Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να αντιμετωπίσει τη διάγνωση του διαβήτη. Ο διαβήτης είναι μια πρόκληση και προκαλεί εναλλαγές στη διάθεση και στα συναισθήματα. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικές αποκρίσεις για ένα άνθρωπο που έρχεται αντιμέτωπος πρώτη φορά με τη διάγνωση του διαβήτη ή μπορεί να προκύπτουν και από την προσπάθεια ρύθμισης του διαβήτη μακροπρόθεσμα. Όμως τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα μπορεί να κάνουν ακόμη πιο δύσκολο να φροντίσετε τον εαυτό σας, να τρώτε σωστά, να ασκείστε και να ξεκουράζεστε. Ίσως να προσπαθείτε να μειώσετε το στρες με ανθυγιεινές συμπεριφορές που συμβάλλουν στις επιπλοκές του διαβήτη.
Η διαχείριση του διαβήτη είναι μια διαδικασία που διαρκεί μια ζωή. Αυτή η κατάσταση προσθέτει στρες στην καθημερινότητα. Το στρες μπορεί όμως να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην αποτελεσματική ρύθμιση της γλυκόζης. Οι ορμόνες του στρες επηρεάζουν άμεσα το σώμα και τα επίπεδα της γλυκόζης. Όταν νιώθετε άγχος ή ότι απειλείστε τότε το σώμα σας αντιδρά. Αυτό αποκαλείται μηχανισμός “πάλης ή φυγής”. Αυτή η απόκριση αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες και θέτει το σώμα σε εγρήγορση.
Κατά τη διάρκεια αυτής της απόκρισης, το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη στην κυκλοφορία του αίματος και η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη. Το σώμα στέλνει αίμα στους μύες και στα άκρα, και έτσι μπορείτε να καταπολεμήσετε την κατάσταση. Το σώμα ίσως να μην μπορεί να επεξεργαστεί τη γλυκόζη που απελευθερώνεται από τα νευρικά σας κύτταρα αν έχετε διαβήτη. Αν δεν μπορείτε να μετατρέψετε τη γλυκόζη σε ενέργεια, αυτή συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα στην σωματική και στην ψυχική σας υγεία. Αυτό κάνει δύσκολη τη διαχείριση του διαβήτη.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη και άγχος έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
Πολλοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και περιλαμβάνουν:
Το στρες μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη λόγω της επίδρασής του στα επίπεδα των ορμονών, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στον τρόπο ζωής.
Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να οδηγούν ένα άτομο σε ανθυγιεινές συνήθειες και συμπεριφορές. Αυτές οι συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη και περιλαμβάνουν:
Μια ακόμη εξήγηση είναι ότι το συναισθηματικό στρες μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών και παρεμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας της ινσουλίνης.
Το στρες ενεργοποιεί τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτό προκαλεί ορμονικές αλλαγές, όπως τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών του σεξ. Τα επίπεδα αυτών των ορμονών επηρεάζουν τα επίπεδα της ινσουλίνης. Η κορτιζόλη οδηγεί στην παραγωγή γλυκόζης στο σώμα και έτσι αυξάνονται τα επίπεδα της στο αίμα.
Αν και ο διαβήτης μπορεί να δημιουργεί πολλές προκλήσεις, είναι εφικτό να τον διαχειριστείτε αποτελεσματικά και να ζείτε μια χαρούμενη και υγιή ζωή. Μπορείτε με σωστή παρακολούθηση των επιπέδων της γλυκόζης, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση να ρυθμίσετε το διαβήτη.