Κάνε το Τεστ
σπιρουλίνα, οφέλη σπιρουλίνας, αντιοξειδωτική δράση σπιρουλίνας. παρενέργειες σπιρουλίνας

Σπιρουλίνα

Σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα είναι ένα κυανοβακτήριο, μια μορφή πράσινης-μπλε άλγης που περιέχει θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Β, β-καροτένιο και βιταμίνη Ε. Η σπιρουλίνα περιέχει αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία, χλωροφύλλη και φυκοκυανοβιλίνη και είναι μια πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

Η σπιρουλίνα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Περιέχει το ενεργό συστατικό φυκοκυανίνη, που δίνει στη σπιρουλίνα το μοναδικό της μπλε-πράσινο χρώμα. Η φυκοκυανίνη εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και αναστέλλει τη φλεγμονή, λόγω της αντιοξειδωτικής και της αντιφλεγμονώδους δράσης της.

Η οξειδωτική βλάβη μπορεί να καταστρέψει το DNA και τα κύτταρα. Αυτή η βλάβη μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή, η οποία συμβάλλει στην εμφάνιση του καρκίνου και άλλων νοσημάτων.

Οφέλη σπιρουλίνας

1. Θρεπτική αξία

Τα τρία μικροθρεπτικά στοιχεία που υπερτερούν στη σπιρουλίνα είναι το κάλιο, το νάτριο και η βιταμίνη Α. Το κάλιο και το νάτριο συμβάλλουν στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα, στη μυϊκή σύσπαση και στα νευρικά ερεθίσματα. Η βιταμίνη Α παίζει κύριο ρόλο στη διατήρηση της υγείας πολλών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, νεφρούς , ήπαρ κλπ.). Είναι σημαντική για την όραση, την αναπαραγωγή και το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία είναι το ασβέστιο και το μαγνήσιο που βοηθούν στην υγεία των οστών, στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και στο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

2. Υγεία της καρδιάς

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η σπιρουλίνα δρα θετικά στη λειτουργία της καρδιάς μειώνοντας τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

3. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρες. Η σπιρουλίνα περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά και η τακτική λήψη της βοηθά στη μείωση της δράσης του οξειδωτικού στρες έτσι μειώνεται η φλεγμονή και ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Το κύριο αντιοξειδωτικό της σπιρουλίνας είναι η φυκοκυανίνη, η οποία αναστέλλει την φλεγμονή.

4. Σωματική απόδοση

Τα συμπληρώματα διατροφής με σπιρουλίνα βοηθούν στη σωματική άσκηση. Το οξειδωτικό στρες είναι υποπροϊόν της άσκησης και η κατανάλωση αντιοξειδωτικών βοηθά στη μείωση του στρες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η σπιρουλίνα βελτιώνει την αντοχή και κατά συνέπεια τη σωματική απόδοση.

5. Υγεία του εντέρου

Η σπιρουλίνα είναι εύπεπτη εξαιτίας της δομής της, καθώς τα κύτταρά της δεν έχουν σκληρά, ινώδη τοιχώματα. Η σπιρουλίνα επίσης συμβάλλει στη διατήρηση των καλών βακτηρίων του εντέρου.

6. Ρύθμιση του διαβήτη

Η σπιρουλίνα έχει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του διαβήτη. Οι μελέτες δείχνουν ότι η σπιρουλίνα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μετά από νηστεία. Η αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα μετά από νηστεία είναι πολύ συχνό πρόβλημα στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 και 2.

Η σπιρουλίνα μπορεί να βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη καθώς:

  • μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης
  • αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης
  • βελτιώνει τους δείκτες των ηπατικών ενζύμων

7. Αντιμετώπιση των αλλεργιών

Όταν ένας άνθρωπος έχει αλλεργία στη γύρη, στη σκόνη ή στα ζώα, το εσωτερικό της μύτης του ερεθίζεται. Αυτό ονομάζεται αλλεργική ρινίτιδα. Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι η σπιρουλίνα βοηθά στη βελτίωση των συμπτωμάτων αυτής της κατάστασης.

Η σπιρουλίνα μπορεί να ανακουφίσει τη ρινική φλεγμονή και να μειώσει την ισταμίνη στο σώμα. Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, που περιλαμβάνουν:

  • την καταρροή
  • το φτέρνισμα
  • τη ρινική συμφόρηση
  • τη φαγούρα

8. Βοηθά στην ψυχική υγεία

Μια μελέτη έδειξε ότι η σπιρουλίνα μπορεί να βοηθά στη θεραπεία των διαταραχών της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη. Η σπιρουλίνα είναι πηγή τρυπτοφάνης η οποία είναι ένα αμινοξύ που ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη με τη σειρά της παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία.

Οι άνθρωποι με συγκεκριμένα θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, ίσως να έχουν μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης. Η λήψη συμπληρωμάτων με τρυπτοφάνη διατηρεί την σεροτονίνη σε υγιή επίπεδα και αυτό βοηθά στη ψυχική μας ευεξία. Βέβαια απαιτούνται επιπλέον μελέτες για τη δράση της σπιρουλίνας στην ψυχική υγεία.

Παρενέργειες σπιρουλίνας

Ελάχιστοι άνθρωποι που λαμβάνουν σπιρουλίνα αναφέρουν κάποιες παρενέργειες όπως ο πονοκέφαλος, ο πόνος, η ναυτία, η αλλεργική αντίδραση και η αϋπνία.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μια κατάσταση γνωστή ως φαινυλκετονουρία, δεν πρέπει να παίρνουν σπιρουλίνα καθώς περιέχει φαινυλαλανίνη που δεν μπορούν να την μεταβολίσουν. Επίσης ασθενείς με αυτοάνοασα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση σπιρουλίνας.

Η σπιρουλίνα μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα για αυτό θα ήταν καλό να συζητάτε με το γιατρό σας πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.