Κάνε το Τεστ
γανόδερμα, ιδιότητες , οφέλη

Γανόδερμα: ιδιότητες και οφέλη

Γανόδερμα (Ganoderma lucidum)

Το γανόδερμα (Ganoderma lucidum) είναι ένας μύκητας σε σχήμα βεντάλιας και έχει πορτοκαλί ως καστανοκόκκινο χρώμα. Είναι σπάνιο και έγινε γνωστό από τις βασιλικές οικογένειες της Ασίας. Στις μέρες μας υπάρχει σε μορφή τσαγιού, κάψουλας , σε προϊόντα ομορφιάς και μπάρες ενέργειας.

Γιατί όμως το γανόδερμα έγινε δημοφιλές τόσο ξαφνικά; Επειδή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την λειτουργία του ήπατος, έχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Τα οφέλη του γανοδέρματος

Ενώ το γανόδερμα είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, στο πεπτικό σύστημα για αυτό πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν τη λήψη του (χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε εγκύους, γυναίκες που θηλάζουν, ανθρώπους που έχουν κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση, έχουν κάποια διαταραχή στο αιμοποιητικό ή υψηλή/χαμηλή αρτηριακή πίεση).

Ίσως να γνωρίζετε όλα τα οφέλη των γκότζι μπέρι, του μηλόξυδου, των τροφών που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο και των προσαρμογόνων στη διατροφή σας, αλλά τι γνωρίζετε για το γανόδερμα; Αν πιστεύετε ότι τα μανιτάρια είναι μόνο για να συνοδεύουν την πίτσα σας ή τα αγαπημένα σας πιάτα κάνετε λάθος. Το γανόδερμα είναι ένα superfood.

Το γανόδερμα είναι γνωστό στις Ασιατικές κουλτούρες εδώ και χιλιάδες χρόνια και αποτελεί ένα από τα πιο παλιά σύμβολα της ευεξίας και της μακροζωίας.

Αν ο γιατρός σας κρίνει ότι είναι ασφαλές για εσάς τότε μπορείτε να επωφεληθείτε από το γανόδερμα. Τα οφέλη του είναι πολλά:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ανεξάρτητα με την εποχή, μπορούμε πάντα να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το γανόδερμα επιδρά στα αιμοποιητικά κύτταρα και μειώνει την φλεγμονή. Η μείωση της φλεγμονής βοηθά στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Το γανόδερμα ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει εφαρμοστεί ευρέως στις Ασιατικές κουλτούρες σαν ανοσοδιεγερτικό σε ασθενείς με HIV και καρκίνο. Οι γ-γλυκάνες στο γανόδερμα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τη φλεγμονή.

Καταπολεμά την κόπωση

Το γανόδερμα είναι προσαρμογόνο, δηλαδή βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει το άγχος. Σε μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους με σωματική και πνευματική κόπωση, το γανόδερμα οδήγησε σε ανακούφιση των πόνων και της ανησυχίας.

Είναι σύμμαχος κατά του καρκίνου

Αν και οι αιτίες του καρκίνου παραμένουν ένα μυστήριο, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση γανοδέρματος βοηθά στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Ορισμένες μελέτες δείχνουν πως το γανόδερμα δεν προλαμβάνει μόνο την ανάπτυξη καρκίνου, αλλά εξαλείφει τα καρκινικά κύτταρα από το σώμα. Ένα τριτερπενοειδές του γανοδέρματος συμβάλλει στην αναστολή της ανάπτυξης και της μετάστασης των καρκινικών κυττάρων. Κάποια βιοενεργά συστατικά στο μύκητα εντοπίζουν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα μέσα στο σώμα.

Πολυάριθμες μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει τη δράση του γανοδέρματος στα καρκινικά κύτταρα. Οι β-γλυκάνες που υπάρχουν στο γανόδερμα αποτρέπουν την δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, στοιχείο κλειδί για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Τα τριτερπένια στο γανόδερμα αναστέλλουν την ανάπτυξη και την μετάσταση των όγκων. Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι το γανόδερμα ανακουφίζει από την ναυτία που προκαλείται από την χημειοθεραπεία και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας.

