Η τρυπτοφάνη είναι ένα βασικό αμινοξύ που δεν μπορεί να συνθέσει μόνο του το ανθρώπινο σώμα και πρέπει να το λαμβάνουμε μέσω της διατροφής, κυρίως από πρωτεΐνες φυτικής και ζωικής προέλευσης. Η τρυπτοφάνη παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση και της μελατονίνης, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, της νιασίνης ή της βιταμίνης Β3 και της βιταμίνης Β6.
Η τρυπτοφάνη έχει τη χαμηλότερη συγκέντρωση στο σώμα από κάθε άλλο αμινοξύ, και έχει ζωτικό ρόλο σε πολλές μεταβολικές λειτουργίες που επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά.
Η τρυπτοφάνη έχει πολλά οφέλη στα εξής:
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι έχει πιθανά οφέλη στην θεραπεία των διαταραχών του ύπνου, στην εποχική κατάθλιψη, στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, στη μείωση του άγχους.
Η τρυπτοφάνη υπάρχει σε αρκετές τροφές, ειδικά αυτές που έχουν υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Τροφές που είναι γνωστές για την υψηλή συγκέντρωση σε τρυπτοφάνη περιλαμβάνουν:
Για να μπορέσει η τρυπτοφάνη να μετατραπεί σε νιασίνη, το σώμα έχει ανάγκη επαρκείς ποσότητες σιδήρου ,βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Β2.
Η τρυπτοφάνη έχει πολλά οφέλη στην υγεία αλλά μπορεί να προκαλέσει και ανεπιθύμητες παρενέργειες σε κάποιους ανθρώπους.
Οι πιο γνωστές παρενέργειες του γαστρεντερικού περιλαμβάνουν:
Άλλες συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν:
Άλλες σοβαρές παρενέργειες, που δείχνουν ότι πρέπει να διακόψετε αμέσως τη λήψη της, περιλαμβάνουν:
Καθώς η πρόσληψη τρυπτοφάνης μέσω της τροφής είναι ασφαλής, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες από την πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής με τρυπτοφάνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα συμπληρώματα τρυπτοφάνης συνδέονται με το σύνδρομο ηωσινοφιλίας-μυαλγίας. Αυτό είναι ένα σπάνιο σύνδρομο που επηρεάζει πολλά όργανα στο σώμα, όπως το δέρμα, οι πνεύμονες και οι μύες. Εμφανίζεται ξαφνικά και εξελίσσεται γρήγορα. Μπορεί να προκαλέσει αναπηρία ακόμη και θάνατο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Η τρυπτοφάνη βοηθά στην θεραπεία των συμπτωμάτων σε πολλές καταστάσεις αλλά μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση των επίπεδων της σεροτονίνης, ειδικά όταν συνδυάζεται με φάρμακα όπως:
Αν παίρνετε επιλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) , δεν πρέπει να αυξάνεται την τρυπτοφάνη χωρίς να μιλήσετε με το γιατρό σας.
Τα αυξημένα επίπεδα της σεροτονίνης από την τρυπτοφάνη μπορεί να αναστέλλουν τη δράση των SSRIs. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα όπως: