Κάνε το Τεστ
ασβέστιο, ρόλος ασβεστίου στο σώμα, ιδιότητες ασβεστίου, λειτουργίες ασβεστίου. οφέλη ασβεστίου

Ο ρόλος του ασβεστίου στο σώμα μας

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Το σώμα μας χρειάζεται ασβέστιο ώστε να έχουμε δυνατά και υγιή οστά. Η καρδιά, οι μύες και τα νεύρα χρειάζονται επίσης ασβέστιο για να λειτουργήσουν σωστά.

Το ασβέστιο παίζει ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος

Το ασβέστιο παίζει ρόλο σε πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Το σώμα χρειάζεται ασβέστιο για να κυκλοφορεί σωστά το αίμα, να κινούνται οι μύες και να απελευθερώνονται οι ορμόνες. Το ασβέστιο επίσης μεταφέρει μηνύματα από τον εγκέφαλο σε άλλα μέρη του σώματος.

Το ασβέστιο είναι κύριο συστατικό των δοντιών και των οστών. Διατηρεί τα οστά δυνατά και πυκνά. Φανταστείτε ότι τα οστά είναι οι αποθήκες ασβεστίου στο σώμα. Αν δεν παίρνετε αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή σας, το σώμα σας θα το παίρνει από τα οστά σας.

Το σώμα μας δεν παράγει ασβέστιο

Το σώμα δεν παράγει ασβέστιο για αυτό η διατροφή είναι η κύρια πηγή ασβεστίου. Τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο περιλαμβάνουν:

  • γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι
  • πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο
  • λευκά φασόλια
  • σαρδέλες
  • εμπλουτισμένα με ασβέστιο δημητριακά, ψωμιά και χυμοί

Το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη D για να απορροφήσει το ασβέστιο

Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη την βιταμίνη D ώστε να απορροφήσει το ασβέστιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επωφεληθείτε από τις τροφές που περιέχουν ασβέστιο αν έχετε χαμηλή βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D υπάρχει σε συγκεκριμένες τροφές όπως ο σολομός, τα αυγά, και τα μανιτάρια. Υπάρχουν και κάποιες τροφές που είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη D.

Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D. Το δέρμα φυσικά συνθέτει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στον ήλιο. Οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα δεν παράγουν αρκετή βιταμίνη D, για αυτό καλό είναι να παίρνουν συμπληρώματα ώστε να αντιμετωπίζουν την ανεπάρκεια.

Υγεία των οστών

Περίπου το 99% του ασβεστίου στο ανθρώπινο σώμα είναι τα οστά και τα δόντια. Το ασβέστιο είναι ουσιαστικό για την ανάπτυξη των οστών.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, το ασβέστιο συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών. Μετά την ενηλικίωση το ασβέστιο συνεχίζει να βοηθά στη διατήρηση των οστών και να επιβραδύνει την απώλεια της οστικής πυκνότητας, πράγμα που είναι φυσιολογικό κομμάτι της γήρανσης.

Οι γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση χάνουν σε υψηλό ποσοστό την οστική τους πυκνότητα από ότι οι άνδρες και οι νεότεροι άνθρωποι. Έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωση.

Μυϊκή σύσπαση

Το ασβέστιο βοηθά στη ρύθμιση της μυϊκής σύσπασης. Όταν ένα νεύρο διεγείρει έναν μυ, το σώμα απελευθερώνει ασβέστιο. Το ασβέστιο βοηθά τους μύες να εκτελέσουν τη σύσπαση. Όταν το σώμα αντλεί το ασβέστιο από το μυ, ο μυς χαλαρώνει.

Καρδιαγγειακό σύστημα

Το ασβέστιο παίζει ρόλο κλειδί στην πήξη του αίματος. Η διαδικασία της πήξης είναι πολύπλοκη και έχει πολλά βήματα και περιλαμβάνει πολλές ενώσεις όπως το ασβέστιο.

Όπως προαναφέρθηκε το ασβέστιο παίζει κύριο ρόλο στη σύσπαση των μυών, άρα και της καρδιάς. Το ασβέστιο χαλαρώνει τους λείους μύες που περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Άλλοι ρόλοι

Το ασβέστιο είναι συμπαράγοντας για πολλά ένζυμα. Χωρίς ασβέστιο , κάποια ένζυμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου οδηγεί σε:

  • χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στους νέους
  • βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης