Κάνε το Τεστ
καφεΐνη, ιδιότητες καφεΐνης, δράση καφεΐνης, δράση καφεΐνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα, παρενέργειες καφεΐνης, πόση καφεΐνη μπορώ να καταναλώσω

Καφεΐνη: δράση και παρενέργειες

Καφεΐνη

Αν βασίζεστε στην καφεΐνη για να ξυπνήσετε και να έχετε ενέργεια, δεν είστε οι μόνοι. Εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στην καφεΐνη καθημερινά για να παραμείνουν σε εγρήγορση και να βελτιώσουν τη συγκέντρωσή τους.

Η καφεΐνη είναι μια χημική ουσία που υπάρχει στον καφέ, στο τσάι, στα αναψυκτικά και σε πολλά ενεργειακά ποτά.

Η καφεΐνη είναι πολύ γνωστή στους περισσότερους ανθρώπους για την ικανότητα της να διεγείρει το πνεύμα αλλά έχει πολλές ακόμη χρήσεις. Μπορεί να συνδυαστεί με παυσίπονα για την αντιμετώπιση της ημικρανίας. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ως παυσίπονο για τον απλό πονοκέφαλο και προλαμβάνει τη θεραπεία των πονοκεφάλων μετά από την επισκληρίδιο αναισθησία.

Πόση καφεΐνη μπορώ να καταναλώσω;

Οι μελέτες δείχνουν ότι 400mg καφεΐνης την ημέρα είναι μια ασφαλής ποσότητα για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί περίπου σε τέσσερις κούπες καφέ, δέκα κουτάκια coca-cola ή δύο ενεργειακά ποτά. Να θυμάστε ότι τα ποσοστά καφεΐνης διαφέρουν στα αναψυκτικά, ειδικά στα ενεργειακά ποτά.

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη από άλλους. Αν είστε ευαίσθητοι  στις επιδράσεις της καφεΐνης, ακόμη και μικρή ποσότητα μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως  η ανησυχία και τα προβλήματα στον ύπνο.

Το πως αντιδρά ο καθένας στην καφεΐνη εξαρτάται από το πόση καφεΐνη έχει συνηθίσει να καταναλώνει. Οι άνθρωποι που δεν πίνουν τακτικά καφεΐνη είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις της.

Πώς δρα η καφεΐνη;

Η καφεΐνη δρα διεγείροντας το κεντρικό νευρικό σύστημα, την καρδιά, τους μύες και τα κέντρα που ελέγχουν την αρτηριακή πίεση. Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στους ανθρώπους που πίνουν καθημερινά καφέ.  Η καφεΐνη  δρα ως διουρητικό καθώς αυξάνει τη ροή των ούρων.

Η καφεΐνη δεν έχει καμία θρεπτική αξία από μόνη της. Δεν έχει γεύση και υπάρχει ακόμη και σε φαρμακευτικά σκευάσματα.

Αυτό το συστατικό σχεδόν πάντα προκαλεί μερικά συμπτώματα. Οι άνθρωποι που την προσλαμβάνουν νιώθουν ότι έχουν περισσότερη ενέργεια αλλά με τον καιρό η αυξημένη καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης. Είναι ασφαλής η κατανάλωση 400 mg καφεΐνης την ημέρα.

Αν καταναλώνετε την ίδια ποσότητα καφεΐνης καθημερινά, το σώμα σας αναπτύσσει αντοχή σε αυτή. Παράγοντες όπως η ηλικία, η μυϊκή μάζα, η συνολική υγεία καθορίζουν την αντοχή σας στην καφεΐνη. Αν θέλετε να μειώσετε την ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνετε , είναι καλό να την μειώσετε σταδιακά.

Δράση καφεΐνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα

Η καφεΐνη δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Όταν φτάνει στον εγκέφαλο, προκαλεί εγρήγορση. Νιώθετε να ξυπνάτε και να έχετε ενέργεια, για αυτό είναι ένα πολύ κοινό συστατικό σε φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπνηλίας, των πονοκεφάλων και της ημικρανίας.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer και άνοιας και μειωμένο κίνδυνο αυτοκτονίας κατά 45%. Πολλοί θεωρούν ότι ο καφές έχει μόνο οφέλη, αλλά όπως όλα έχει και κάποιες παρενέργειες.

Για παράδειγμα η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Αυτό το σύμπτωμα συνδέεται συνήθως με την διακοπή της καφεΐνης. Τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο συνηθίζουν τη δράση της καφεΐνης και αν σταματήσετε ξαφνικά την καφεΐνη εμφανίζεται πονοκέφαλος.

Άλλα συμπτώματα της διακοπής της καφεΐνης περιλαμβάνουν:

  • Ανησυχία
  • Ευερεθιστότητα
  • Υπνηλία

Σε μερικούς ανθρώπους η ξαφνική διακοπή προκαλεί τρέμουλο.

Αν και συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια μπορεί να καταναλώσετε υπερβολική ποσότητα καφεΐνης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Σύγχυση
  • Παραισθήσεις
  • Εμετό

Αν θέλετε να διακόψετε την καφεΐνη αυτό χρειάζεται να γίνει σταδιακά για να αποφύγετε τις δυσάρεστες παρενέργειες της απότομης διακοπής. Ο βελονισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την επιθυμία για καφεϊνη (όπως και στη διακοπή καπνίσματος).