Κάνε το Τεστ
μαγνήσιο, ιδιότητες μαγνησίου, έλλειψη μαγνησίου, ανεπάρκεια μαγνησίου, οφέλη μαγνησίου στην υγεία

Μαγνήσιο: ιδιότητες και οφέλη

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταλλικά στοιχεία. Όπως το κάλιο, το νάτριο και το ασβέστιο, το μαγνήσιο είναι ένας ηλεκτρολύτης πολύ σημαντικός για τη λειτουργία των μυών, την υγεία του καρδιαγγειακού, και αποθηκεύεται στα οστά.

Επειδή το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες, πάνω από 300 αντιδράσεις, η ανεπάρκειά του προκαλεί κάποιες μακροχρόνιες συνέπειες. Το σώμα χρειάζεται όλες τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία για να λειτουργεί φυσιολογικά. Όταν δεν λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά, είναι ανάγκη να βάλετε πηγές μαγνησίου στη διατροφή σας. Αν δεν έχετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το σώμα σας δεν θα έχει την ενέργεια που χρειάζεστε, η γήρανση δεν θα είναι φυσιολογική όπως και η επιδιόρθωση των ιστών. Επειδή το μαγνήσιο είναι τόσο σημαντικό επηρεάζει το σώμα με πολλούς τρόπους.

Ιδιότητες μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι ένας από τους σημαντικότερους ηλεκτρολύτες για τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Έχει πολλές ιδιότητες που περιλαμβάνουν:

 • Παραγωγή ενέργειας
 • Μείωση της κόπωσης
 • Μεταβολισμό
 • Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
 • Ρύθμιση της αγγειοσυστολής
 • Συμβάλλει στην υγεία των οστών

Ανεπάρκεια μαγνησίου

Μερικοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό μαγνήσιο. Αν είστε υγιείς, μπορεί να μην έχετε συμπτώματα από τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, τα οποία εμφανίζονται όταν η ανεπάρκεια υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε αν τα επίπεδα του μαγνησίου είναι φυσιολογικά, υψηλά ή χαμηλά. Η ανεπάρκεια μαγνησίου επηρεάζει τους ενήλικες και τα παιδιά.

Μπορεί να έχετε θέματα δυσαπορρόφησης του μαγνησίου από τις τροφές αν πίνετε πολύ αλκοόλ, έχετε προβλήματα με τους νεφρούς, παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα ή έχετε κοιλιοκάκη ή χρόνια προβλήματα του γαστρεντερικού.

Αν τα επίπεδα του μαγνησίου είναι χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου, μπορεί να έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Μειωμένη όρεξη για φαγητό
 • Ναυτία και εμετό
 • Υπνηλία
 • Αδυναμία
 • Κράμπες
 • Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν μυϊκοί σπασμοί και τρέμουλο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής μαγνησίου, όπως το TROFOCARD.

Με τον καιρό, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να αποδυναμώσουν τα οστά, να σας προκαλέσουν πονοκεφάλους, νευρικότητα. Μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα των άλλων μεταλλικών στοιχείων όπως το ασβέστιο και το κάλιο.

Τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου είναι λιγότερο συχνά από τα χαμηλά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει σε ανθρώπους με νόσο των νεφρών ή σε αυτούς που παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα.

Πόσο καιρό πρέπει να πάρει κανείς μαγνήσιο;

Όπως πάντα, αυτό πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας αφού κάνετε κάποιο οργανικό έλεγχο (πχ εξετάσεις αίματος), και όχι να ξεκινήσετε κάποιο φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής επειδή διαβάσατε πληροφορίες σε κάποια σελίδα ή σε κάποιο φόρουμ. Η δόση και η δοσολογία εξαρτάται από τα αρχικά επίπεδα μαγνησίου που είχατε (πόσο μεγάλη η έλλειψη) και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Για παράδειγμα, άλλοτε η λήψη γίνεται για 1-2 μήνες και άλλοτε περιστασιακά (όταν υπάρχουν πχ κράμπες). Θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας.

Οφέλη μαγνησίου

1. Υγεία των οστών

Το μαγνήσιο είναι ουσιαστικό για τον υγιή σχηματισμό των οστών. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου συνδέεται με αυξημένη οστική πυκνότητα και χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Το μαγνήσιο βελτιώνει την υγεία των οστών άμεσα και έμμεσα, καθώς βοηθά στη ρύθμιση του ασβεστίου και της βιταμίνης D, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών.

2. Σακχαρώδης διαβήτης

Το μαγνήσιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της γλυκόζης και στο μεταβολισμό της ινσουλίνης.

Η έλλειψη μαγνησίου επιδεινώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη , μια κατάσταση που παρατηρείται πριν από το διαβήτη τύπου 2. Επίσης η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του μαγνησίου.

3. Υγεία του καρδιαγγειακού

Το σώμα χρειάζεται μαγνήσιο για να διατηρήσει υγιείς τους μύες, περιλαμβανομένης της καρδιάς. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς.

Η έλλειψη μαγνησίου αυξάνει τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού. Αυτό οφείλεται στο ρόλο του σε κυτταρικό επίπεδο. Το μαγνήσιο μειώνει τον κίνδυνο αρρυθμίας και τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

4. Ημικρανίες

Το μαγνήσιο βοηθά στην πρόληψη ή στην ανακούφιση των πονοκεφάλων. Αυτό συμβαίνει επειδή η έλλειψη μαγνησίου επηρεάζει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών και περιορίζει τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, παράγοντες που συνδέονται με την ημικρανία. Οι άνθρωποι με ημικρανίες μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα.

5. Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Το μαγνήσιο παίζει ρόλο στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη μαγνησίου μαζί με βιταμίνη Β6 βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

6. Άγχος

Τα επίπεδα του μαγνησίου παίζουν σημαντικό ρόλο στις διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με περισσότερο άγχος και αυτό κατά ένα μέρος οφείλεται στη δραστηριότητα του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων που ελέγχει το μηχανισμό του άγχους.

Ενίσχυση του οργανισμού

Για την περαιτέρω γενική ενίσχυση του οργανισμού, του εγκεφάλου, του γαστρεντερικού και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.