Κάνε το Τεστ
Παρενέργειες ομοιοπαθητικών φαρμάκων, ομοιοπαθητική επιδείνωση, τι είναι, πόσο διαρκεί η ομοιοπαθητική επιδείνωση, ομοιοπαθητικά φάρμακα, παρενέργειες

Έχουν παρενέργειες τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Εχουν παρενέργειες τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Η σύντομη απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι "όχι, δεν έχουν παρενέργειες".

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται από φυσικές πρώτες ύλες/ουσίες, οι οποίες έχουν υποστεί μία ιδιαίτερη επεξεργασία (δυναμοποίηση, που σημαίνει αραιώσεις και κρούσεις κατά την παρασκευή τους). Η διαδικασία αυτή ενισχύει τη θεραπευτική τους δράση, ενώ εξαφανίζει τις παρενέργειες που μπορεί να είχαν οι αρχικές πρώτες ύλες/ουσίες.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα προκαλούν θεραπευτικές μεταβολές στον οργανισμό, ο οποίος μπορεί να παρουσιάσει παροδικά κάποιες ψυχικές ή/και σωματικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής πορείας προς την ίαση. Αυτά δεν θεωρούνται (και δεν είναι) παρενέργειες.

Έχουν αναφερθεί παρενέργειες;

Σπάνιες παρενέργειες έχουν αναφερθεί σε ορισμένες περιπτώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί ομοιοπαθητικά φάρμακα πολύ χαμηλών δυναμοποιήσεων, κάτω των 6x. Αλλά αυτά λόγω της εξαιρετικά χαμηλής δυναμοποίησης (υλικές δόσεις), αλλά περισσότερο πλησιάζουν τα βότανα και τις αρχικές φυσικές πηγές τους.

Κάποιος που παίρνει ομοιοπαθητικά φάρμακα γενικά μιλώντας δεν χρειάζεται να ανησυχεί για παρενέργειες. Ιδίως αν λαμβάνει ομοιοπαθητικά μεγαλύτερης δυναμοποίησης των 12CH ή 30CH (αραίωση μεγαλύτερη του αριθμού του Avogadro) δεν έχει να ανησυχήσει καθόλου για παρενέργειες.

Γενικά στην Ελλάδα οι γιατροί δεν χρησιμοποιούν τις πολύ χαμηλές δυναμοποιήσεις, παρά μόνο τα 6x και μεγαλύτερες, που στερούνται παρενεργειών. Στα φαρμακεία κυκλοφορούν ωστόσο συνδυασμοί ομοιοπαθητικών φαρμάκων από φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού, που μπορεί να έχουν και πιο χαμηλές δυναμοποιήσεις (πχ 6x, 4D), αλλά γενικά ακόμα και αυτά δεν δημιουργούν παρενέργειες.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα σε βρέφη, παιδιά, εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες, ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα υγείας, σε συνδυασμό ή όχι με άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνουν.

Αλληλεπιδρούν τα ομοιοπαθητικά με τα φάρμακα;

Ομοιοπαθητικά φάρμακα με δυναμοποίηση 30CH ή μεγαλύτερη (δηλαδή για παράδειγμα 200CH, 1Μ, 10M, 50M) δεν αλληλεπιδρούν με κανένα τρόπο. Ομοιοπαθητικά φάρμακα με μικρότερες δυναμοποιήσεις θεωρητικώς θα μπορούσαν, αλλά σε ασήμαντο ποσοστό. Πρακτικώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ακόμα και στις 6x δυναμοποιήσεις, γιατί η συγκέντρωση των υλικών δόσεων είναι πολύ χαμηλή.

Σημειώνουμε πως ορισμένα ομοιοπαθητικά προτιμούμε να τα χρησιμοποιούμε από τη 12x δυναμοποίηση και μεγαλύτερες.

Ομοιοπαθητική επιδείνωση: τι είναι, πόσο διαρκεί;

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών είναι σχετικά με την "ομοιοπαθητική επιδείνωση", αυτό που δηλαδή έχει ακούσει ο κόσμος ότι η ομοιοπαθητική "στην αρχή θα σε κάνει χειρότερα", "θα βγάλει όλα τα παλιά στην επιφάνεια", και παρόμοια σχόλια.

Η απάντηση είναι πολύ σύνθετη, αλλά σε γενικές γραμμές δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο απαραιτήτως, μπορεί ναι, μπορεί όχι. Το πόσο διαρκεί η ομοιοπαθητική επιδείνωση -αν εμφανιστεί- εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως κρατάει λίγες ημέρες έως δύο εβδομάδες (και είναι καλό σημάδι για τη δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου).

Υπάρχει λοιπόν όντως πιθανότητα να υπάρξει μία έξαρση μη-επικίνδυνων συμπτωμάτων, αλλά αυτό εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, και πρώτα από όλους από τη δυναμοποίηση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου.

Βασίζεται η δράση των ομοιοπαθητικών φάρμακα στο placebo;

Όχι.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα -μεταξύ των άλλων- έχουν οφθαλμοφανή θεραπευτική δράση σε βρέφη και σε ζώα, όπου προφανώς δεν παίζει ρόλο το placebo.

Ομοιοπαθητικά φάρμακα και παρενέργειες

Η ομοιοπαθητική και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν καμία παρενέργεια όταν χρησιμοποιούνται υπό τις οδηγίες ενός ειδικού ομοιοπαθητικού γιατρού