Αποφυγή Ουσιών

Ομοιοπαθητική - Ποιες ουσίες χρειάζεται να αποφεύγω;


Ουσιαστικά ο ασθενής χρειάζεται να αποφεύγει την καφεϊνη, διεγερτικές ουσίες γενικότερα, ουσίες με πολύ έντονη οσμή και δυνατά χημικά φάρμακα (κορτιζόνη, αντιβίωση). Ντεκαφεϊνέ σε λογικές ποσότητες επιτρέπεται, και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιοπαθητική θεραπεία. Επίσης, το πράσινο τσάϊ και το τσάι του βουνού επιτρέπεται (αποφύγεται το μαύρο) σε λογικές ποσότητες.

Οι παρακάτω ουσίες δύνανται να αντιδοτήσουν την ομοιοπαθητική θεραπεία. Ο κάθε ασθενής έχει διαφορετική ευαισθησία σε αυτές, και εκ των προτέρων δεν μπορεί να προβλεφθεί η ατομική του ευαισθησία. Για αυτό προτείνεται η αποφυγή τους σε όλους τους ασθενείς για προληπτικούς λόγους. Για παράδειγμα, σε άλλο ασθενή μπορεί να αρκέσει ένα ποτήρι δυνατού καφέ, ενώ άλλος, μπορεί και μετά από πολλά ποτήρια καφέ να μην επηρεαστεί.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι δυνατόν να ανασταλεί από:


 • ΚΑΦΕΪΝΟΥΧΑ : καφές, κόκα κόλα, Red Bull, καλούα, Β52, Bailey's, Tia Maria, τσάι, παυσίπονα τύπου 'Extra', καφεϊνούχες καλλυντικές κρέμες αντιρυτιδικές ή κυτταρίτιδας
 • Κρέμες και κολλύρια που περιέχουν αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, κορτικοειδή, οιστρογόνα, αντίίκα.
 • Μέντα, μενθόλη (π.χ. σε οδοντόκρεμες, τσίχλες), καμφορά, ναφθαλίνη.
 • Εντομοκτόνα και διαλύτες χρωμάτων σε Spray.
 • Ναρκωτικές ή ψυχοδραστικές ουσίες, πχ κάνναβη/χασίς.
 • Αν γίνει χρήση των ανωτέρω δεν προκαλείται καμία παρενέργεια, μπορεί μόνο να αντιδοτήσουν (απενεργοποιήσουν) τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Δεν υπάρχει περίπτωση αλληλεπίδρασης μεταξύ ομοιοπαθητικών και χημικών φαρμάκων.

  Σημείωση: Όταν γίνει χρήση τοπικής ή γενικής αναισθησίας, ενημερώστε στην επόμενη επίσκεψη τον γιατρό σας.

  Επείγοντα περιστατικά και χημικά φάρμακα


  Σε περίπτωση επείγοντος ή νοσοκομειακού περιστατικού εννοείται ότι ο ασθενής ακολουθεί την αγωγή που θα χορηγηθεί από το νοσοκομείο ή τον επισκέπτη ιατρό. Αφού ολοκληρωθεί η επείγουσα αγωγή συνεχίστε την ομοιοπαθητική αγωγή σας. Αν αισθάνεστε ότι αρχίζετε να έχετε ξανά τα παλιά σας συμπτώματα συντομεύσετε την επίσκεψη σας στον ομοιοπαθητικό γιατρό.

  Φροντίστε εγκαίρως το επόμενο ραντεβού σας, αρκετές μέρες πριν να τελειώσει ή αγωγή σας, ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλα κενά στην συνέχεια της θεραπείας σας.

  Η θεραπεία δεν επηρεάζεται από φάρμακα καρδιολογικά, γαστρεντερολογικά, αντισταμινικά, βρογχοδιασταλτικά, αντιβηχικά, αποχρεμπτικά, παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, βιταμινούχα, σιδηρούχα, αντιδιαβητικά, θυρορμόνη, αγχολυτικά. Επίσης από κακάο, σοκολάτα, αφεψήματα, αλκοόλ και κάπνισμα.