Κάνε το Τεστ
τυριά χωρίς αλάτι, ανάλατα τυριά, τυριά με ελάχιστο αλάτι, οφέλη τυριών χωρίς αλάτι, ποια τυριά έχουν λίγο αλάτι

Τυριά χωρίς αλάτι – Ανάλατα τυριά

Τυριά χωρίς αλάτι | Ανάλατα τυριά

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι κάθε φαγητό είναι πολύ πιο γευστικό με λίγο τυρί. Ωστόσο, όταν κάποιος πρέπει να προσέχει το αλάτι που βάζει στο φαγητό του, ίσως να θέλει να επιλέγει τυριά χωρίς αλάτι (ανάλατα τυριά).

Η προσθήκη του αλατιού στα τυριά είναι κομμάτι στη διαδικασία παραγωγής τους. Ο κύριος ρόλος του είναι να σταματήσει την ανάπτυξη των βακτηρίων, να γίνει ο έλεγχος της υγρασίας, να βελτιώσει την υφή και να ενισχύσει τη γεύση του τυριού.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το τυρί που καταναλώνουμε περιέχει το 8% του αλατιού. Οι συσκευασίες τυριών περιέχουν το ίδιο αλάτι όσο και ένα σακουλάκι πατατάκια.

Δεδομένου  αυτού, ίσως την επόμενη φορά να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα ανάλατο τυρί, δηλαδή τυρί με λιγότερο αλάτι. Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν τεχνητά συστατικά για να αναπληρώσουν την έλλειψη αλμυρής γεύσης. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν πολλά τυριά που έχουν φυσικά λιγότερο αλάτι.

Πώς θα επιλέξω υγιεινά τυριά με λίγο αλάτι;

Το κλειδί για την επιλογή τυριών με λίγο αλάτι είναι να γνωρίζετε ποια τυριά περιέχουν λιγότερο αλάτι. Το αλάτι υπάρχει στα περισσότερα τυριά καθώς είναι απαραίτητο για την πρόληψη της ανάπτυξης πιθανών επικίνδυνων παθογόνων και επίσης ενισχύει τη γεύση. Όμως υπάρχουν τυριά με λιγότερο αλάτι για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιλέξετε τυριά με ελάχιστο αλάτι είναι να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες. Η καθημερινή πρόσληψη αλατιού την ημέρα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2,300 mg με τους ειδικούς να προτείνουν ακόμη μικρότερη πρόσληψη (1,500 mg), ειδικά αν ένα άτομο έχει υπέρταση, νεφρική νόσο ή άλλα θέματα υγείας στα οποία η κατανάλωση αλατιού προκαλεί βλάβη.

Κάποιες ποικιλίες τυριών περιέχουν αρκετό αλάτι. Για παράδειγμα, το 1/4 της κούπας φέτα περιέχει 428mg αλατιού, το οποίο είναι σχεδόν το 1/3 από τα 1500mg που μπορούμε να προσλαμβάνουμε ημερησίως. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε τα αλμυρά τυριά όπως η φέτα, αλλά καλό είναι να περιορίσετε το αλάτι στα υπόλοιπα πιάτα.

Τα τυριά έχουν πολλά οφέλη στην υγεία. Περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη, το ασβέστιο και η βιταμίνη Β12. Πολλές ποικιλίες τυριών περιέχουν βιταμίνη Κ2, μια θρεπτική ουσία που δημιουργείται από τα βακτήρια. Η επαρκής πρόσληψη αυτού του θρεπτικού συστατικού αναστέλλει το σχηματισμό δυνητικά επιβλαβών εναποθέσεων ασβεστίου στην καρδιά και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του διαβήτη τύπου 2.

Καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι το τυρί περιέχει επίσης κορεσμένα λιπαρά, αν έχετε θέματα με την καρδιά σας ή διαβήτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τα λιπαρά που καταναλώνετε.

Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετά ανάλατα τυριά που προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία μας.

Ποια τυριά έχουν λιγότερο αλάτι;

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται ορισμένα ανάλατα τυριά, καθώς και η φέτα συγκριτικά:

Τυρί Αλάτι Θερμίδες
Φέτα 2,500 mg 264 kcal
Επεξεργασμένα τυριά 2,480 mg  -
Κατσικίσιο τυρί 1,230 mg 364 kcal
Τυρί κρέμα 680 mg 105 kcal
Φρέσκια μοτσαρέλα 650 mg 280 kcal
Cottage 364 mg 98 kcal
Ρικότα 84 mg 174 kcal

Τυρί cottage

Πολλές φορές το τυρί cottage συνοδεύει τα αυγά και τα τοστ, και είναι η καλύτερη επιλογή για ένα υγιεινό πρωινό. Ωστόσο, το κανονικό cottage ίσως να περιέχει αλάτι, για αυτό είναι σημαντικό να επιλέγετε προϊόντα χωρίς προσθήκη αλατιού, τα οποία δεν περιέχουν επιπλέον συντηρητικά.

