Κάνε το Τεστ
Τι είναι η ομοιοπαθητική, Ομοιοπαθητικη τι είναι, Ομοιοπαθητικά φάρμακα, Θεραπεία, Αντιμετώπιση

Τι είναι η Ομοιοπαθητική;

Τι είναι η Ομοιοπαθητική;

Η Ομοιοπαθητική είναι ένα φυσικό θεραπευτικό σύστημα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια πληθώρα ασθενειών. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε το νόμο των ομοίων , "όμοια ομοίοις εισίν ιάματα", στον οποίο βασίζεται η ομοιοπαθητική.

Η Ομοιοπαθητική ενισχύει τον ανθρώπινο οργανισμό ολιστικά. Για την Oμοιοπαθητική δεν υπάρχουν "ασθένειες", αλλά άνθρωποι ασθενείς. Αυτό προκύπτει από το ότι στην Ομοιοπαθητική ο πάσχων άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν μια αδιαίρετη ενότητα αλληλοεπηρεαζόμενων ψυχικών, διανοητικών και σωματικών λειτουργιών. Αυτό σημαίνει ότι αντί να θεωρεί τα συμπτώματα μιας ασθένειας ως ανεπιθύμητα, τα βλέπει ως μέρος της φυσικής διαδικασίας αυτο-ίασης του οργανισμού από την ασθένεια. Αντί να καταπιέζουν τα συμπτώματα, οι ειδικοί Ομοιοπαθητικοί γιατροί δίνουν φυσικές ουσίες οι οποίες δρουν με ένα εναλλακτικό τρόπο, έχουν ολιστική δράση και διεγείρουν το ανοσοποιητικό & θεραπευτικό μηχανισμό του ανθρωπίνου σώματος. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν είναι απλά "βότανα". Εκτιμάται πως η δράση της ομοιοπαθητικής ασκείται μέσω επιγενετικών μηχανισμών. Μέσω της επιγενετικής δράσης τροποποιείται και ρυθμίζεται η έκφραση των γονιδίων/DNA.

Η θεραπεία στην Ομοιοπαθητική επικεντρώνεται στην Ολιστική εικόνα του οργανισμού, και όχι μόνο στην ασθένεια (διάγνωση) και τα συμπτώματα από την οποία υποφέρει κάποιος. Αυτό σημαίνει ότι δύο άνθρωποι που υποφέρουν από την ίδια ασθένεια, μπορεί να λάβουν δύο διαφορετικά φάρμακα και να έχουν διαφορετική πρόγνωση. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται ως ολότητα, και όχι απλοϊκά σαν μια μηχανή που αποτελείται από ασύνδετα μεταξύ τους τμήματα.

Ποίες ασθένειες μπορεί να αντιμετωπίσει η Ομοιοπαθητική;

Ομοιοπαθητική με την εναλλακτική δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ψυχοδιανοητικά συμπτώματα (πx κρίσεις πανικού, άγχος και φοβίες, διαταραχές μνήμης, αϋπνία, κατάθλιψη, μελαγχολία), ψυχοσωματικά συμπτώματα, σωματικά συμπτώματα (πx ακμή, πονοκεφάλους, υπέρταση, καταβολή, στομαχο-εντερικά προβλήματα, ορμονικές διαταραχές, διαταραχές περιόδου, εγκυμοσύνης & στύσης, αλλεργίες, ψυχοδερματοπάθειες), οξείες λοιμώξεις και ιώσεις (πx ωτίτιδα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ουρολοιμώξεις).

Οι παραπάνω αναφερθείσες ασθένειες είναι ενδεικτικές - η Ομοιοπαθητική καλύπτει όλο το φάσμα των ανθρωπίνων ασθενειών, σε διανοητικό, ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Διαβάστε περισσότερα για το ποιες παθήσεις αντιμετωπίζει η ομοιοπαθητική.

Η ομοιοπαθητική είναι ένα εξαιρετικό θεραπευτικό σύστημα, όμως δεν μπορεί να βοηθήσει όλους τους ασθενείς, δεν είναι πανάκεια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο ομοιοπαθητικός να είναι γιατρός, ώστε να μπορεί να γνωρίζει την παθολογία που αντιμετωπίζει, την πρόγνωση και τα όρια της ομοιοπαθητικής.

Μπορεί να με βοηθήσει η Ομοιοπαθητική;

H Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει τους περισσότερους ασθενείς, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Αυτό δεν εξαρτάται από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, αλλά τις δυνατότητες προς ίαση του κάθε ασθενούς. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα - ανεξαρτήτως παθήσεως - μπορούν να περιμένουν όσοι:

  1. όπου η διαταραχή έχει ακόμη λειτουργικό, κυρίως, χαρακτήρα και δεν υπάρχουν βαριές παθολογοανατομικές βλάβες, και στα πρώτα στάδια των χρόνιων ασθενειών,
  2. όσοι έχουν καλό κληρονομικό ιστορικό (γονείς απεβίωσαν σε μεγάλη ηλικία, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας),
  3. όσοι δεν έχουν λάβει στη ζωή τους μεγάλες δόσεις φαρμάκων (ιδίως Αντιβίωσης, Κορτιζόνης & Ορμονών) ανεξαρτήτου ηλικίας.

Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου λόγω των μακροχρόνια εγκατεστημένων σοβαρών παθολογοανατομικών αλλοιώσεων δεν μπορεί κανείς να μιλάει για ίαση, η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει σημαντικότατη βελτίωση (σωματικά και ψυχικά) και να σταματήσει/καθυστερήσει την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου.

Αξίζει να δοκιμάσω την Ομοιοπαθητική;

Γενικά η απάντηση -χωρίς ενδοιασμούς- είναι "ναι". Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το όφελος της ομοιοπαθητικής θεραπείας θα εξαρτηθεί από ένα αριθμό παραγόντων.

Θα πρέπει να έχετε υπομονή ωστόσο, γιατί το πιο σημαντικό στοιχείο στην ομοιοπαθητική θεραπεία είναι το "ταίριασμα" του ομοιοπαθητικού φαρμάκου με την ιδιοσυγκρασία του ασθενή, δηλαδή ο ασθενής θα πρέπει να λάβει το εξατομικευμένο ομοιοπαθητικό φάρμακο, αυτό που του ταιριάζει στην παρούσα φάση (είτε στα χαρακτηριστικά συμπτώματα, είτε στην ιδιοσυγκρασία του). Αρκετές φορές, για να βρεθεί το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο χρειάζεται χρόνος, αρκετοί μήνες. Αν έχετε στο μυαλό σας ότι με μία επίσκεψη και ένα φάρμακο σε μία εβδομάδα θα λύσετε το πρόβλημα που σας απασχολεί, μάλλον θα απογοητευτείτε. Χρειάζεται να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και υπομονή για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

ομοιοπαθητικα φαρμακα πρωτων βοηθειων, πρωτης αναγκης, ομοιοπαθητικα πρωτες βοηθειες, ομοιοπαθητικα πρωτης αναγκης

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι αναγνωρισμένα από τον ΕΟΦ ως γαληνικά σκευάσματα (παρασκευάζονται δηλαδή στο φαρμακείο). Είναι ασφαλή, δεν έχουν παρενέργειες, και είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικές, υπό τις οδηγίες ενός ειδικού ομοιοπαθητικού γιατρού.

Πρόγνωση - πορεία και χρόνος

Ο χρόνος και ο βαθμός στον οποίο θα ωφεληθεί κάθε ασθενής διαφέρει, και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σημειώνεται πως η ταυτόχρονη λήψη χημικών φαρμάκων με την ομοιοπαθητική, άλλοτε δεν επηρεάζει, άλλοτε καθιστά δυσχερέστερη και άλλοτε μη εφικτή τη θεραπεία (εξαρτάται από τα φάρμακα που ήδη παίρνει ο ασθενής).

Πρόγνωση για ένα συγκεκριμένο ασθενή μπορεί να γίνει μόνο μετά τη λήψη του πλήρους ιατρικού και ομοιοπαθητικού ιστορικού του. Στην πλειοψηφία των ασθενών μέσης υγείας, σημαντικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε 1-3 μήνες θεραπείας. Γενικά, τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι μόνιμα, και δεν χρειάζεται η καθημερινή ή εφ'όρου ζωής λήψη των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, παρά μόνο όσο είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Τι χρειάζεται για την Ομοιοπαθητική;

Κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας συστήνεται η αποφυγή λήψης ορισμένων ουσιών όπως Καφέ και Κορτιζόνης καθώς αυτές οι ουσίες είναι γνωστό ότι μπορεί να αντιδοτήσουν (απενεργοποιήσουν) τη δράση των Ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Επιτρέπεται με μέτρο η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ. Δεν επιτρέπεται η Coca-Cola και συγκεκριμένα φάρμακα, ενώ με τα περισσότερα φάρμακα (πχ Depon) δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τι θα με ρωτήσει ο ειδικός ομοιοπαθητικός γιατρός;

Ο ειδικός ομοιοπαθητικός γιατρός θα καταγράψει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και πολλά άλλα ιδιαίτερα στοιχεία που αφορούν τη βιοχημεία, φυσιολογία και την προσωπικότητα του συγκεκριμένου οργανισμού.

Θέλετε να ξεκινήσετε ομοιοπαθητική;

