Κάνε το Τεστ
αυγό, θρεπτική αξία αυγού, αυγό και χοληστερόλη, οφέλη αυγού στην υγεία

Αυγό: μία σούπερ τροφή! Διατροφική αξία

Αυγά - Διατροφική αξία

Το αυγό περιλαμβάνεται συχνά στο πρωινό μας, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που αναρωτιούνται αν τα αυγά είναι υγιεινά. Στην πραγματικότητα, το αυγό είναι ένα superfood, δηλαδή ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας !

Αυγό και θερμίδες

Ένα μέτριο βραστό αυγό έχει 78 θερμίδες και αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και βιταμινών. Ο τρόπος μαγειρέματος όμως μπορεί να αυξήσει τις θερμίδες που παίρνουμε, για παράδειγμα, τα τηγανητά αυγά λόγω του λαδιού που προστίθεται μπορεί να έχει τις διπλάσιες-τριπλάσιες θερμίδες. Μία μεγάλη κουταλιά λαδιού θα αυξήσει τις θερμίδερς στις 215.

Αυγά, διατροφική αξία και θρεπτικά συστατικά

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα αυγά είναι επίσης καλή πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών , όπως η βιταμίνη D (η οποία συμβάλλει στην υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος) και η χολίνη (που βοηθά στο μεταβολισμό και στη λειτουργία του ήπατος, καθώς και στην ανάπτυξη  του εγκεφάλου του εμβρύου).

Οι κρόκοι των αυγών είναι πολύ καλοί για τα μάτια καθώς αποτελούν σημαντική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης , οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, την κύρια αιτία τύφλωσης σε ανθρώπους άνω των 55 ετών.

Αλλά οι κρόκοι των αυγών είναι γνωστό ότι περιέχουν χοληστερόλη. Ένα κανονικό αυγό περιέχει 186mg χοληστερόλης, περισσότερη από τη μισή ποσότητα που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Αυγά και χοληστερόλη

Για χρόνια, τα αυγά θεωρούνταν περισσότερο επικίνδυνα για την υγεία παρά υγιεινή τροφή. Αυτό συνέβαινε επειδή είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, και οι άνθρωποι με υψηλή χοληστερόλη καλό ήταν να τα αποφεύγουν. Τώρα γνωρίζουμε ότι η χοληστερόλη που υπάρχει στις τροφές έχει πολύ μικρότερη επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος από ότι  τα κορεσμένα λιπαρά που τρώμε. Αν λοιπόν θέλετε να μειώσετε τη χοληστερόλη σας καλό είναι να προσέχετε την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών που προσλαμβάνετε και αν μπορείτε αντικαταστήστε τα με μονοακόρεστα λιπαρά που υπάρχουν στην ελιά. Καλό είναι να αυξήσετε την κατανάλωση λαχανικών, τροφών ολικής άλεσης, άπαχου κρέατος, και τροφών με χαμηλά λιπαρά και να περιορίσετε τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Οφέλη αυγών

Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία της καρδιάς, όπως η βεταΐνη και η χολίνη. Ένα αυγό την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού και εγκεφαλικό επεισόδιο, αν και οι ειδικοί προτείνουν ότι τα αυγά πρέπει να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής για να είναι ωφέλιμα.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, η επαρκής ποσότητα χολίνης είναι ιδιαίτερα σημαντική , καθώς παίζει ουσιαστικό ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου στο έμβρυο.

Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην προστασία των οστών και προλαμβάνει την οστεοπόρωση και τη ραχίτιδα. Τα αυγά πρέπει να αποτελούν κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής και βοηθούν στη διαχείριση του βάρους, καθώς περιέχουν πρωτεΐνη που μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερο.

Τα αυγά έχουν πολλά οφέλη στην υγεία:

Δυνατοί μύες: η πρωτεΐνη που υπάρχει στα αυγά βοηθά στη διατήρηση και στην επιδιόρθωση των ιστών του σώματος, περιλαμβανομένων των μυών.

Υγεία του εγκεφάλου: τα αυγά περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τον εγκέφαλο και την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Παραγωγή ενέργειας: τα αυγά περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να παράγει ενέργεια.

Υγιές ανοσοποιητικό σύστημα: η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και το σελήνιο που υπάρχουν στα αυγά είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υγεία της καρδιάς: η χολίνη που υπάρχει στα αυγά παίζει σημαντικό ρόλο στην αποικοδόμηση του αμινοξέος ομοκυστεΐνη , η οποία συμβάλλει στα νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Υγιής εγκυμοσύνη: τα αυγά περιέχουν φολικό οξύ, το οποίο βοηθά στην πρόληψη συγγενών διαταραχών όπως η δισχιδής ράχη.

Υγεία των ματιών: η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που υπάρχει στα αυγά βοηθά στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης.

Απώλεια βάρους και διατήρηση βάρους: η πρωτεΐνη που υπάρχει στα αυγά προκαλεί την αίσθηση της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μειώνει την τάση για τσιμπολόγημα και μειώνει την πρόσληψη των θερμίδων.

Υγεία του δέρματος: οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που υπάρχουν στα αυγά προάγουν την υγεία του δέρματος και προλαμβάνουν τις βλάβες στους ιστούς του σώματος. Ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά το άτομο να είναι υγιές.