Κάνε το Τεστ
διαβήτης, διαβήτης και στρες, πως το στρες επηρεάζει το διαβήτη

Διαβήτης και στρες

Διαβήτης και Στρες

Ο διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος η οποία εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή απαιτεί και την αλλαγή του τρόπου ζωής ενός ασθενή. Είναι δύσκολο κάποιος να αντιμετωπίσει τη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και συνεχώς να προσέχει και να φροντίζει τον εαυτό του κατάλληλα. Η ρύθμιση του διαβήτη είναι μια μεγάλη πρόκληση και οι εναλλαγές στη διάθεση και στα συναισθήματα είναι αναμενόμενες. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικές αντιδράσεις για ένα άνθρωπο που έρχεται αντιμέτωπος πρώτη φορά με τη διάγνωση του διαβήτη ή μπορεί να προκύπτουν και από την χρόνια προσπάθεια ρύθμισης του διαβήτη μακροπρόθεσμα. Όμως τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, το στρες του διαβήτη και η δυσφορία μπορεί να κάνουν ακόμη πιο δύσκολο να φροντίσετε τον εαυτό σας, να τρώτε σωστά, να ασκείστε και να ξεκουράζεστε. Ίσως να προσπαθείτε να μειώσετε το στρες με ανθυγιεινές συμπεριφορές που συμβάλλουν στις επιπλοκές του διαβήτη (όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ).

Διαβήτης και στρες

Η διαχείριση του διαβήτη είναι μια διαδικασία που διαρκεί μια ζωή. Αυτή η κατάσταση προσθέτει στρες στην καθημερινότητα. Το στρες μπορεί όμως να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην αποτελεσματική ρύθμιση της γλυκόζης. Οι ορμόνες του στρες επηρεάζουν άμεσα το σώμα και τα επίπεδα της γλυκόζης. Όταν νιώθετε άγχος ή ότι απειλείστε τότε το σώμα σας αντιδρά. Αυτό αποκαλείται μηχανισμός "πάλης ή φυγής". Αυτή η αντίδραση αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες και θέτει το σώμα σε εγρήγορση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της αντίδρασης, το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη στην κυκλοφορία του αίματος και η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη. Το σώμα στέλνει αίμα στους μύες και στα άκρα, και έτσι μπορείτε να καταπολεμήσετε την κατάσταση. Το σώμα ίσως να μην μπορεί να επεξεργαστεί τη γλυκόζη που απελευθερώνεται από τα νευρικά σας κύτταρα αν έχετε διαβήτη. Αν δεν μπορείτε να μετατρέψετε τη γλυκόζη σε ενέργεια, αυτή συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα στην σωματική και στην ψυχική σας υγεία. Αυτό κάνει δύσκολη τη διαχείριση του διαβήτη.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη και άγχος έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Πολλοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και περιλαμβάνουν:

Το στρες μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη λόγω της επίδρασής του στα επίπεδα των ορμονών, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στον τρόπο ζωής.

Το στρες επηρεάζει τον τρόπο ζωής

Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να οδηγούν ένα άτομο σε ανθυγιεινές συνήθειες και συμπεριφορές. Αυτές οι συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη και περιλαμβάνουν:

Το στρες επηρεάζει τις ορμόνες

Μια ακόμη εξήγηση είναι ότι το συναισθηματικό στρες μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών και παρεμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας της ινσουλίνης.

Το στρες ενεργοποιεί τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτό προκαλεί ορμονικές αλλαγές, όπως τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών του σεξ. Τα επίπεδα αυτών των ορμονών επηρεάζουν τα επίπεδα της ινσουλίνης. Η κορτιζόλη οδηγεί στην παραγωγή γλυκόζης στο σώμα και έτσι αυξάνονται τα επίπεδα της στο αίμα.

Αν και ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να δημιουργεί πολλές προκλήσεις, είναι εφικτό να τον διαχειριστείτε αποτελεσματικά και να ζείτε μια χαρούμενη και υγιή ζωή. Μπορείτε με σωστή παρακολούθηση των επιπέδων της γλυκόζης, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση να ρυθμίσετε το διαβήτη.

Ενίσχυση του οργανισμού

Για την περαιτέρω ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής υγείας, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ. Το στρες του διαβήτη και η δυσφορία μπορεί να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη υποστήριξη και ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.