Ομοιοπαθητική

Τι είναι η Ομοιοπαθητική;


Η Ομοιοπαθητική είναι ένα φυσικό θεραπευτικό σύστημα που μπορεί να θεραπεύσει μια πληθώρα ασθενειών. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε το νόμο των ομοίων , "όμοια ομοίοις εισίν ιάματα", στον οποίο βασίζεται η ομοιοπαθητική.

Η Ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει τον ανθρώπινο οργανισμό Ολιστικά. Για την Oμοιοπαθητική δεν υπάρχουν "ασθένειες", αλλά άνθρωποι ασθενείς. Αυτό προκύπτει από το ότι στην Ομοιοπαθητική ο πάσχων άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν μια αδιαίρετη ενότητα αλληλοεπηρεαζόμενων ψυχικών, διανοητικών και σωματικών λειτουργιών. Αυτό σημαίνει ότι αντί να θεωρεί τα συμπτώματα μιας ασθένειας ως ανεπιθύμητα, τα βλέπει ως μέρος της φυσικής διαδικασίας αυτο-ίασης του οργανισμού από την ασθένεια. Αντί να καταπιέζουν τα συμπτώματα, οι Ομοιοπαθητικοί γιατροί δίνουν φυσικές ουσίες οι οποίες έχουν εναλλακτική και ολιστική δράση, διεγείρουν το ανοσοποιητικό & θεραπευτικό μηχανισμό του ανθρωπίνου σώματος. Εκτιμάται πως η δράση της ομοιοπαθητικής ασκείται μέσω επιγενετικών μηχανισμών. Μέσω της επιγενετικής δράσης τροποποιείται και ρυθμίζεται η έκφραση των γονιδίων/DNA.

Η θεραπεία στην Ομοιοπαθητική επικεντρώνεται στην Ολιστική εικόνα του οργανισμού, και όχι μόνο στην ασθένεια από την οποία υποφέρει κάποιος. Αυτό σημαίνει ότι δύο άνθρωποι που υποφέρουν από την ίδια ασθένεια, μπορεί να λάβουν δύο διαφορετικά φάρμακα και να έχουν διαφορετική πρόγνωση. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται ως ολότητα, και όχι απλοϊκά σαν μια μηχανή που αποτελείται από ασύνδετα μεταξύ τους τμήματα.

Ποίες ασθένειες μπορεί να θεραπεύει η Ομοιοπαθητική;


H Ομοιοπαθητική με την εναλλακτική δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ψυχοδιανοητικά συμπτώματα (πx άγχος, φοβίες, διαταραχές μνήμης, αϋπνία, κατάθλιψη, μελαγχολία), ψυχοσωματικά συμπτώματα, σωματικά συμπτώματα (πx ακμή, πονοκεφάλους, υπέρταση, καταβολή, στομαχο-εντερικά προβλήματα, ορμονικές διαταραχές, διαταραχές περιόδου, εγκυμοσύνης & στύσης, αλλεργίες, ψυχοδερματοπάθειες), οξείες λοιμώξεις και ιώσεις (πx ωτίτιδα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ουρολοιμώξεις).

Οι παραπάνω αναφερθείσες ασθένειες είναι ενδεικτικές - η Ομοιοπαθητική καλύπτει όλο το φάσμα των ανθρωπίνων ασθενειών, σε διανοητικό, ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Διαβάστε περισσότερα για το ποιες παθήσεις αντιμετωπίζει η ομοιοπαθητική.

Μπορεί να με βοηθήσει η Ομοιοπαθητική;


H Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει τους περισσότερους ασθενείς, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Αυτό δεν εξαρτάται από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, αλλά τις δυνατότητες προς ίαση του κάθε ασθενούς. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα - ανεξαρτήτως παθήσεως - μπορούν να περιμένουν όσοι:

1) όπου η διαταραχή έχει ακόμη λειτουργικό, κυρίως, χαρακτήρα και δεν υπάρχουν βαριές παθολογοανατομικές βλάβες, και στα πρώτα στάδια των χρόνιων ασθενειών,

2) όσοι έχουν καλό κληρονομικό ιστορικό (γονείς απεβίωσαν σε μεγάλη ηλικία, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας),

3) όσοι δεν έχουν λάβει στη ζωή τους μεγάλες δόσεις φαρμάκων (ιδίως Αντιβίωσης, Κορτιζόνης & Ορμονών) ανεξαρτήτου ηλικίας.

Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου λόγω των μακροχρόνια εγκατεστημένων σοβαρών παθολογοανατομικών αλλοιώσεων δεν μπορούμε να προσφέρουμε την ίαση, η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει σημαντικότατη βελτίωση στην ψυχολογία και διανόηση του ατόμου, και να σταματήσει/καθυστερήσει την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου.

Αξίζει να δοκιμάσω την Ομοιοπαθητική;


Γενικά η απάντηση -χωρίς ενδοιασμούς- είναι "ναι". Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το όφελος της ομοιοπαθητικής θεραπείας θα εξαρτηθεί από ένα αριθμό παραγόντων.

Θα πρέπει να έχετε υπομονή ωστόσο, γιατί το πιο σημαντικό στοιχείο στην ομοιοπαθητική θεραπεία είναι το "ταίριασμα" του ομοιοπαθητικού φαρμάκου με τον ασθενή, δηλαδή ο ασθενής θα πρέπει να λάβει το εξατομικευμένο ομοιοπαθητικό φάρμακο, αυτό που του ταιριάζει στην παρούσα φάση. Αρκετές φορές, για να βρεθεί το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο χρειάζεται χρόνος, αρκετοί μήνες. Αν έχετε στο μυαλό σας ότι με μία επίσκεψη και ένα φάρμακο σε μία εβδομάδα θα λύσετε το πρόβλημα που σας απασχολεί, μάλλον θα απογοητευτείτε. Χρειάζεται να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και υπομονή για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Πρόγνωση - πορεία και χρόνος


Ο χρόνος και ο βαθμός στον οποίο θα ωφεληθεί κάθε ασθενής διαφέρει, και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σημειώνεται πως η ταυτόχρονη λήψη χημικών φαρμάκων με την ομοιοπαθητική, άλλοτε καθιστά δυσχερέστερη και άλλοτε μη εφικτή τη θεραπεία.

Πρόγνωση για ένα συγκεκριμένο ασθενή μπορεί να γίνει μόνο μετά τη λήψη του πλήρους ιατρικού και ομοιοπαθητικού ιστορικού του. Στην πλειοψηφία των ασθενών μέσης υγείας, σημαντικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε 4-6 μήνες θεραπείας. Γενικά, τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι μόνιμα, και δεν χρειάζεται η εφ'όρου ζωής λήψη των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, παρά μόνο όσο είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Τι χρειάζεται για την Ομοιοπαθητική;


Κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας συστήνεται η αποφυγή λήψης ορισμένων ουσιών όπως Καφέ, Αντιβίωσης και Κορτιζόνης καθώς αυτές οι ουσίες είναι γνωστό ότι αντιδοτούν (απενεργοποιούν) τη δράση των Ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Επιτρέπεται με μέτρο η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ. Δεν επιτρέπεται για παράδειγμα η Coca-Cola και ορισμένα φάρμακα.

Τι θα με ρωτήσει ο ομοιοπαθητικός γιατρός;


Ο ομοιοπαθητικός γιατρός θα καταγράψει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και πολλά άλλα ιδιαίτερα στοιχεία που αφορούν τη βιοχημεία, φυσιολογία και την προσωπικότητα του συγκεκριμένου οργανισμού.

