Κατάθλιψη και ομοιοπαθητική

καταθλιψη ομοιοπαθητικη

Ομοιοπαθητική και Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια χρόνια, περιστασιακή ή υποτροπιάζουσα αλλά θεραπεύσιμη συναισθηματική διαταραχή, στην οποία οι άνθρωποι νιώθουν θλίψη, απελπισία, απώλεια κινήτρου και απώλεια ενδιαφέροντος. Η ομοιοπαθητική και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα αποτελούν μια εναλλακτική θεραπεία για την κατάθλιψη, ιδίως στα αρχικά στάδια κατάθλιψης.

Θεραπεία της κατάθλιψης με ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική μπορεί να βελτιώσει σε πολλές περιπτώσεις την κατάθλιψη και τα συμπτώματά της. Η ομοιοπαθητική μπορεί να επηρεάσει επίσης με θετικό και εξελικτικό τρόπο τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορεί να αποτελούν τη βάση της νόσου (πχ αρνητικός τρόπος σκέψης). Μια σημαντική πτυχή της κατάθλιψης είναι ότι αποτελεί ένα νόσημα με πιθανή γενετική βάση (DNA) που επιβαρύνεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δρουν βαθιά στον ψυχισμό και έχουν τη δυνατότητα να αντιρροπήσουν επιγενετικές αλλαγές στην έκφραση του DNA και την κληρονομικότητα. Η ομοιοπαθητική αναγνωρίζει την ρίζα της νόσου και προλαμβάνει την υποτροπή και την επανεμφάνιση της κατάθλιψης. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν καθόλου παρενέργειες, αντίθετα με τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά φάρμακα.

Εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Στο ιατρείο μας εξειδικευόμαστε στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, με την ομοιοπαθητική και άλλες εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, όπως ο βελονισμός και η ψυχοθεραπεία. Ο Dr Βάθης είναι γιατρός και ολιστικός ψυχίατρος (με μεταπτυχιακό στην ομοιοπαθητική) και ως εκ τούτου γνωρίζει σε βάθος την κατάθλιψη, τα πραγματικά αιτιά της και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης για κάθε ασθενή. Ως  ειδικός ψυχίατρος έχει τεράστια κλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, έχοντας δει χιλιάδες ανθρώπους, σε διάφορα στάδια κατάθλιψης, με ήπια και βαριά μορφή κατάθλιψης.

Εκτός της ομοιοπαθητικής, η εμπειρία δείχνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις κατάθλιψης συνήθως χρειάζεται συμπληρωματικά βραχεία ψυχοθεραπεία για να ξεπεραστούν τα βαθύτερα αίτια της κατάθλιψης (όπως περιοριστικές πεποιθήσεις) ή/και EMDR για τα ψυχικά τραύματα (ιδίως της παιδικής ηλίκίας) που τρέφουν την κατάθλιψη.

Τύποι κατάθλιψης

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι κατάθλιψης που περιλαμβάνουν: την μείζονα κατάθλιψη, τη δυσθυμία (χρόνια ήπια κατάθλιψη), την εποχική κατάθλιψη, την ανθεκτική κατάθλιψη, την επιλόχειο κατάθλιψη και τις διαταραχές προσαρμογής.

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την κατάθλιψη

Υπάρχουν πολλά ομοιοπαθητικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η επιλογή του σωστού ομοιοπαθητικού φαρμάκου για την κατάθλιψη απαιτεί ειδικές γνώσεις, λεπτομερή εκτίμηση της κατάστασης του ασθενή, βαθιά γνώση της ομοιοπαθητικής, κατανόηση της κατάθλιψης και των ψυχικών νοσημάτων, εκπαίδευση και κατάρτιση. Ο ειδικός ομοιοπαθητικός ψυχίατρος θα σας συνταγογραφήσει το ειδικό ομοιοπαθητικό φάρμακο που σας ταιριάζει, στη σωστή δυναμοποίηση, και στη σωστή δοσολογία. Ορισμένα από τα πιο συχνά ομοιοπαθητικά φάρμακα για την κατάθλιψη είναι η Ignatia, Aurum metallicum, Natrum Muriaticum, Phosphoric acid, κα.