Ρικότα

Η ρικότα είναι ένα ουδέτερο τυρί, ελαφρύ και αέρινο που ταιριάζει με όλα τα ζυμαρικά. Επειδή καταναλώνετε φρέσκο και έχει αρκετή υγρασία, δεν χρειάζεται αλάτι για την συντήρηση ή τον έλεγχο της υγρασίας. Δεν περιέχει επιπλέον συντηρητικά για γεύση καθώς συνήθως τα φαγητά με ρικότα έχουν άλλα στοιχεία που δίνουν γεύση.

Τυρί κρέμα

Το τυρί κρέμα είναι η τέλεια επιλογή για πρωινό και περιέχει ελάχιστο αλάτι. Το τυρί κρέμα είναι ένα πλούσιο τυρί, το οποίο μπαίνει στο ψυγείο και τρώγεται φρέσκο. Δεν είναι απαραίτητη η προσθήκη αλατιού για τον έλεγχο της υγρασίας και την συντήρησή του.

Φρέσκια μοτσαρέλα

Είναι απαραίτητο συστατικό για την πίτσα και τις μπρουσκέτες. Η φρέσκια μοτσαρέλα δεν χρειάζεται αλάτι για την απομάκρυνση της υγρασίας ή την ωρίμανση, καθώς είναι ένα τυρί που καταναλώνεται φρέσκο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μοτσαρέλα με διαφορετικές ποσότητες αλατιού, ωστόσο ο μέσος όρος αλατιού είναι περίπου 650 mg αλατιού ανά 100 γραμμάρια μοτσαρέλα.

τυριά χωρίς αλάτι, ανάλατα τυριά

Ποια τυριά πρέπει να αποφεύγω;

Σίγουρα τα τυριά με πολύ αλάτι είναι πολύ νόστιμα, αλλά καλό είναι να επιλέγουμε ανάλατα τυριά, ή αυτά με ελάχιστο αλάτι. Ποια τυριά πρέπει να αποφεύγω:

  1. Το χαλούμι
  2. Το μπλε τυρί
  3. Την φέτα
  4. Τα επεξεργασμένα τυριά γενικότερα
  5. Το ένταμ

Ποια είναι τα οφέλη των τυριών χωρίς αλάτι;

Περιέχουν βιταμίνη Β12

Αν και η κύρια πηγή βιταμίνης Β12 είναι το κρέας, κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν υψηλά ποσοστά Β12. Το τυρί cottage είναι ένα παράδειγμα, καθώς περιέχει περίπου το 1/4 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της Β12.

Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη την βιταμίνη Β12, επειδή συμβάλλει στη σωστή λειτουργία και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των νεύρων.

Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει επίσης στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης στο αίμα, ειδικά όταν συνδυάζεται με το φολικό οξύ και την βιταμίνη Β6. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η ομοκυστεΐνη μπορεί να γίνει τοξική για το σώμα και να προκαλεί προβλήματα στην καρδιά και στα νεύρα.

Προλαμβάνουν την οστεοπόρωση

Τα τυριά είναι καλή πηγή φωσφόρου και όταν συνδυάζονται με το ασβέστιο, ενισχύουν τα οστά και τα προστατεύουν από τα κατάγματα ή την οστεοπόρωση. Μια κούπα τυρί cottage περιέχει 138 mg ασβεστίου, και αυτό το καθιστά καλή επιλογή για τα οστά.

Δίνουν ενέργεια

Ο φώσφορος κάνει πολλά περισσότερα από το να διατηρεί τα οστά δυνατά και υγιή. Ο φώσφορος είναι το δεύτερο πιο άφθονο μεταλλικό στοιχείο στο σώμα, και είναι πολύ σημαντικός καθώς βοηθά το σώμα να απομακρύνει όσα δεν χρειάζεται.

Επίσης, παίζει κύριο ρόλο στην διαχείριση της ενέργειας στο σώμα, ελαχιστοποιεί τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση και συμβάλλει στην επιδιόρθωση των ιστών και των κυττάρων. Συμβάλλει στην απορρόφηση των βιταμινών Β, που είναι στοιχείο κλειδί για την υγιή παραγωγή ενέργειας. Χωρίς φώσφορο, το σώμα μας είναι αδύναμο με αποτέλεσμα τη χρόνια κόπωση.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα τυριά περιέχουν πρωτεΐνη, η οποία βοηθά στην απώλεια βάρους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή δημιουργεί την αίσθηση της πληρότητας, με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο ενώ καίμε θερμίδες.

Τα τυριά περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά 

Τα τυριά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος. Αν, ωστόσο, έχετε κάποια θέματα υγείας και πρέπει να καταναλώνετε τυριά χωρίς αλάτι υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές όπως το τυρί cottage. Η ισορροπημένη διατροφή είναι αναγκαία για την ΕΥΕΞΙΑ μας.