική εφαρμογή του σκόρδου για δερματικά προβλήματα, καλό είναι να αποφεύγετε την άμεση επαφή με το δέρμα γιατί μπορεί να προκληθεί εξάνθημα, τσούξιμο και σε σπάνιες περιπτώσεις η εμφάνιση φουσκαλών.