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να ξεκινήσουν ομοιοπαθητική, χωρίς όμως να ξέρουν τι να περιμένουν. Η σύστασή μας είναι να απευθυνθείτε καταρχήν σε ειδικό ομοιοπαθητικό ΓΙΑΤΡΟ. Εδώ χρειάζεται προσοχή, γιατί το νομικό πλαίσιο της άσκησης Ομοιοπαθητικής στην Ελλάδα είναι ασαφές, και πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο "ομοιοπαθητικός ιατρός", ή "ειδικός ομοιοπαθητικός" χωρίς να είναι γιατροί ή ακόμα και χωρίς κάποια πιστοποίηση (συχνά παρουσιάζουν πιστοποιήσεις από το εξωτερικό, που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει). Επίσης, χρησιμοποιούνται διάφοροι ευφάνταστοι όροι που ουσιαστικά παραπλανούν, όπως για παράδειγμα "ειδικός ομοιοπαθητικός" (ενώ δεν πρόκειται για γιατρό) ή "προηγμένη ομοιοπαθητική". Είναι αφελές να εμπιστευτείτε την υγεία σας σε μη-γιατρούς, που καμία ευθύνη δεν φέρουν, ούτε από κάποια δεοντολογία δεσμεύονται. Η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να βλάψει όταν ασκείται σωστά, όμως η άγνοια για το τι αντιμετωπίζει κανείς μπορεί άλλοτε να οδηγήσει στο να χάνετε το χρόνο σας και να ταλαιπωρείστε αδίκως, και άλλοτε να είναι επιβλαβής για την υγεία σας.

Το επόμενο που χρειάζεται προσοχή είναι ο τρόπος άσκησης της ομοιοπαθητικής και η γενικότερη συμπεριφορά. Υπάρχουν "ομοιοπαθητικοί" (είτε είναι γιατροί, είτε όχι) που εφαρμόζουν τις παρακάτω πρακτικές:

  • χρησιμοποιούν διάφορες ευφάνταστες μεθόδους ή συσκευές για τη διάγνωση. Συσκευές που "μετράνε συχνότητες", και τοποθετούνται στο αυτί, είτε ηλεκτρόδια στο κεφάλι, είτε στο χέρι. Οι διάφορες συσκευές αυτές μπορεί να εντυπωσιάζουν τους αδαείς, όμως είναι γενικά αναποτελεσματικές.
  • χορηγούν ομοιοπαθητικά φάρμακα (ή "φάρμακα βιοσυντονισμού") που δεν γνωρίζετε (σε απευθείας συνεννόηση με κάποιο φαρμακείο) είτε (άγνωστα) φάρμακα που έχουν στο γραφείο/συρτάρι τους, χωρίς να σας εξηγούν τι ακριβώς παίρνετε. Δεν αποκαλύπτουν δηλαδή το βασικό φάρμακο, αλλά μόνο τα συνοδευτικά 6χ φάρμακα, όπως Kali phosphoricum 6x, Magnesia phosphorica 6x και άλλα παρόμοια. Αυτό το κάνουν για να είσαστε εξαρτημένοι από εκείνους.
  • υπόσχονται "εγγυημένη θεραπεία" για χρόνια προβλήματα, πχ σε 3 μήνες για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ιδεοληψίες και ψυχαναγκασμοί).
  • κάνουν ενέσεις ομοιοπαθητικών φαρμάκων ή βάζουν ομοιοπαθητικά σε βελόνες ! (σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για ομοτοξικολογία, όχι ομοιοπαθητική)
  • δίνουν συμπλέγματα ομοιοπαθητικών φαρμάκων (30, 40, 50 φάρμακα μαζί).

Καλό είναι οι παραπάνω πρακτικές να σας προβληματίσουν αν τις συναντήσετε. Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο για την Κλασική Ομοιοπαθητική και τις λοιπές χρήσεις των ομοιοπαθητικών φαρμάκων και πρακτικές.

Γιατί αμφισβητούν την ομοιοπαθητική ως "ψευδοεπιστήμη" και απάτη;

Γιατί οι τρέχουσες επιστημονικές γνώσεις δεν μπορούν να δώσουν εξηγήσεις για την εναλλακτική δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων (χρησιμοποιούνται υπεραραιώσεις, πέρα από τον αριθμό του Avogadro).

Πολλές διπλές τυφλές μελέτες και μετα-αναλύσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν καλύτερη δράση από το placebo, αλλά αυτό οφείλεται στον κακό σχεδιασμό των μελετών. Ο λόγος είναι ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα συνταγογραφούνται απαραιτήτως σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ασθενούς, ως εκ τούτου οι διπλές τυφλές μελέτες εκ του σχεδιασμού τους (όπως γίνονται με τα χημικά φάρμακα) είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Η ομοιοπαθητική στο ειδικό ιατρείο μας

Στο ιατρείο μας παρέχεται εξειδικευμένη ομοιοπαθητική θεραπεία ΜΟΝΟ για ψυχολογικά, ψυχιατρικά προβλήματα και ψυχοσωματικά συμπτώματα (και φυσικά η κλινική μας εμπειρία είναι τεράστια στα θέματα αυτά). Πολλές φορές συνδυάζουμε την ομοιοπαθητική με βελονισμό ή ψυχοθεραπεία, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο ή για ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα.

Συνταγογράφηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων

Επειδή αποτελεί μία συχνή ερώτηση των ασθενών που απευθύνονται στο ιατρείο μας, ο ιατρός Dr.Βάθης δεν παρασκευάζει ο ίδιος ομοιοπαθητικά φάρμακα, ούτε τα χορηγεί ο ίδιος στο ιατρείο. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα συνταγογραφούνται, και τα αγοράζετε εσείς ελεύθερα από το ομοιοπαθητικό φαρμακείο της επιλογής σας.