Αν απλά τυχαία πάρετε ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο γιατί διαβάσατε κάτι σχετικό στο ίντερνετ, εμπειρίες και γνώμες σε κάποιο φόρουμ ή σας το πρότεινε ένας φίλος, χωρίς όμως να έχετε ζητήσει τη γνώμη ενός ειδικού γιατρού, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα δείτε κάποια βελτίωση από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη (ή μείζων καταθλιπτική διαταραχή) είναι μια νόσος που περιλαμβάνει αλλαγές στη διάθεση και στις σκέψεις και μπορεί να εκφράζεται με επίμονη θλιμμένη διάθεση. Η κατάθλιψη δεν αποτελεί ελάττωμα ενός χαρακτήρα ή σημάδι αδυναμίας και το άτομο που αντιμετωπίζει κατάθλιψη δεν μπορεί απλά να “ξεφύγει” από αυτή. Η κατάθλιψη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο τρώει και κοιμάται, τον τρόπο που νιώθει για τον εαυτό του και τον τρόπο που σκέφτεται.

Η κατάθλιψη προκαλείται από πολύπλοκες βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, που είναι εν μέρει κατανοητές , που επηρεάζονται και ενισχύονται από πολλούς γενετικούς παράγοντες, περιβαλλοντικούς παράγοντες, ορμονικούς παράγοντες, κοινωνικούς παράγοντες, προσωπικούς παράγοντες κλπ. Η αύξηση των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι πολύ πιο συχνή από όσο πιστεύουμε. Ωστόσο είναι δύσκολο να έχουμε ακριβή στοιχεία σχετικά με τον επιπολασμό της νόσου επειδή πολλά περιστατικά κατάθλιψης δεν διαγιγνώσκονται και δεν θεραπεύονται. Αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι οι γυναίκες εμφανίζουν κατάθλιψη δύο φορές περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες, και περίπου αυτά κυμαίνονται στο 16% και 8% του πληθυσμού αντίστοιχα.

Συμπτώματα Κατάθλιψης

Όσοι έχουν κατάθλιψη δεν σημαίνει ότι έχουν όλα τα ακόλουθα συμπτώματα. Κάποιοι έχουν μερικά συμπτώματα, κάποιοι περισσότερα. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει μεταξύ των ατόμων, όπως και η χρονική διάρκεια.

  • Επίμονη θλίψη, ανησυχία, αίσθηση κενού και ανεξήγητα κλάματα.
  • Αισθήματα απελπισίας, απαισιοδοξίας, ενοχών, αβοηθητότητας
  • Ανηδονία, απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για χόμπι και δραστηριότητες που πριν απολαμβάνατε, περιλαμβανομένου του σεξ, της κοινωνικής απομόνωσης
  • Απώλεια ενέργειας, κόπωση
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση, στη μνήμη, στη λήψη αποφάσεων
  • Αϋπνία, πρωινή αφύπνιση, ή υπερβολικός ύπνος
  • Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους ή αυξημένη όρεξη και αύξηση βάρους
  • Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας, απόπειρες αυτοκτονίας
  • Νευρικότητα, ευερεθιστότητα, θυμός, επιθετικότητα
  • Επίμονα ψυχοσωματικά συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, όπως οι πονοκέφαλοι, τα προβλήματα του γαστρεντερικού, και ο χρόνιος πόνος

ομοιοπαθητικη καταθλιψη

Αν και η ακριβής αιτία και η φύση της κατάθλιψης δεν είναι ξεκάθαρα κατανοητές, πιστεύεται ότι σε αυτή συμβάλλει μια ανωμαλία στους νευροδιαβιβαστές του εγκέφαλου (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, κα). Οι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν τέτοια χημική ανισορροπία είναι:

1. Κάποιες μορφές κατάθλιψης διατρέχουν οικογένειες, και έτσι αυτή η κατάσταση μπορεί να κληρονομείται από τους γονείς ως γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα DNA).

