Κάνε το Τεστ
αμινοξέα, απαραίτητα αμινοξέα, ρόλοι αμινοξέων, λειτουργίες αμινοξέων

Αμινοξέα

Αμινοξέα

Το σώμα μας χρειάζεται 20 διαφορετικά αμινοξέα για να είναι υγιές και να λειτουργεί φυσιολογικά. Οι άνθρωποι πρέπει να προσλαμβάνουν εννέα από αυτά τα αμινοξέα, που ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα, μέσω της διατροφής.  Καλές πηγές αμινοξέων είναι το κρέας, τα αυγά, το τόφου, η σόγια, το φαγόπυρο, η κινόα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα αμινοξέα αποτελούν δομικές μονάδες των πρωτεϊνών. Όταν κάποιος καταναλώνει τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη, το πεπτικό σύστημα διασπά την πρωτεΐνη σε αμινοξέα.  Το σώμα στη συνέχεια συνδυάζει τα αμινοξέα με πολλούς τρόπους ώστε να λειτουργεί σωστά το σώμα μας.

Το σώμα μας μπορεί να συνθέσει τα άλλα 11 αμινοξέα, και δεν είναι αναγκαίο να τα προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής.

Τα αμινοξέα είναι δομικά συστατικά των μυών, συμμετέχουν σε πολλές χημικές αντιδράσεις στο σώμα, μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά, προλαμβάνουν την εμφάνιση νοσημάτων και εκτελούν και πολλές λειτουργίες. Η ανεπάρκεια αμινοξέων μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος, προβλήματα στο γαστρεντερικό, κατάθλιψη, προβλήματα γονιμότητας,  μειωμένη πνευματική εγρήγορση, αργή ανάπτυξη στα παιδιά και πολλά ακόμη θέματα υγείας.

Κάθε απαραίτητο αμινοξύ παίζει ένα διαφορετικό ρόλο στο σώμα.

Ο ρόλος των αμινοξέων στο σώμα

Τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα έχουν πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα:

  1. Φαινυλαλανίνη: η φαινυλαλανίνη είναι η πρόδρομος ένωση για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών τυροσίνη, ντοπαμίνη, επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη. Παίζει ουσιαστικό ρόλο στη δομή και στη λειτουργία των πρωτεϊνών και των ενζύμων και  στην παραγωγή άλλων αμινοξέων.
  2. Βαλίνη: η βαλίνη βοηθά στην ανάπτυξη των μυών και στην αναδόμησή τους και εμπλέκεται και στην παραγωγή ενέργειας.
  3. Θρεονίνη: η θρεονίνη είναι κύριο συστατικό δομικών πρωτεϊνών όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, οι οποίες είναι σημαντικά στοιχεία του δέρματος και του συνδετικού ιστού. Επίσης παίζει ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  4. Τρυπτοφάνη: αν και σχετίζεται με την υπνηλία, η τρυπτοφάνη έχει πολλές ακόμη λειτουργίες. Είναι αναγκαία για την διατήρηση της ισορροπίας του αζώτου και είναι πρόδρομος της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει την όρεξη, τον ύπνο και τη διάθεση.
  5. Μεθειονίνη: η μεθειονίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και στην αποτοξίνωση. Είναι αναγκαία για την ανάπτυξη των ιστών και την απορρόφηση του ψευδαργύρου και του σεληνίου, δύο μεταλλικών στοιχείων που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία.
  6. Λευκίνη: η λευκίνη παίζει κύριο ρόλο στη σύνθεση των πρωτεϊνών και στην επιδιόρθωση των ιστών. Επίσης βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, διεγείρει την επούλωση των τραυμάτων και την σύνθεση των αυξητικών ορμονών.
  7. Ισολευκίνη: η ισολευκίνη εμπλέκεται στο μεταβολισμό των μυών και υπάρχει σε υψηλή συγκέντρωση στον μυϊκό ιστό. Είναι επίσης σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και την παραγωγή ενέργειας.
  8. Λυσίνη: η λυσίνη παίζει κύριο ρόλο στη σύνθεση των πρωτεϊνών, των ορμονών και των ενζύμων και στην απορρόφηση του ασβεστίου. Είναι επίσης σημαντική για την παραγωγή ενέργειας, την λειτουργία του ανοσοποιητικού και την σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
  9. Ιστιδίνη: η ιστιδίνη είναι σημαντική για την παραγωγή της ισταμίνης. Η ισταμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην πέψη, στη σεξουαλική λειτουργία και στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Είναι σημαντικό στοιχείο του περιβλήματος της μυελίνης.

Τα απαραίτητα αμινοξέα είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Η ανεπάρκειά τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ολόκληρο τον οργανισμό περιλαμβανομένου του νευρικού, του αναπαραγωγικού, του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος.

Σε περιόδους στρες ή περιπτώσεις κόπωσης, μπορεί κανείς να πάρει συμπληρώματα διατροφής με αμινοξέα (όπως το Tonotil Plus) για την ενίσχυση του οργανισμού.