Κάνε το Τεστ
ξύπνημα, πρωινό ξύπνημα, γιατί είναι ωφέλιμο το πρωινό ξύπνημα, οφέλη πρωινού ξυπνήματος

Πρωινό ξύπνημα: οφέλη

Οφέλη πρωινού ξυπνήματος

Αν συνεχώς χτυπάει το ξυπνητήρι νωρίς το πρωί και δυσκολεύετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε τη ρουτίνα σας. Αναγνωρίστε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορείτε να ξυπνήσετε το πρωί και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Αιτίες που δυσκολεύουν το πρωινό ξύπνημα

Αν δυσκολεύστε να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί αυτό μπορεί να μην οφείλεται στο γεγονός ότι αγαπάτε τον ύπνο και μισείτε το πρωινό ξύπνημα, Ο τρόπος ζωής, κάποια νοσήματα και φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να σας δυσκολεύουν να ξυπνήσετε το πρωί:

  • μιλάτε στον ύπνο σας, περπατάτε στον ύπνο και έχετε νυχτερινούς τρόμους
  • η υπνική άπνοια , η οποία προκαλεί διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου
  • η έλλειψη ύπνου, όταν δεν κοιμάστε καλά ή σας λείπει ύπνος
  • το άγχος και η ανησυχία, επηρεάζουν την ικανότητά σας να αποκοιμηθείτε ή να μείνετε κοιμισμένοι
  • η κατάθλιψη, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας και αϋπνία
  • οι διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό, που διαταράσσουν τον ύπνο
  • συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως οι β-αναστολείς, τα μυοχαλαρωτικά και τα αντικαταθλιπτικά που ανήκουν στην κατηγορία των επιλεκτικών αναστολέων της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης.
  • ο χρόνιος πόνος, που δυσκολεύει τον ποιοτικό ύπνο

Οφέλη πρωινού ξυπνήματος

Ενίσχυση των δεξιοτήτων οργάνωσης

Τις πρωινές ώρες είστε πιο παραγωγικοί επειδή έχετε δώσει τον χρόνο που χρειάζεστε στον εαυτό σας. Μπορείτε να ολοκληρώσετε πιο γρήγορα τις εργασίες σας όταν δεν σας αποσπούν την προσοχή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηρεμία σας και να σχεδιάσετε την ημέρα σας, και να χωρίσετε το χρόνο σας σε κάθε εργασία. Ψυχικά, η άσκηση πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας ενισχύει τις οργανωτικές σας δεξιότητες και την παραγωγικότητά σας.

Υγιεινή διατροφή

Όταν ξυπνάτε νωρίς το πρωί έχετε το χρόνο να ετοιμάσετε ένα υγιεινό πρωινό. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι πολύπλοκο ,ένα μπολ με φρούτα απαιτεί μονάχα λίγα λεπτά προετοιμασίας. Οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς έχουν χρόνο να προετοιμάσουν ένα απλό και υγιεινό πρωινό για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Αν ξυπνάτε αργά, οι πιθανότητες να καθυστερήσετε σε όλα, δημιουργούν μια κατάσταση ντόμινο. Όταν τρέχετε για να ετοιμαστείτε, τρώτε κάτι στα γρήγορα και φεύγετε βιαστικά.

Το πρωινό είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα, μας δίνει ενέργεια να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Όταν παραλείπετε αυτό το γεύμα το σώμα ζητά ενέργεια και καταλήγετε να τρώτε τροφές με ζάχαρη ώστε να νιώσετε κορεσμό.

Μείωση του στρες

Όταν ξυπνάτε νωρίς το πρωί έχετε το χρόνο να σχεδιάσετε την ημέρα σας. Δεν τρέχετε πανικόβλητοι να τα προλάβετε όλα. Η οργάνωση περιορίζει το άγχος που προκύπτει όταν βιάζεστε. Όταν ξυπνάτε νωρίς έχετε το χρόνο να κάνετε πράγματα που σας ηρεμούν.

Ποιοτικός ύπνος

Οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς έχουν την τάση να κοιμούνται πιο γρήγορα. Δεν χρειάζεται να μετράνε προβατάκια για να αποκοιμηθούν. Όταν ξυπνάτε νωρίς, το σώμα κουράζεται πιο γρήγορα, και αυτό οδηγεί σε ποιοτικό ύπνο. Έτσι δημιουργείται ένας φυσιολογικός κιρκάδιος ρυθμός , όπου κοιμάστε νωρίς και ξυπνάτε νωρίς.

Περισσότερη ενέργεια

Οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς το πρωί φαίνεται ότι κοιμούνται καλύτερα και έχουν περισσότερες πιθανότητες να περάσουν από όλα τα στάδια του ύπνου. Ξυπνούν με περισσότερη ενέργεια. Όταν τα στάδια του ύπνου ολοκληρώνονται αυτό βελτιώνει την σωματική και την ψυχική ευεξία. Οι αυξητικές ορμόνες, που επιδιορθώνουν του ιστούς και συμβάλλουν στην αναγέννησή τους, απελευθερώνονται στη διάρκεια των βαθύτερων σταδίων του ύπνου.