Κάνε το Τεστ
σπανάκι, θρεπτική αξία σπανακιού, αντιοξειδωτικά σπανακιού, οφέλη στην υγεία ,θρεπτικά συστατικά σπανακιού

Σπανάκι: θρεπτική αξία και οφέλη στην υγεία

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα superfood. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και περιέχει ελάχιστες θερμίδες. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι είναι σημαντικό για το δέρμα, τα μαλλιά και την υγεία των οστών. Επίσης περιέχει πρωτεΐνη, σίδηρο, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Το σπανάκι βελτιώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε ανθρώπους με διαβήτη, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και συμβάλλει στην υγεία των οστών.

Θρεπτική αξία

Τρεις κούπες ωμό σπανάκι έχουν 20 θερμίδες, καθόλου λίπος, 2gr πρωτεΐνης και 3gr υδατανθράκων με τα 2gr να είναι φυτικές ίνες. Τρεις κούπες σπανάκι καλύπτουν το 300% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Κ. Επίσης καλύπτουν το 160% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α και το 40% σε βιταμίνη C, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγουν την υγεία του δέρματος.

Το σπανάκι καλύπτει το 45% των ημερήσιων αναγκών μας σε φολικό οξύ. Το σπανάκι καλύπτει το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε σίδηρο και μαγνήσιο. Επιπλέον το σπανάκι καλύπτει το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε σίδηρο και μαγνήσιο, το 10% των ημερήσιων αναγκών μας σε κάλιο και το 6% των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο.

Αντιοξειδωτική δράση

Εκτός από τις πολλές βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία, το σπανάκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν τον οργανισμό από νοσήματα. Αυτά τα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν την καμφερόλη,  ένα φλαβονοειδές που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και την κουερσετίνη που βοηθά στη μνήμη και προστατεύει από τα νοσήματα του καρδιαγγειακού και τον διαβήτη τύπου 2.

Οφέλη στην υγεία

Όραση

Το σκούρο πράσινο χρώμα στα φύλλα του σπανακιού περιέχουν υψηλά ποσοστά χλωροφύλλης και καροτενοειδών όπως το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά έχουν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση και προστατεύουν την όραση. Επίσης προλαμβάνουν τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.

Ενέργεια

Το σπανάκι είναι ένα φυτό που αποκαθιστά τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνει την ποιότητα του αίματος. Αυτό συμβαίνει επειδή το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο. Ο σίδηρος παίζει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα ,και έτσι βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και στη σύνθεση του DNA. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα του οξαλικού οξέος που φυσικά υπάρχουν στο σπανάκι, αναστέλλουν την απορρόφηση μεταλλικών στοιχείων όπως ο σίδηρος. Το ελαφρύ μαγείρεμα στο σπανάκι φαίνεται να ελαχιστοποιεί αυτές τις επιδράσεις.

Υγεία της καρδιάς

Το σπανάκι, φυσιολογικά είναι πλούσιο σε νιτρικά, τα οποία βοηθούν στην ροή του αίματος και στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας έτσι την στένωση των αρτηριών και προάγοντας την διαστολή. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνει τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υγεία των οστών

Το σπανάκι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και μαγνησίου, ασβεστίου και φωσφόρου. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την διατήρηση των υγιών οστών.

Διαβήτης

Το σπανάκι περιέχει ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ως α-λιποϊκό οξύ, το οποίο φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, να αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να προλαμβάνει τις αλλαγές που προκαλεί το οξειδωτικό στρες στους ασθενείς με διαβήτη.