Κάνε το Τεστ
πράσινο τσάι, ιδιότητες πράσινου τσαγιού, θρεπτικά συστατικά πράσινου τσαγιού, αντιοξειδωτικά πράσινου τσαγιού, οφέλη πράσινου τσαγιού

Πράσινο τσάι: ιδιότητες και οφέλη στην υγεία

Πράσινο τσάι

Όλοι οι τύποι τσαγιού προέρχονται από το φυτό Καμέλια η σινική. Το πράσινο τσάι πήρε το όνομά του από το σμαραγδένιο πράσινο χρώμα των μη επεξεργασμένων φύλλων τσαγιού. Η προέλευσή του πράσινου τσαγιού χρονολογείται 5,000 χρόνια πριν και είναι πολύ διαδεδομένο στην Άπω Ανατολή για τις ιατρικές του ιδιότητες.

Το πράσινο τσάι ευδοκιμεί σε υψηλότερα υψόμετρα, και πιο συγκεκριμένα στα βουνά της Ανατολικής Ασίας. Μερικές ποικιλίες πράσινου τσαγιού συλλέγονται με τα χέρια, και αυτό είναι που το κάνει λιγότερο πικρό και πιο γλυκό στη γεύση. Το κλίμα και το έδαφος επηρεάζουν σημαντικά τη γεύση του.

Θρεπτικά συστατικά

Στην Κίνα το πράσινο τσάι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία συμπτωμάτων και πολλών ασθενειών. Το πράσινο τσάι έχει περισσότερα οφέλη από το μαύρο τσάι τα οποία οφείλονται στη λιγότερη επεξεργασία του. Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες , με τις κύριες να είναι τα φλαβονοειδή. Τα πιο ενεργά είναι οι κατεχίνες και η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) η οποία είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό ότι προστατεύουν το σώμα από τα νοσήματα και είναι πολύ σημαντικά στην διατροφή μας. Τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε πολλά φρούτα, λαχανικά και άλλες μη επεξεργασμένες τροφές. Το πράσινο τσάι είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών.

Πόση καφεΐνη περιέχει το πράσινο τσάι;

Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, αν και αυτό διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία. Φυσικά και το πράσινο τσάι περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ (μια κούπα πράσινου τσαγιού περιέχει 35-80mg καφεΐνης συγκριτικά με τα 100-400 mg σε μια κούπα καφέ).  Όμως μπορεί να προκαλέσει διέγερση. Μερικοί άνθρωποι πίνουν πράσινο τσάι γιατί αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, την συγκέντρωση και τη διάθεση, αλλά αυτό διαφέρει μεταξύ των ατόμων.

Αν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, καλό είναι να περιορίσετε την ποσότητα του πράσινου τσαγιού που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα. Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο.

Οφέλη πράσινου τσαγιού

1. Υγεία του εγκεφάλου

Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη και ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, το οποίο ηρεμεί. Ο συνδυασμός καφεΐνης και L-θεανίνης  βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύει τη μνήμη, την πνευματική απόδοση και τη διάθεση. Το πράσινο τσάι καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και προστατεύει από νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως η άνοια Alzheimer και η νόσος του Parkinson.

2. Διατήρηση βάρους

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι ενεργοποιεί το μεταβολισμό και διεγείρει την καύση λίπους. Επίσης συνδέεται με τον περιορισμό της όρεξης και την πρόληψη της αύξησης του σωματικού λίπους αναστέλλοντας την αγγειογένεση, το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων, από την οποία εξαρτώνται τα λιποκύτταρα για να αναπτυχθούν. Σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και υπολογισμό των ημερήσιων θερμίδων, μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε.

3. Προστασία από τον καρκίνο

Το πράσινο τσάι δρα ενάντια στον καρκίνο με πολλούς τρόπους. Προστατεύει από τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση καρκινικών μεταλλάξεων. Καταστέλλει την αγγειογένεση και αυτό αναστέλλει τη διασπορά των καρκινικών κυττάρων.

4. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το πράσινο τσάι έχουν αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές και αντιϊκές ιδιότητες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το πράσινο τσάι δρα σαν πρεβιοτικό και βοηθά τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου που συνδέονται με το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Υγεία των οστών

Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού προστατεύουν από την μείωση της πυκνότητας του οστού και μειώνεται έτσι ο κίνδυνος για κατάγματα. Οι φαινόλες επηρεάζουν την πυκνότητα των οστών και προλαμβάνουν την βλάβη στα κύτταρα των οστών από το οξειδωτικό στρες όπως επίσης μειώνουν τη φλεγμονή.

6. Υγεία της καρδιάς

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού και η δράση ενάντια στο οξειδωτικό στρες, προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας την ολική χοληστερόλη, την κακή χοληστερόλη (LDL), την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια. Προλαμβάνει την οξείδωση της LDL, μια διαδικασία που προκαλεί ένα φαινόμενο ντόμινο, που συμβάλλει στην σκλήρυνση των αρτηριών και στα καρδιακά νοσήματα. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με το χαμηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ενίσχυση του οργανισμού

Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές φυσικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.