Φυσικά, κάθε ασθενής με καρκίνο πρέπει πρώτα να συμβουλεύετε το γιατρό του πριν βάλει το γανόδερμα στη ρουτίνα του.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Κάποιες ενώσεις στο γανόδερμα βοηθούν στη μείωση της υψηλή αρτηριακής πίεσης. Αλλά αν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή για την αρτηριακή πίεση, πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε γανόδερμα καθώς ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

γανόδερμα, ιδιότητες , οφέλη

Είναι καλό για τον εγκέφαλο

Θέλετε να βελτιώσετε τη μνήμη σας και να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας από ασθένειες που προκαλούνται από τη γήρανση; Οι μελέτες δείχνουν ότι το γανόδερμα έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες στα τρωκτικά, πράγμα που είναι σημαντικό για τις έρευνες για το Alzheimer. Σε αυτές τις μελέτες, το εκχύλισμα γανοδέρματος έδειξε να υποστηρίζει την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων.

Οι μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα έχουν δείξει ότι το γανόδερμα βοηθά στις νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως η άνοια και προστατεύει τον εγκέφαλο από τις επιληπτικές κρίσεις. Ωστόσο, είναι ανάγκη να γίνουν περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων.

Καταπολεμά τις αλλεργίες

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το γανόδερμα έχει αντιϊσταμινική δράση και βελτιώνει την μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα, πράγμα το οποίο είναι παράγοντας κλειδί για όσους αντιμετωπίζουν χρόνιο και αλλεργικό άσθμα.

Μειώνει την χοληστερόλη

Τα τριτερπένια και οι β-γλυκάνες μειώνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης, γνωστή ως "κακή χοληστερόλη".

Βελτιώνει την λειτουργία του ήπατος

Αν θέλετε το ήπαρ σας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά (να αποβάλλει τις τοξίνες), δοκιμάστε το γανόδερμα. Μια μελέτη έδειξε ότι μπορεί να αντιστρέψει την χημική βλάβη στο ήπαρ στα ποντίκια. Τα ίδια τριτερπένια που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και την αναγέννηση του ήπατος.

Οι σπόροι του γανοδέρματος σύμφωνα με τα στοιχεία προάγουν την αναγέννηση των ηπατικών κυττάρων στα ποντίκια, και βελτιώνουν την ικανότητα απομάκρυνσης των τοξινών από το σώμα. Ένα υγιές ήπαρ είναι σημαντικό για την διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της γλυκόζης και την καταπολέμηση των αλλεργιών.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Παρά το γεγονός ότι το γανόδερμα ονομάζεται "μανιτάρι της αθανασίας", δεν θα μας κάνει να ζήσουμε για πάντα. Όμως οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μειώνουν τον κίνδυνο για ασθένειες και πρόωρη γήρανση.

Οι πολυσακχαρίτες που υπάρχουν στο γανόδερμα έχουν ιδιότητες που παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής, καθώς προλαμβάνουν τις ανωμαλίες στο σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων, οι οποίες με τη σειρά του ευνοούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Έτσι, το τσάι από γανόδερμα συμβάλλει στη μακροζωία μας.

Βελτιώνει τη διάθεση και καταπολεμά την κατάθλιψη

Αν έχετε άγχος, κατάθλιψη ή νευρικότητα φυσικά το γανόδερμα δεν αποτελεί μια μαγική θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση γανοδέρματος μπορεί να βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στην ενίσχυση της διάθεσης.

Παρενέργειες γανοδέρματος

Οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το γανόδερμα περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις, ξηροστομία, φαγούρα στο λαιμό, δυσφορία στο στομάχι ή αίμα στα κόπρανα. Επίσης αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν βάλετε στη διατροφή σας το γανόδερμα.

Πώς να βάλετε το γανόδερμα στη διατροφή σας;

Υπάρχουν πολλά είδη γανοδέρματος, και η γεύση του είναι πικρή, ξυλώδης για αυτό και παρασκευάζεται ως τσάι ή ως εκχύλισμα. Στις μέρες μας η καλλιέργειά του είναι ευρεία και είναι διαθέσιμο σε μορφή τσαγιού, κάψουλας και σε πρωτεϊνούχα σκευάσματα σε μορφή σκόνης.

Η διατροφή είναι ουσιαστική για την υγεία μας 

Η διατροφή αποτελεί έναν βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία μας. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην καταπολέμηση του ΑΓΧΟΥΣ, της ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ και  στη μείωση του κινδύνου για νοσήματα όπως ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ,  οι παθήσεις του καρδιαγγειακού και τα ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ.