Κάνε το Τεστ
superfoods, τι είναι τα superfoods, superfoods και ισορροπημένη διατροφή

Τι είναι τα superfoods;

Superfoods

Τα superfoods είναι τροφές, κυρίως φυτικής προέλευσης αλλά περιλαμβάνουν μερικά ψάρια και γαλακτοκομικά, που έχουν υψηλή διατροφική αξία και έτσι είναι πολύ ωφέλιμες για την υγεία μας. Τα βατόμουρα, ο σολομός και οι λαχανίδες είναι μερικά παραδείγματα τροφών που ανήκουν στην κατηγορία των superfoods. Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που να καθορίζουν αν μια τροφή είναι superfood ή όχι.

Τα superfoods περιέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως τα αντιοξειδωτικά, τα οποία αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου. Επίσης περιέχουν υγιή λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν από καρδιακά νοσήματα, φυτικές ίνες που προλαμβάνουν τον διαβήτη και τα προβλήματα του πεπτικού και φυτοχημικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για το χρώμα και το άρωμα και έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Η κατανάλωση τέτοιων τροφών είναι πολύ καλή για την υγεία μας αλλά το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή είναι να καταναλώνουμε μια ποικιλία τέτοιων τροφών σε σωστές ποσότητες.

Superfoods για μια ισορροπημένη διατροφή

Καμία τροφή από μόνη της δεν προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Υπάρχουν όμως κάποια superfoods που μπορούν να συνοδεύσουν τα γεύματά σας και έτσι να ενισχύσουν τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε.

Αυγά: εξαιρετική πηγή πρωτεϊνης (όλων των αμινοξέων) και βιταμινών. Πλούσιο σε σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο και βιταμίνες Α και B12 μεταξύ των άλλων.

Μούρα: Έχουν πολλές φυτικές ίνες, είναι φυσικά γλυκά και έχουν πλούσιο χρώμα πράγμα που σημαίνει ότι έχουν πολλά αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ασθένειες.

Ψάρι : Το ψάρι είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς.

Φυλλώδη λαχανικά : Τα πράσινα , φυλλώδη λαχανικά είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C και ασβεστίου, καθώς και φυτοχημικών ενώσεων. Επίσης είναι καλή πηγή φυτικών ινών.

Ξηροί καρποί: Τα φουντούκια, τα καρύδια, τα αμύγδαλα , τα πεκάν είναι πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Επίσης περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα.

Ελαιόλαδο : Το ελαιόλαδο είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε, πολυφαινολών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα.

Τροφές ολικής άλεσης: Αποτελούν μια καλή πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, περιέχουν βιταμίνη Β, μεταλλικά στοιχεία και φυτοθρεπτικές ενώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη και προστατεύουν ενάντια στα καρδιακά νοσήματα και στο διαβήτη.

Γιαούρτι :Είναι καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, περιέχει προβιοτικά που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προστατεύουν τα σώμα μας από άλλα βακτήρια.

Σταυρανθή λαχανικά: Περιλαμβάνουν το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, τη λαχανίδα, το γογγύλι και τα ραπανάκια. Είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και φυτοχημικών ενώσεων όπως οι ινδόλες, τα θειοκυανικά και τα νιτρίλια, που προλαμβάνουν κάποιες μορφές καρκίνου.

Όσπρια : Αυτή η μεγάλη κατηγορία περιλαμβάνει τα μαύρα και τα κόκκινα φασόλια. Τα όσπρια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, φολικού οξέος και φυτικής πρωτεΐνης. Μελέτες δείχνουν ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.

Ντομάτες: Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και λυκοπένιο, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας γενικότερα

Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και των γνωσιακών λειτουργικών και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν οι αποτελεσματικές φυσικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.