Κάνε το Τεστ
λαυρικό οξύ, τι είναι το λαυρικό οξύ, ιδιότητες; λαυρικού οξέος, οφέλη λαυρικού οξέος

Λαυρικό οξύ: ιδιότητες και οφέλη

Λαυρικό Οξύ

Το λαυρικό οξύ είναι μια μορφή λιπαρού οξέος. Η καλύτερη πηγή λαυρικού οξέος είναι το έλαιο καρύδας. Το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη τα κορεσμένα και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά. Τα λιπαρά οξέα αποτελούν δομικό συστατικό όλων των κυτταρικών μεμβρανών, που περιβάλλουν και υποστηρίζουν τα όργανα στον οργανισμό μας, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των ορμονών και αποτελούν πολύτιμη πηγή ενέργειας. Οι τροφές που περιέχουν λιπαρά οξέα βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών που είναι ουσιαστικά για τη συνολική υγεία και την καταπολέμηση των ιϊκών και βακτηριακών λοιμώξεων.

Αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες

Όταν το λαυρικό οξύ μετατρέπεται σε μονολαυρίνη, δρας σαν βακτηριοκτόνο. Έχει την ικανότητα να σκοτώνει πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς στο σώμα , για αυτό αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο θεραπείας ή πρόληψης των λοιμώξεων, των στομαχικών διαταραχών και των χρόνιων νοσημάτων.

Καθώς χρησιμοποιείται για την θεραπεία του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης, το λαυρικό οξύ έχει θετική δράση στην θεραπεία καταστάσεων όπως ο ιός του απλού έρπητα, ακόμη και ο ιός HIV. Επίσης σκοτώνει βακτήρια όπως ο Staphylococcus Aureus, που θεωρείται επικίνδυνο παθογόνο ικανό να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις.

Άλλες χρήσεις του λαυρικού οξέος περιλαμβάνουν τον έλεγχο λοιμώξεων όπως η βρογχίτιδα, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η βλεννόρροια, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) ή τα χλαμύδια και οι λοιμώξεις του εντέρου που οφείλονται σε παράσιτα.

Υγεία του δέρματος και καταπολέμηση της ακμής

Η ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση του λαυρικού οξέος είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της ακμής. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το λαυρικό οξύ μπορεί να δρα σαν αντιβιοτικό ενάντια στο βακτήριο P.acnes που προκαλεί την ακμή. Αυτό το βακτήριο προκαλεί φλεγμονώδη ακμή, ειδικά όταν υπάρχουν και άλλα βακτήρια στο δέρμα μαζί με το P.acnes, όπως το Staphylococcus aureus και το Staphylococcus epidermidis.

Οφέλη λαυρικού οξέος

Το λαυρικό οξύ είναι το πιο γνωστό κορεσμένο λιπαρό οξύ στην καρύδα και υπάρχει σε πολλά φρούτα και καρπούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βρείτε το λαυρικό οξύ στο έλαιο καρύδας και σε άλλα φυτικά έλαια. Το λαυρικό οξύ επίσης υπάρχει σε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το λαυρικό οξύ έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία που περιλαμβάνουν:

  • Αντιοξειδωτική δράση
  • Αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη)
  • Προάγει την κέτωση, η οποία βοηθά τους ανθρώπους που ακολουθούν κετογονική δίαιτα
  • Βοηθά στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων και στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου, ειδικά τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του παχέος εντέρου
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον ρυθμό της καρδιάς
  • Μειώνει το οξειδωτικό στρες στην καρδιά και στους νεφρούς
  • Καταπολεμά πολλούς παθογόνου μικροοργανισμούς