Αποφυγή Ουσιών

Ομοιοπαθητική - Ποιες ουσίες χρειάζεται να αποφεύγω;


Ο κάθε ασθενής έχει διαφορετική ευαισθησία σε αυτές, και εκ των προτέρων δεν μπορεί να προβλεφθεί η ατομική του ευαισθησία. Για αυτό προτείνεται η αποφυγή τους σε όλους τους ασθενείς ορισμένων συγκεκριμένων ουσιών για προληπτικούς λόγους. Για παράδειγμα, σε κάποιο ασθενή μπορεί να αρκέσει ένα ποτήρι δυνατού καφέ για να αντιδοτήσει την ομοιοπαθητική θεραπεία, ενώ κάποιος άλλος, μπορεί και μετά από πολλά ποτήρια καφέ να μην επηρεαστεί καθόλου.

Ουσιαστικά ο ασθενής χρειάζεται να αποφεύγει την καφεΐνη, διεγερτικές ουσίες γενικότερα, ουσίες με πολύ έντονη οσμή και δυνατά χημικά φάρμακα (κορτιζόνη, αντιβίωση). Ντεκαφεϊνέ σε λογικές ποσότητες επιτρέπεται, και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιοπαθητική θεραπεία. Επίσης, το πράσινο τσάι και το τσάι του βουνού επιτρέπεται (αποφύγετε το μαύρο τσάι) σε λογικές ποσότητες και χωρίς να βράζετε επί μακρόν το τσάι.

Οι παρακάτω ουσίες δύνανται να αντιδοτήσουν την ομοιοπαθητική θεραπεία.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι δυνατόν να ανασταλεί από:


 • ΚΑΦΕΪΝΟΥΧΑ : καφές, κόκα κόλα, Red Bull, καλούα, Β52, Bailey's, Tia Maria, τσάι, παυσίπονα τύπου 'Extra', καφεϊνούχες καλλυντικές κρέμες αντιρυτιδικές ή κυτταρίτιδας
 • Κρέμες και κολλύρια που περιέχουν αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, κορτικοειδή, οιστρογόνα, αντίίκα.
 • Μέντα, μενθόλη (π.χ. σε οδοντόκρεμες, τσίχλες), καμφορά, ναφθαλίνη.
 • Εντομοκτόνα και διαλύτες χρωμάτων σε Spray.
 • Ναρκωτικές ή ψυχοδραστικές ουσίες, πχ κάνναβη/χασίς.
 • Αν γίνει χρήση των ανωτέρω δεν προκαλείται καμία παρενέργεια, μπορεί μόνο να αντιδοτήσουν (απενεργοποιήσουν) τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Δεν υπάρχει περίπτωση αλληλεπίδρασης μεταξύ ομοιοπαθητικών και χημικών φαρμάκων.

  Η θεραπεία δεν επηρεάζεται από φάρμακα καρδιολογικά, γαστρεντερολογικά, αντισταμινικά, βρογχοδιασταλτικά, αντιβηχικά, αποχρεμπτικά, παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, βιταμινούχα, σιδηρούχα, αντιδιαβητικά, θυρορμόνη, αγχολυτικά. Επίσης δεν επηρεάζεται από κακάο, σοκολάτα, αφεψήματα, αλκοόλ και κάπνισμα. 

  Σημείωση: Όταν γίνει χρήση τοπικής ή γενικής αναισθησίας, ενημερώστε στην επόμενη επίσκεψη τον γιατρό σας.

  Επείγοντα περιστατικά και χημικά φάρμακα


  Σε περίπτωση επείγοντος ή νοσοκομειακού περιστατικού εννοείται ότι ο ασθενής ακολουθεί την αγωγή που θα χορηγηθεί από το νοσοκομείο ή τον εφημερεύοντα γιατρό. Αφού ολοκληρωθεί η επείγουσα αγωγή συνεχίστε την ομοιοπαθητική αγωγή σας. Αν αισθάνεστε ότι αρχίζετε να έχετε ξανά τα παλιά σας συμπτώματα συντομεύσετε την επίσκεψη σας στον ομοιοπαθητικό γιατρό.

  Φροντίστε εγκαίρως το επόμενο ραντεβού σας, αρκετές μέρες πριν να τελειώσει ή αγωγή σας, ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλα κενά στην συνέχεια της θεραπείας σας.

  Κινητά τηλέφωνα και ομοιοπαθητικά φάρμακα


  Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν επηρεάζονται από τα κινητά τηλέφωνα, δεν παθαίνουν τίποτα αν βρεθούν δίπλα τους για λίγα λεπτά ή ώρες. Το πεδίο τους είναι πολύ ασθενές για να τα επηρεάσει.

  ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ
  gdpr-image
  This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
  Read more