Κάνε το Τεστ
αλάτι, το αλάτι στη διατροφή μας, αλάτι και διατροφή, ο ρόλος του αλατιού στη διατροφή, οφέλη αλατιού, νοσήματα και αλάτι, ανεπάρκεια νατρίου, τοξικότητα νατρίου

Ο ρόλος του αλατιού στη διατροφή μας

Αλάτι και Διατροφή

Το νάτριο, που είναι το γνωστό σε όλους μας αλάτι, υπάρχει σχεδόν σε όλα όσα τρώμε και πίνουμε. Υπάρχει φυσικά σε πολλές τροφές αλλά συνήθως προστίθεται σε πολλά φαγητά στη διάρκεια του μαγειρέματος και τους δίνει γεύση.

Οφέλη νατρίου

Σε αντίθεση με όλα τα αρνητικά που συνοδεύουν το αλάτι, είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την σωστή λειτουργία του οργανισμού και την διατήρηση της υγείας μας. Είναι ένας από τους ηλεκτρολύτες του σώματος, οι οποίοι είναι μεταλλικά στοιχεία που δημιουργούν ηλεκτρικά φορτισμένα ιόντα.  Η κύρια πηγή νατρίου στη διατροφή μας είναι με τη μορφή του χλωριούχου νατρίου, το γνωστό σε όλους μας μαγειρικό αλάτι.

Η μεγαλύτερη ποσότητα νατρίου στο σώμα υπάρχει στο αίμα και στα υγρά που περιβάλλουν τα κύτταρα, και βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών. Εκτός από τη διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας των υγρών, το νάτριο παίζει κύριο ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων και των μυών.  Οι νεφροί βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων του νατρίου στο σώμα καθώς απομακρύνουν την παραπανίσια ποσότητα νατρίου μέσω των ούρων. Επίσης το νάτριο χάνεται μέσω της εφίδρωσης.

Νάτριο και νοσήματα

Οι νεφροί πολλές φορές δυσκολεύονται να απομακρύνουν την υπερβολική ποσότητα νατρίου στο αίμα. Καθώς το νάτριο συσσωρεύεται, το σώμα κρατά περισσότερο νερό ώστε να αραιώνει το νάτριο. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται και η ποσότητα των υγρών γύρω από τα κύτταρα και ο όγκος του αίματος στην κυκλοφορία του αίματος. Ο αυξημένος όγκος αίματος σημαίνει περισσότερη δουλειά για την καρδιά και περισσότερη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία. Με τον καιρό, αυτή η διαδικασία μπορεί να σκληρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, και να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά, στην αορτή και στους νεφρούς χωρίς να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα οστά.

Ανεπάρκεια νατρίου

Η ανεπάρκεια νατρίου είναι σπάνια καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι προσθέτουν αλάτι στο φαγητό τους. Η υπονατριαιμία περιγράφει τα χαμηλά ποσοστά νατρίου στο αίμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως στους ηλικιωμένους, ειδικά σε εκείνους που ζουν σε οίκους ευγηρίας ή μονάδες φροντίδας και παίρνουν φαρμακευτικές αγωγές ή έχουν προβλήματα υγείας που αραιώνουν το νάτριο στο σώμα, και αυτό οδηγεί στην υπονατριαιμία. Ο εμετός, η διάρροια και η εφίδρωση μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπονατριαιμία αν το αλάτι χαθεί με αυτά τα υγρά που απομακρύνονται από το σώμα. Η κατακράτηση υγρών μπορεί να οδηγήσει στην υπονατριαιμία αν οι νεφροί δεν μπορούν να απομακρύνουν την αυξημένη ποσότητα νερού. Τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν: ναυτία, εμετό, πονοκέφαλο, σύγχυση, λήθαργο, κώμα.

Τοξικότητα νατρίου

Η υπερβολική  ποσότητα νατρίου στο αίμα οδηγεί στην υπερνατριαιμία. Αυτή η οξεία κατάσταση συμβαίνει σε ηλικιωμένους που έχουν προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας, δεν τρώνε σωστά ή δεν πίνουν αρκετά υγρά, ή είναι άρρωστοι με υψηλό πυρετό, κάνουν εμετό ή έχουν κάποια λοίμωξη που προκαλεί σοβαρή αφυδάτωση. Η υπερβολική εφίδρωση ή τα διουρητικά φάρμακα είναι άλλες αιτίες. Όταν το νάτριο συσσωρεύεται στο αίμα, το νερό μετακινείται έξω από τα κύτταρα στο αίμα για να αραιωθεί. Αυτή η αλλαγή στην ισορροπία των υγρών και η συσσώρευση υγρών στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει επιληψία, κώμα ή ακόμη και θάνατο. Η αυξημένη ποσότητα υγρών συσσωρεύεται στους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή. Άλλα συμπτώματα της υπερνατριαιμίας περιλαμβάνουν: την ναυτία, τον εμετό, την αδυναμία, την έλλειψη όρεξης, την αυξημένη δίψα, τη σύγχυση, τη βλάβη στους νεφρούς.