Κάνε το Τεστ
γλυκαιμικός δείκτης, τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης, τροφές με χαμηλό γλυακιμικό δείκτη, οφέλη τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης;

Γλυκαιμικός Δείκτης

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας δείκτης που μετρά πως οι τροφές αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Οι τροφές μπορεί να έχουν χαμηλό, μέτριο ή υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σε μια κλίμακα από το 0-100.

Όσο πιο χαμηλός είναι ο γλυκαιμικός δείκτης μιας τροφής, τόσο λιγότερο επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες:

  • Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης: 55 ή λιγότερο
  • Μέτριος γλυκαιμικός δείκτης: 56-69
  • Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης: 70 ή περισσότερο

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα αφομοιώνονται πιο γρήγορα και συχνά έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, λιπαρά ή φυτικές ίνες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι τροφές που δεν περιέχουν υδατάνθρακες περιλαμβάνουν το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα  βότανα, τα μπαχαρικά και τα έλαια.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το γλυκαιμικό δείκτη μιας τροφής περιλαμβάνουν την επεξεργασία, τα πρόσθετα σάκχαρα, τον τρόπο μαγειρέματος. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι διαφορετικός από το γλυκαιμικό φορτίο.

Τροφές και γλυκαιμικός δείκτης

Παραδείγματα τροφών με χαμηλό , μέτριο και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνουν:

  • Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: τα πράσινα λαχανικά, τα περισσότερα φρούτα, τα ωμά καρότα, τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές και τα δημητριακά με πίτουρο.
  • Τροφές με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη: το γλυκό καλαμπόκι, οι μπανάνες, ο ωμός ανανάς, οι σταφίδες, η βρώμη.
  • Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη: λευκό ρύζι, λευκό ψωμί και πατάτες

Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αφομοιώνονται και απορροφώνται σχετικά αργά και αυτές με υψηλό απορροφώνται γρήγορα.

Για να μπορείτε να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά πλαίσια, είναι ανάγκη να καίτε τόσες θερμίδες όσες καταναλώνετε. Για να χάσετε βάρος, είναι ανάγκη να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε. Η απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί με το συνδυασμό της μείωσης των θερμίδων και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και της άσκησης.

Η επιλογή τροφών ανάλογα με το γλυκαιμικό τους δείκτη θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε φυσιολογικό βάρος επειδή πολλές τροφές που πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια καλά ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή όπως οι ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα  φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Οφέλη τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Η διατροφή που περιέχει τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει πολλά οφέλη στην υγεία που περιλαμβάνουν:

  • Ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα: πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθά στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και συμβάλλει στη διαχείριση του διαβήτη σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.
  • Διατήρηση φυσιολογικού βάρους: κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνει την απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα.
  • Μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης: η διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της ολικής και της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη), που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών είναι πολύ σημαντικός αλλά δεν μπορεί μόνος του να καθορίζει μια διατροφή. Πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως οι θερμίδες, τα λιπαρά, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.