Βιταμίνη Α

βιταμίνη Α, οφέλη βιταμίνης Α, τύποι βιταμίνης Α, τροφές με βιταμίνη Α

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι ουσιαστική για την ανάπτυξη ,την όραση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την αναπαραγωγή.

Είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό και δρα σαν ορμόνη στο σώμα, επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων και έτσι επηρεάζει τον φαινότυπο. Επίσης βοηθά στη λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και άλλων οργάνων. Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη και στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεπάρκεια της βιταμίνης Α. Βέβαια, η υπερβολική βιταμίνη Α μπορεί να είναι τοξική και να προκαλέσει υπερβιταμίνωση.

Τύποι βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α υπάρχει σε διάφορες μορφές και την βρίσκουμε σε κρέατα, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Η προβιταμίνη Α υπάρχει σε φρούτα, λαχανικά και άλλα φυτικά προϊόντα. Η ρετινόλη είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης Α που υπάρχει στο αίμα.

Το β-καροτένιο είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α και υπάρχει στα φυτά.Αυτή η προβιταμίνη είναι από μόνη της ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μετατρέπεται σε βιταμίνη Α όταν χρειάζεται από το σώμα, για αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας ή τοξικότητας.

Οφέλη βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α επηρεάζει πολλές λειτουργίες του σώματος και η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Κακή νυχτερινή όραση
  • Υψηλό κίνδυνο λοιμώξεων, ειδικά στο λαιμό, στο στήθος και στην κοιλιά
  • Υπερκεράτωση, που οδηγεί σε ξηρό και τραχύ δέρμα
  • Θέματα γονιμότητας
  • Καθυστερημένη ανάπτυξη στα παιδιά

Η επαρκής ποσότητα βιταμίνης Α έχει τα ακόλουθα οφέλη:

  • Μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου
  • Θεραπεία του διαβήτη τύπου 2
  • Υγιές δέρμα και μαλλιά

Πηγές βιταμίνης Α

Η έτοιμη ρετινόλη, η ενεργή μορφή της βιταμίνης Α, υπάρχει μόνο σε τροφές ζωικής προέλευσης.

Οι πλουσιότερες πηγές ρετινόλης είναι:

  • Το συκώτι
  • Τα λιπαρά ψάρια, όπως η ρέγγα , ο σολομός και τα ιχθυέλαια
  • Το βούτυρο, το γάλα και το τυρί
  • Τα αυγά

Οι τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν καροτενοειδή, την αντιοξειδωτική μορφή της βιταμίνης Α. Αυτά μετατρέπονται σε ρετινόλη στο σώμα. Το καροτενοειδές είναι μια πορτοκαλί χρωστική που συμβάλλει στο χρώμα συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών.

Τα λαχανικά που είναι πλούσια σε καροτενοειδή είναι:

  • Η κολοκύθα, τα καρότα και άλλα πορτοκαλί λαχανικά
  • Οι γλυκοπατάτες
  • Τα πορτοκαλί φρούτα όπως τα πεπόνια, η παπάγια και τα μάνγκο

Τροφές πλούσιες σε β-καροτένιο αποτελούν:

  • Το μπρόκολο, το σπανάκι, το γογγύλι και άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Τα κολοκυθάκια
  • Οι πιπεριές

Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για πολλές διαδικασίες στο σώμα μας. Βοηθά στη διατήρηση της υγιούς όρασης, στη φυσιολογική λειτουργία των οργάνων και του ανοσοποιητικού συστήματος , όπως και στη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου στη  μήτρα.Η ανεπάρκεια και τα υψηλά ποσοστά της βιταμίνης Α έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας.

Ο καλύτερος τρόπος για να υπάρχει ισορροπία στη βιταμίνη Α στο σώμα μας είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας γενικότερα

Η διόρθωση της όποιας ανεπάρκειας βιταμίνης Α είναι σημαντική, αλλά και της βιταμίνης D.

Ωστόσο για την γενικότερη ενίσχυση του οργανισμού, των γνωσιακών λειτουργικών και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν οι φυσικές και πιο αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ομοιοπαθητική και το βελονισμό.

 

 

Σχετικά άρθρα

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