Κάνε το Τεστ
ζεαξανθίνη. τι είναι η ζεαξανθίνη, τροφές που περιέχουν ζεαξανθίνη, ζεαξανθίνη και υγεία των ματιών, οφέλη ζεαξανθίνης

Ο ρόλος της ζεαξανθίνης στην υγεία των ματιών

Ζεαξανθίνη

Η ζεαξανθίνη είναι ένα καροτενοειδές που παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των ματιών από τις επιβλαβείς επιδράσεις της οξείδωσης και της ζημιάς που προκαλείται από το φως. Η ζεαξανθίνη είναι μια κίτρινη χρωστική που υπάρχει στο κέντρο της ωχράς κηλίδας. Υπάρχει σε υψηλά ποσοστά στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα πορτοκαλί και στα κίτρινα φρούτα, και στον κρόκο των αυγών. Στην πραγματικότητα, η ζεαξανθίνη είναι μια χρωστική που δίνει στην πάπρικα, στο σαφράν και στο καλαμπόκι το χαρακτηριστικό τους χρώμα.

Η ζεαξανθίνη βελτιώνει την όραση

Η οπτική μας ικανότητα επηρεάζεται από την πάροδο των χρόνων και η ζεαξανθίνη βοηθά στα εξής:

  • Βελτιώνει την ευαισθησία στην αντίθεση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να διακρίνετε τα αντικείμενα από το φόντο.
  • Βελτιώνει την ευαισθησία στο φως. Όταν περπατάτε έξω για να κάνετε τις δουλειές σας, το φως μπορεί να είναι τόσο έντονο που να νιώθετε δυσφορία. Η ζεαξανθίνη αποτελεί ένα φίλτρο για το φυσικό φως και προστατεύει έτσι τα μάτια σας.
  • Βελτιώνει την αντανάκλαση. Αν οδηγείτε τη νύχτα και κάποιο αυτοκίνητο έρθει από την αντίθετη κατεύθυνση με αναμμένα φώτα αυτό μπορεί να σας τυφλώσει στιγμιαία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δείτε για λίγα δευτερόλεπτα. Η ζεαξανθίνη προστατεύει τα μάτια από την αντανάκλαση ώστε τα μάτια σας να μένουν συγκεντρωμένα στο δρόμο.

Η ζεαξανθίνη προστατεύει τα μάτια από παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία

Τα προβλήματα όρασης που σχετίζονται με την ηλικία, είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης στους ανθρώπους άνω των 55 ετών και επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Τα προβλήματα όρασης μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες όπως τα γονίδια, η κακή διατροφή, το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό. Η ζεαξανθίνη βοηθά στην προστασία της όρασης όσο μεγαλώνουμε. Αυτό σημαίνει ότι η ζεαξανθίνη που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής πρέπει να είναι σε ιδανικά επίπεδα. Αυξάνοντας τα επίπεδα της ζεαξανθίνης, προστατεύετε την όραση σας από προβλήματα όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.