Κάνε το Τεστ
λυκοπένιο, ιδιότητες λυκοπένιου, οφέλη λυκοπένιου στην υγεία, αντιοξειδωτική δράση λυκοπένιου

Λυκοπένιο: ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό

Λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι μια ένωση που υπάρχει στα κόκκινα φρούτα και λαχανικά όπως οι ντομάτες, το καρπούζι και το γκρέιπφρουτ.  Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές που δίνει κίτρινο , πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα στα φυτά. Έχει πολλά οφέλη στην υγεία, όπως η πρόληψη και η προστασία από πολλά νοσήματα.

Το λυκοπένιο είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό και προστατεύει το σώμα από την βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν το DNA και τις κυτταρικές δομές.

Η αντιοξειδωτική δράση του λυκοπένιου βοηθά στην εξισορρόπηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα και προστατεύει από συγκεκριμένα νοσήματα, κρατά υγιή τα οστά, και βοηθά στην όραση καθυστερώντας ή προλαμβάνοντας τον καταρράκτη, τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και άλλων παθήσεων των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία.

Οφέλη λυκοπένιου

Προστασία από τον καρκίνο

Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του λυκοπένιου προλαμβάνει ή καθυστερεί την εξέλιξη πολλών μορφών καρκίνου.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη περιορίζοντας την ανάπτυξη των όγκων.

Υγεία της καρδιάς

Το λυκοπένιο επίσης βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ή του πρόωρου θανάτου από καρδιακά νοσήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή το λυκοπένιο μειώνει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τα νοσήματα του καρδιαγγειακού. Μειώνει την βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, μειώνει την ολική και την LDL-χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη) και αυξάνει την HDL-χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη).

Τα υψηλά επίπεδα λυκοπένιου επίσης βοηθούν στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου, ένα συνδυασμό παραγόντων που οδηγεί σε νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μειώνει κατά 17-26% τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού. Η προστατευτική δράση του λυκοπένιου φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους ανθρώπους με χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ή υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που καπνίζουν ή έχουν διαβήτη ή κάποιο νόσημα του καρδιαγγειακού.

Προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα

Το λυκοπένιο προσφέρει προστασία ενάντια στη βλάβη που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία. Οι μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μειώνει την ερυθρότητα του δέρματος που ακολουθεί μετά από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Το λυκοπένιο και άλλα καροτενοειδή είναι αποτελεσματικά ενάντια στην UV ακτινοβολία.