Ομοιοπαθητική

Τι είναι η Ομοιοπαθητική Ιατρική;


Η Ομοιοπαθητική είναι ένα φυσικό θεραπευτικό σύστημα που μπορεί να θεραπεύσει μια πληθώρα ασθενειών. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε το νόμο των ομοίων , "όμοια ομοίοις εισίν ιάματα", στον οποίο βασίζεται η ομοιοπαθητική ιατρική.

Η Ομοιοπαθητική ιατρική αντιμετωπίζει τον ανθρώπινο οργανισμό Ολιστικά. Για την Oμοιοπαθητική ιατρική δεν υπάρχουν "ασθένειες", αλλά άνθρωποι ασθενείς. Αυτό προκύπτει από το ότι στην Ομοιοπαθητική ιατρική ο πάσχων άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν μια αδιαίρετη ενότητα αλληλοεπηρεαζόμενων ψυχικών, διανοητικών και σωματικών λειτουργιών. Αυτό σημαίνει ότι αντί να θεωρεί τα συμπτώματα μιας ασθένειας ως ανεπιθύμητα, τα βλέπει ως μέρος της φυσικής διαδικασίας αυτο-ίασης του οργανισμού από την ασθένεια. Αντί να καταπιέζουν τα συμπτώματα, οι Ομοιοπαθητικοί Ιατροί δίνουν φυσικές ουσίες οι οποίες έχουν εναλλακτική δράση και διεγείρουν το αμυντικό & θεραπευτικό μηχανισμό του ανθρωπίνου σώματος.

Η θεραπεία στην Ομοιοπαθητική Ιατρική επικεντρώνεται στην Ολιστική εικόνα του οργανισμού, και όχι μόνο στην ασθένεια από την οποία υποφέρει κάποιος. Αυτό σημαίνει ότι δύο άνθρωποι που υποφέρουν από την ίδια ασθένεια, μπορεί να λάβουν δύο διαφορετικά φάρμακα και να έχουν διαφορετική πρόγνωση. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται ως ολότητα, και όχι απλοϊκά σαν μια μηχανή που αποτελείται από ασύνδετα μεταξύ τους τμήματα.

Ποίες ασθένειες μπορεί να θεραπεύει η Ομοιοπαθητική;


H Ομοιοπαθητική ιατρική με την εναλλακτική δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ψυχοδιανοητικά συμπτώματα (πx άγχος, φοβίες, διαταραχές μνήμης, αϋπνία, μελαγχολία), σωματικά συμπτώματα (πx ακμή, πονοκεφάλους, υπέρταση, καταβολή, στομαχο-εντερικά προβλήματα, ορμονικές διαταραχές, διαταραχές περιόδου, εγκυμοσύνης & στύσης, αλλεργίες), οξείες λοιμώξεις και ιώσεις (πx ωτίτιδα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ουρολοιμώξεις).

Οι παραπάνω αναφερθείσες ασθένειες είναι ενδεικτικές - η Ομοιοπαθητική ιατρική καλύπτει όλο το φάσμα των ανθρωπίνων ασθενειών, σε διανοητικό, ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Διαβάστε περισσότερα για το ποιες παθήσεις αντιμετωπίζει η ομοιοπαθητική.

Μπορεί να με βοηθήσει η Ομοιοπαθητική;


H Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει όλους τους ασθενείς, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Αυτό δεν εξαρτάται από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, αλλά τις δυνατότητες προς ίαση του κάθε ασθενούς. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα - ανεξαρτήτως παθήσεως - μπορούν να περιμένουν όσοι:

1) όπου η διαταραχή έχει ακόμη λειτουργικό, κυρίως, χαρακτήρα και δεν υπάρχουν βαριές παθολογοανατομικές βλάβες, και στα πρώτα στάδια των χρόνιων ασθενειών,

2) όσοι έχουν καλό κληρονoμικό ιστορικό (γονείς απεβίωσαν σε μεγάλη ηλικία, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας),

3) όσοι δεν έχουν λάβει στη ζωή τους μεγάλες δόσεις φαρμάκων (ιδίως Αντιβίωσης, Κορτιζόνης & Ορμονών) ανεξαρτήτου ηλικίας.

Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου λόγω των μακροχρόνια εγκατεστημένων σοβαρών παθολογοανατομικών αλλοιώσεων δεν μπορούμε να προσφέρουμε την ίαση, η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει σημαντικότατη βελτίωση στην ψυχολογία και διανόηση του ατόμου, και να σταματήσει/καθυστερήσει την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου.

Πρόγνωση - πορεία και χρόνος


Ο χρόνος και ο βαθμός στον οποίο θα ωφεληθεί κάθε ασθενής διαφέρει, και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σημειώνεται πως η ταυτόχρονη λήψη χημικών φαρμάκων με την ομοιοπαθητική, άλλοτε καθιστά δυσχερέστερη και άλλοτε μη εφικτή τη θεραπεία.

Πρόγνωση για ένα συγκεκριμένο ασθενή μπορεί να γίνει μόνο μετά τη λήψη του πλήρους ιατρικού και ομοιοπαθητικού ιστορικού του. Στην πλειοψηφία των ασθενών μέσης υγείας, σημαντικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε 4-6 μήνες θεραπείας. Γενικά, τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι μόνιμα, και δεν χρειάζεται η εφ'όρου ζωής λήψη των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, παρά μόνο όσο είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Τι χρειάζεται για την Ομοιοπαθητική;


Κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας αποφεύγεται η λήψη ορισμένων ουσιών όπως Καφέ, Αντιβίωσης και Κορτιζόνης καθώς αυτές οι ουσίες είναι γνωστό ότι αντιδοτούν (απενεργοποιούν) τη δράση των Ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Επιτρέπεται με μέτρο η κατανάλωση Decafeine καφέ καθώς και Coca-Cola και άλλων φαρμάκων.

Τι θα με ρωτήσει ο ομοιοπαθητικός γιατρός;


Ο ομοιοπαθητικός γιατρός θα καταγράψει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και πολλά άλλα ιδιαίτερα στοιχεία που αφορούν τη βιοχημεία και φυσιολογία του συγκεκριμένου οργανισμού.

Χρειάζεται να προσέξω κάτι;


Διαβάστε το σχετικό άρθρο για την Κλασική Ομοιοπαθητική και τις λοιπές χρήσεις των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.