Κάνε το Τεστ
λουτεΐνη , δράση λουτεΐνης. λειτουργίες λουτεΐνης, οφέλη λουτεΐνης, παρενέργειες λουτεΐνης, τροφές πλούσιες σε λουτεΐνη

Λουτεΐνη

Λουτεΐνη

Η λουτεΐνη είναι μια ουσία που υπάρχει φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά.  Ειδικά σε όσα έχουν βαθύ πράσινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα. Η λουτεΐνη είναι μια ξανθοφύλλη που η κύρια λειτουργία της είναι η πρόληψη των παθήσεων των ματιών. Τα συμπληρώματα διατροφής με λουτεΐνη περιέχουν καροτενοειδή, μια ομάδα χρωστικών με αντιοξειδωτική δράση.

Ποια είναι η δράση της λουτεΐνης στα μάτια;

  • Η αντιοξειδωτική δράση της λουτεΐνης συμβάλλει στην καταπολέμηση της βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες από την έκθεση στο μπλε φως ή στο φως του ήλιου, την κακή διατροφή, και άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων της όρασης που έχουν σχέση με την ηλικία. Αυτές οι παθήσεις περιλαμβάνουν προβλήματα όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.
  • Η αντιοξειδωτική δράση της λουτεΐνης προστατεύει τα υγιή κύτταρα ενώ παρεμποδίζει την ανάπτυξη των κακοηθών κυττάρων.
  • Μέσα στο μάτι, μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες των φακών είναι να συλλέγουν το φως στον αμφιβληστροειδή. Αυτό εξηγεί το γιατί ο φακός πρέπει να μένει καθαρός και απαλλαγμένος από την θολούρα που είναι δείκτης του καταρράκτη. Ο κύριος λόγος για τον οποίο ο φακός είναι θολός είναι η οξείδωση. Για αυτό έχουμε ανάγκη τα αντιοξειδωτικά , για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.
  • Ακόμη και οι άνθρωποι που έχουν κάποιο πρόβλημα στα μάτια, με την πρόσληψη λουτεΐνης αποτρέπουν την εξέλιξη της νόσου.

Η λουτεΐνη, είναι μια βιταμίνη για τα μάτια, που δεν είναι ωφέλιμη μόνο για τους ηλικιωμένους, αλλά είναι το κλειδί για την διατήρηση της όρασης και της υγείας των ματιών. Και οι νέοι και οι μεγαλύτεροι ηλικιακά άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν περισσότερη λουτεΐνη ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της οξειδωτικής βλάβης που οδηγεί σε άλλες διαταραχές.

Αν και τα καροτενοειδή είναι εξαιρετικά σημαντικά για την όραση και τα μάτια, τα οφέλη τους δεν σταματούν εκεί. Εκτός από την προστασία των ματιών, η λουτεΐνη συμβάλλει στην πρόληψη δερματικών παθήσεων, συγκεκριμένων τύπων καρκίνου , διαβήτη τύπου 2 και παράγοντες που έχουν σχέση με τη στεφανιαία νόσο.

Ποια είναι τα οφέλη της λουτεΐνης;

Τα συμπληρώματα με λουτεΐνη έχουν ευρεία χρήση στην εναλλακτική ιατρική για τις παθήσεις των ματιών, όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Καθώς η λουτεΐνη συσσωρεύεται στον αμφιβληστροειδή του ματιού, προστατεύει τα μάτια από τραυματισμούς που οφείλονται στις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, συμβάλλει στην προστασία από τα χημικά υποπροϊόντα που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα και συμβάλλουν στην  ανάπτυξη συγκεκριμένων νοσημάτων.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα λουτεΐνης επίσης συμβάλλουν στην πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του μαστού, ο διαβήτης και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Βέβαια, οι περισσότερες μελέτες αφορούν την πρόσληψη λουτεΐνης μέσω της διατροφής. Η πρόσληψη λουτεΐνης μέσω της διατροφής συμβάλλει στην προστασία από την αρτηριοσκλήρυνση, τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.

Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας

Τα συμπληρώματα διατροφής με λουτεΐνη μπορεί να βελτιώνουν την όραση σε ανθρώπους με εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας. Αυτή η πάθηση αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης. Σύμφωνα με τις μελέτες η πρόσληψη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης έχει σχέση με την μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

Υγεία του δέρματος

Εκτός από τα μάτια, τα καροτενοειδή υπάρχουν και στο δέρμα. Για την διατήρηση της υγείας του δέρματος και την καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος, η λουτεΐνη φιλτράρει τα υψηλά μήκη κύματος του ορατού φωτός, και έτσι μειώνει τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η λουτεΐνη προσφέρει σημαντική προστασία από την βλάβη στο δέρμα, όπως τα σημάδια της γήρανσης και ο καρκίνος του δέρματος.

Διαβήτης

Σύμφωνα με μελέτες, τα υψηλά επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα έχουν σχέση με λιγότερα θέματα στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη ή των επιπλοκών του. Τα συμπληρώματα με λουτεΐνη και DHA (ένα κύριο τύπο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων) συμβάλλουν στην ομαλοποίηση όλων των αλλαγών που προκαλεί ο διαβήτης.

Καρκίνος

Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερη λουτεΐνη στη διατροφή τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και των πνευμόνων. Αν και δεν έχει γίνει ξεκάθαρος ο μηχανισμός που συνδέει την λουτεΐνη με το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων, οι μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα λουτεΐνης στο αίμα έχουν σχέση με τον μικρότερο κίνδυνο για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Η λουτεΐνη μπορεί να έχει φυσική αντικαρκινική δράση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τροφές που είναι πλούσιες σε λουτεΐνη (πράσινα φυλλώδη λαχανικά και εσπεριδοειδή) έχουν επίσης αντιοξειδωτική δράση. Επίσης καταπολεμούν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Υγεία της καρδιάς

Τα καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για νοσήματα του καρδιαγγειακού και εγκεφαλικό επεισόδιο. Επειδή η λουτεΐνη έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες,  ωφελεί την καρδιά καθώς καταπολεμά τη φλεγμονή, την κύρια αιτία της στεφανιαίας νόσου.

Τα χαμηλά επίπεδα λουτεΐνης στο αίμα συμβάλλουν στην πάχυνση στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη αρτηριοσκλήρυνσης και  την απόφραξη των καρωτιδικών αρτηριών που συμβάλλουν στα καρδιακά επεισόδια. Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα λουτεΐνης στο αίμα έχουν μικρότερη συσσώρευση αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών, ενώ επίσης συμβαίνει και το αντίθετο. Όσο μικρότερα είναι τα επίπεδα της λουτεΐνης στο αίμα τόσο μεγαλύτερη είναι η συσσώρευση πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών.

Πιθανές παρενέργειες

Η λουτεΐνη και τα συμπληρώματα διατροφής με λουτεΐνη είναι ασφαλή όταν φυσικά η λήψη τους γίνεται με μέτρο.

Ασθενείς με νοσήματα όπως ο καρκίνος του δέρματος ή η κυστική ίνωση, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα συμπληρώματα που περιέχουν λουτεΐνη. Είναι σημαντικό να μιλάτε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν ή έχουν κάποιο θέμα υγείας καλό είναι να μιλούν με το γιατρό τους πριν από τη λήψη λουτεΐνης.

Τροφές που είναι πλούσιες σε λουτεΐνη

Οι καλύτερες πηγές λουτεΐνης περιλαμβάνουν:

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι πολύ σημαντικές βιταμίνες για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Αυτό εξηγεί το γιατί για παράδειγμα η λουτεΐνη που υπάρχει στα αυγά, συμβάλλει στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας μαζί με τα συμπληρώματα που παρέχουν επιπλέον προστασία.

Η λουτεΐνη είναι πολύτιμη για τη  υγεία μας 

Η λουτεΐνη έχει πολλά οφέλη όχι μόνο στην υγεία των ματιών, αλλά επίσης στην υγεία του δέρματος, στην υγεία της καρδιάς, στην πρόληψη του καρκίνου. Υπάρχει φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά, για αυτό είναι εύκολο να την προσθέσουμε στο διατροφικό μας πλάνο. Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητα για την σωματική και την ψυχική μας υγεία. Σε συνδυασμό με εναλλακτικές θεραπείες όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ συμβάλλει στην ενίσχυση της ευεξίας μας.