Κάνε το Τεστ
ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ocd, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και κόπωση , γιατί η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προκαλεί κόπωση

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και κόπωση

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και κόπωση

Οι περισσότερες ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν τα επίπεδα της ενέργειας και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή συχνά νιώθουν έντονη κόπωση και εξουθένωση.

Αν και η εξουθένωση δεν αποτελεί διαγνωστικό κριτήριο για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, μπορεί να είναι συνέπεια των ιδεοληψιών και των καταναγκασμών. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να ρουφά όλη σας την ενέργεια.

Γιατί η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι;

Η κόπωση μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Οι ιδεοληψίες, οι οποίες είναι επίμονες, έντονες και διεισδυτικές σκέψεις και εικόνες μπορεί να σας κουράζουν, ειδικά όταν αποτελούν αφορμές ενεργοποίησης της διαταραχής. Οι διεισδυτικές σκέψεις μπορεί να σας αφήσουν να νιώθετε κόπωση αν σας κρατούν ξύπνιους όλη τη νύχτα.

Με παρόμοιο τρόπο, οι καταναγκασμοί μπορεί να είναι εξαντλητικοί. Αν για παράδειγμα, έχετε έναν καταναγκασμό να ελέγχετε τις πόρτες και τα παράθυρα 10 φορές πριν φύγετε από το σπίτι, αυτό απαιτεί χρόνο και ενέργεια. Τη στιγμή που θα αφήσετε το σπίτι, μπορεί να νιώθετε εξουθενωμένοι από το στρες του καταναγκασμού.

Αν αντιστέκεστε στους καταναγκασμούς, για παράδειγμα αν κάνετε θεραπεία για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και έχετε δεσμευτεί να μην υποκύπτετε στους καταναγκασμούς, τότε το συναισθηματικό στρες μπορεί να σας κουράζει.

Υπάρχει επίσης σύνδεση ανάμεσα στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και την αϋπνία. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν αϋπνία. Οι διεισδυτικές σκέψεις είναι αυτές που προκαλούν διαταραχές στον ύπνο.

Ομοίως, η κατάθλιψη συνδέεται με την αϋπνία και την εξουθένωση. Πολλοί άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έχουν κλινική κατάθλιψη, η οποία οδηγεί σε συναισθήματα κόπωσης.

Μοτίβα ύπνου

Η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου καθορίζει την ικανότητα σας να ελέγχετε ή να αντιστέκεστε στις ιδεοληψίες. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 8 ώρες το βράδυ είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν διεισδυτικές, επαναλαμβανόμενες σκέψεις.

Φλεγμονή

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή συνδέεται με τη φλεγμονή. Οι απεικονίσεις του εγκεφάλου σε ανθρώπους με OCD δείχνουν ότι η φλεγμονή είναι κατά 32% αυξημένη σε έξι περιοχές του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στην OCD.

Φόβος της απώλειας του ελέγχου

Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή νιώθουν συνεχώς την επιθυμία να ελέγχουν τα πράγματά τους, όπως το αν έχουν κλείσει την κουζίνα ή αν έχουν κλειδώσει την πόρτα. Ο φόβος της απώλειας του ελέγχου μπορεί να σχετίζεται με τις συμπεριφορές ελέγχου που είναι χαρακτηριστικό της OCD. Οι άνθρωποι που φοβούνται και πιστεύουν ότι θα χάσουν τον έλεγχο είναι πιο επιρρεπείς σε ψυχικές διαταραχές όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η διαταραχή γενικευμένου άγχους , η διαταραχή πανικού και άλλες.