Κάνε το Τεστ
διαβήτης, ρύθμιση διαβήτη, έλεγχος διαβήτη, διατροφικό πλάνο για το διαβήτη, τροφές που βοηθούν στον έλεγχο του διαβήτη, άσκηση, διατροφή και διαβήτης

Διαβήτης και διατροφή

Διαβήτης και Διατροφή

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για το διαβήτη. Όμως οι τροφές που καταναλώνετε όχι μόνο μπορούν να κάνουν διαφορά στο πως διαχειρίζεστε το διαβήτη, αλλά επίσης στο πόσο καλά νιώθετε και στο πόση ενέργεια έχετε.

Διατροφικό πλάνο για το διαβήτη

Αν έχετε διαβήτη ή προδιαβήτη, ο γιατρός σας θα σας προτείνει ένα διατροφολόγο για να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε ένα υγιές διατροφικό πλάνο. Το πλάνο αυτό θα σας βοηθήσει να ελέγχετε τη γλυκόζη του αίματος, να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά πλαίσια και να ελέγχετε τους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση νοσημάτων του καρδιαγγειακού, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.

Όταν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες και λίπος, το σώμα προκαλεί μια ανεπιθύμητη αύξηση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αν η γλυκόζη του αίματος δεν ρυθμιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα , όπως τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία) που αν είναι επίμονη, μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως η βλάβη στα νεύρα, στους νεφρούς και στην καρδιά.

Μπορείτε να διατηρήσετε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά πλαίσια κάνοντας κάποιες πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Για τους περισσότερους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, η απώλεια βάρους μπορεί να κάνει πιο εύκολο τον έλεγχο της γλυκόζης και προσφέρει και πολλά άλλα οφέλη.

Τροφές που επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης

Υπάρχουν τέσσερις κύριες κατηγορίες τροφών που επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα:

 1. Οι υδατάνθρακες
 2. Οι πρωτεΐνες
 3. Τα λιπαρά
 4. Οι φυτικές ίνες

Οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα πιο γρήγορα από τις πρωτεΐνες ή τα λίπη. Έχουν επίσης  μεγαλύτερη επίδραση στη γλυκόζη του αίματος. Οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη μπορούν να περιορίσουν την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης μετά από ένα γεύμα.

Τροφές που βοηθούν στη ρύθμιση του διαβήτη

Όπως με κάθε υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, η διατροφή για το διαβήτη έχει ως στόχο τη συνολική σας υγεία. Ο σκοπός είναι να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων και έτοιμων τροφών.

Γενικά καλό είναι να καταναλώνετε περισσότερο:

 • Υγιή λιπαρά που προέρχονται από τροφές όπως οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, ο λιναρόσπορος , το αβοκάντο και τα ψάρια.
 • Φρούτα και λαχανικά, ιδανικά φρέσκα. Όσο πιο έντονο χρώμα έχουν τόσο το καλύτερο. Τα ολόκληρα φρούτα είναι πολύ καλύτερα από το χυμό.
 • Δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες και ψωμί ολικής άλεσης.
 • Ψάρια, κοτόπουλο ή γαλοπούλα.
 • Υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη όπως τα αυγά, τα φασόλια, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και το γιαούρτι χωρίς πρόσθετα και γλυκαντικά.

Καλό είναι να αποφεύγετε τροφές όπως:

 • Έτοιμα φαγητά, ειδικά όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπως τα γλυκά και τα πατατάκια.
 • Λευκό ψωμί, δημητριακά με πρόσθετα σάκχαρα, επεξεργασμένα ζυμαρικά ή ρύζι.
 • Επεξεργασμένο κρέας και κόκκινο κρέας.
 • Προϊόντα με χαμηλά λιπαρά που έχουν αντικαταστήσει το λίπος με πρόσθετα σάκχαρα, όπως το άπαχο γιαούρτι.

Κρατήστε ένα διατροφικό ημερολόγιο

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κρατούν διατροφικό ημερολόγιο χάνουν διπλάσιο βάρος συγκριτικά με αυτούς που δεν κρατούν ημερολόγιο. Όταν καταγράφετε όσα τρώτε τότε είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσετε τις προβληματικές συνήθειες, όπως το απογευματινό σνακ ή ο καφές με το γάλα, από όπου παίρνετε περισσότερες θερμίδες από όσες συνειδητοποιείτε. Επίσης αυξάνει την ικανότητα σας να αναγνωρίζετε τι, γιατί και πόσο τρώτε, και αυτό βοηθά να κόψετε το τσιμπολόγημα.

Άσκηση

Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το βάρος σας και να βελτιώσετε την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη. Ένας απλός τρόπος να ξεκινήσετε την άσκηση είναι να περπατάτε 30 λεπτά την ημέρα. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε το κολύμπι, την ποδηλασία ή οποιαδήποτε άλλη μορφή μέτριας άσκησης σας αρέσει και σας κάνει να ιδρώνετε και να αναπνέετε πιο δύσκολα.

Με τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορείτε να ρυθμίσετε το διαβήτη. Η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η διαχείριση του ΑΓΧΟΥΣ μπορούν να σας βοηθήσουν να ζείτε μια ποιοτική ζωή.