Χρειάζεται να προσέξω κάτι;


Η σύστασή μας είναι να απευθυνθείτε καταρχήν σε ομοιοπαθητικό γιατρό. Εδώ χρειάζεται προσοχή, γιατί το νομικό πλαίσιο της άσκησης Ομοιοπαθητικής στην Ελλάδα είναι ασαφές, και πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο "ομοιοπαθητικός ιατρός", ή "ειδικός ομοιοπαθητικός" χωρίς να είναι γιατροί ή ακόμα και χωρίς κάποια πιστοποίηση (συχνά παρουσιάζουν πιστοποιήσεις από το εξωτερικό, που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει). Επίσης, χρησιμοποιούνται διάφοροι όροι που παραπλανούν, όπως για παράδειγμα "ειδικός ομοιοπαθητικός" (ενώ δεν πρόκειται για γιατρό) ή "προηγμένη ομοιοπαθητική". Είναι αφελές να εμπιστευτείτε την υγεία σας σε μη-γιατρούς, που καμία ευθύνη δεν φέρουν, ούτε από κάποια δεοντολογία δεσμεύονται. Η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να βλάψει όταν ασκείται σωστά, όμως η άγνοια για το τι αντιμετωπίζει κανείς μπορεί άλλοτε να οδηγήσει στο να χάνετε το χρόνο σας και να ταλαιπωρείστε, και άλλοτε να είναι επιβλαβής.

Το επόμενο που χρειάζεται προσοχή είναι ο τρόπος άσκησης της ομοιοπαθητικής και η γενικότερη συμπεριφορά. Υπάρχουν "ομοιοπαθητικοί" (είτε είναι γιατροί, είτε όχι) που εφαρμόζουν τις παρακάτω πρακτικές:

  • χρησιμοποιούν διάφορες ευφάνταστες μεθόδους ή συσκευές για τη διάγνωση. Συσκευές που "μετράνε συχνότητες", και τοποθετούνται στο αυτί, είτε ηλεκτρόδια στο κεφάλι, είτε στο χέρι. Οι διάφορες συσκευές αυτές μπορεί να εντυπωσιάζουν τους αδαείς, όμως είναι γενικά αναποτελεσματικές.
  • χορηγούν ομοιοπαθητικά φάρμακα (ή "φάρμακα βιοσυντονισμού") που δεν γνωρίζετε (σε απευθείας συνεννόηση με κάποιο φαρμακείο) είτε (άγνωστα) φάρμακα που έχουν στο γραφείο/συρτάρι τους, χωρίς να σας εξηγούν τι ακριβώς παίρνετε. Δεν αποκαλύπτουν δηλαδή το βασικό φάρμακο, αλλά μόνο τα συνοδευτικά 6χ φάρμακα, όπως Kali phosphoricum 6x, Magnesia phos 6x και άλλα παρόμοια.
  • υπόσχονται "εγγυημένη θεραπεία" για χρόνια προβλήματα, πχ σε 3 μήνες για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ιδεοληψίες και ψυχαναγκασμοί) !
  • κάνουν ενέσεις ομοιοπαθητικών φαρμάκων ή βάζουν ομοιοπαθητικά σε βελόνες ! (σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για ομοτοξικολογία, όχι ομοιοπαθητική)
  • δίνουν συμπλέγματα ομοιοπαθητικών φαρμάκων (30, 40, 50 φάρμακα μαζί!)

Καλό είναι οι παραπάνω πρακτικές να σας προβληματίσουν αν τις συναντήσετε. Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο για την Κλασική Ομοιοπαθητική και τις λοιπές χρήσεις των ομοιοπαθητικών φαρμάκων και πρακτικές.

Η ομοιοπαθητική στο ιατρείο μας


Στο ιατρείο μας παρέχεται εξειδικευμένη ομοιοπαθητική θεραπεία για ψυχολογικά, ψυχιατρικά προβλήματα και ψυχοσωματικά συμπτώματα. Πολλές φορές συνδυάζουμε την ομοιοπαθητική με βελονισμό ή ψυχοθεραπεία, για ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα.

Συνταγογράφηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων

Επειδή αποτελεί μία συχνή ερώτηση των ασθενών που απευθύνονται στο ιατρείο μας, ο ιατρός Dr.Βάθης δεν παρασκευάζει ο ίδιος ομοιοπαθητικά φάρμακα, ούτε τα χορηγεί ο ίδιος στο ιατρείο. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα συνταγογραφούνται, και τα αγοράζετε εσείς ελεύθερα από φαρμακείο της επιλογής σας.
ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