Κάνε το Τεστ
καρότα, θρεπτική αξία καρότου, ιδιότητες καρότου, οφέλη καρότου

Καρότο: οι ευεργετικές του ιδιότητες

Καρότο

Τα καρότα είναι ένα από τα πιο σημαντικά λαχανικά και η πιο δημοφιλής ρίζα παγκοσμίως. Είτε τα τρώτε ωμά, είτε μαγειρεμένα είτε σε χυμό έχουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Το έντονο πορτοκαλί τους χρώμα το οφείλουν στα καροτενοειδή που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Ένα από αυτά τα καροτενοειδή είναι το β-καροτένιο, μια πρόδρομη μορφή της ενεργούς βιταμίνης Α που είναι υπεύθυνη για  πολλά από τα οφέλη των καρότων.

Το β-καροτένιο είναι πολύ σημαντικό για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προστατεύει το δέρμα και τα μάτια, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν χρόνια νοσήματα όπως ο καρκίνος και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Τα καρότα έχουν πολλά πολύτιμα συστατικά που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, στην ανακούφιση από τη δυσπεψία και στην δυσκοιλιότητα και στην προστασία της όρασης και του δέρματος.

Θρεπτική αξία καρότων

Μισή κούπα καρότου περιέχει:

  • 25 θερμίδες
  • 6 gr υδατανθράκων
  • 2 gr φυτικών ινών
  • 3 gr σακχάρων
  • 0,5 gr πρωτεΐνης

Τα καρότα είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων και μισή κούπα καρότου καλύπτει:

  • 73% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α
  • 9% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ
  • 8% των ημερήσιων αναγκών σε κάλιο και φυτικές ίνες
  • 5% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C
  • 2% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο και σίδηρο

Τα καρότα είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και τα ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη αν συσσωρευτούν στο σώμα.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι αποτέλεσμα φυσιολογικών διαδικασιών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Το σώμα μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες φυσιολογικά αλλά τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής συμβάλλουν όταν το οξειδωτικό στρες είναι έντονο.

Οφέλη καρότου

1. Υγεία των ματιών

Αυτή είναι η πιο γνωστή ιδιότητα των καρότων. Είναι πλούσια σε β-καροτένιο, μία ένωση που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών. Το β-καροτένιο προστατεύει τα μάτια από τον ήλιο και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη και άλλων οφθαλμικών παθήσεων.

Τα κίτρινα καρότα περιέχουν λουτεΐνη, η οποία κάνει καλό στα μάτια. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που παρατηρείται με την πάροδο του χρόνου και οδηγεί στην απώλεια της όρασης.

2. Αντι-καρκινικές ιδιότητες

Τα αντιοξειδωτικά είναι αποδεδειγμένο ότι καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στο σώμα, και αυτό μας κάνει πιο επιρρεπείς στον καρκίνο. Τα δύο κύρια αντιοξειδωτικά των καρότων είναι τα καροτενοειδή και οι ανθοκυανίνες. Τα καροτενοειδή δίνουν στα καρότα το χαρακτηριστικό πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, ενώ οι ανθοκυανίνες είναι υπεύθυνες για το κόκκινο και μωβ χρώμα.

3. Υγεία της καρδιάς

Τα αντιοξειδωτικά έχουν ευεργετικές ιδιότητες και για την καρδιά. Το κάλιο που υπάρχει στα καρότα βοηθά στην φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Επίσης περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στη διατήρηση του βάρους και μειώνουν τις πιθανότητες για καρδιαγγεακά νοσήματα, όπως η υπέρταση.

4. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη C.  Η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι συστατικό κλειδί για τον συνδετικό ιστό και είναι ουσιαστικό για την επούλωση.

Η βιταμίνης C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νόσο ή λοίμωξη. Η βιταμίνη C μειώνει την σοβαρότητα και την διάρκεια του κρυολογήματος.

Ενίσχυση του οργανισμού

Για την περαιτέρω γενική ενίσχυση του οργανισμού, του εγκεφάλου, του γαστρεντερικού και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.