2. Όταν αυτή η γενετική προδιάθεση επιβαρύνεται λόγω κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων (όπως για παράδειγμα στρες στο σπίτι, στη δουλειά ή στο σχολείο), μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κατάθλιψης. Το στρες μπορεί να οφείλεται σε κάποιο ψυχοπιεστικό γεγονός, όπως μια σημαντική απώλεια, σε μια δύσκολη σχέση, σε οικονομικά προβλήματα, ή οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή.

3. Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που συνεχώς βλέπουν τον εαυτό τους και τον κόσμο με απαισιοδοξία ή κατακλύζονται από στρες, είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

4. Τα ιατρικά προβλήματα όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή προσβολή, ο καρκίνος, η νόσος του Πάρκινσον, και οι ορμονικές διαταραχές (πχ προβλήματα θυροειδούς) μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη.

Πολλές φορές ο συνδυασμός γενετικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων συμβάλλει στην εμφάνιση της κατάθλιψης.

Γιατί οι άνθρωποι εμφανίζουν κατάθλιψη;

Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι ψυχοπιεστικές καταστάσεις της ζωής που συμβάλλουν στην κατάθλιψη (όπως η απώλεια της δουλειάς, τα οικονομικά προβλήματα, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, χωρισμός και διαζύγια, οι σωματικοί περιορισμοί, οι αρρώστιες, η γήρανση), σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν βιολογικοί λόγοι (κληρονομικότητα και DNA). Οι άνθρωποι γενικά αναφέρουν ότι νιώθουν κατάθλιψη επειδή νιώθουν σε αδιέξοδο, αβοήθητοι ή απελπισμένοι για να αλλάξουν τη ζωή τους. Άλλοι νιώθουν μπλοκαρισμένοι ή κολλημένοι στις ενοχές, στο φόβο ή στη ντροπή. Επίσης κάποιοι νιώθουν ότι δεν έχουν κανένα σκοπό στη ζωή τους. Αρκετές φορές στην κατάθλιψη οι άνθρωποι νιώθουν αποκομμένοι από τους άλλους, πως βρίσκονται σε αδιέξοδο και τεράστια μοναξιά.

ομοιοπαθητικη και καταθλιψη

Αδιέξοδο και μοναξιά

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη νιώθουν μόνοι τους και σε αδιέξοδο. Ακόμη και όταν έχουν ανθρώπους στη ζωή τους που τους υποστηρίζουν, νιώθουν ότι δεν μπορούν να ανοιχτούν, έτσι και αλλιώς οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν. Έτσι απομονώνονται από όλους. Ο αρνητικός τρόπος σκέψης επαναλαμβάνεται συνεχώς μέσα στο μυαλό τους. ʺΘα ήταν καλύτερα αν ήμουν νεκρός. Κανένας δεν νοιάζεται για εμένα. Θα είμαι πάντα μόνος. Τα πράγματα δεν θα καλυτερεύσουν ποτέ.ʺ Και τα πιστεύουν πραγματικά. Δεν έχουν κίνητρο, δεν θέλουν να κάνουν τίποτα. Νιώθουν πως δεν αξίζει η προσπάθεια, αναρωτιούνται, ʺΠοιο το νόημα;ʺ Τίποτα δεν έχει αξία, νιώθουν χάλια, κουρασμένοι, νωθροί, δεν απολαμβάνουν τη ζωή. Κάθε μέρα είναι ένα μαρτύριο που μοιάζει να μην τελειώνει, η ύπαρξη τους μοιάζει χωρίς νόημα. Αν δουλεύουν, μετρούν τις ώρες για να γυρίσουν σπίτι και να ξαπλώσουν. Αν δεν δουλεύουν δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι. Το κρεβάτι είναι άνετο, είναι το καταφύγιό τους ή ο ασφαλής χώρος, σε αυτό  νιώθουν προστατευμένοι από τον κόσμο αλλά βυθίζονται στη θλίψη.

Στη συνέχεια έχουν να αντιμετωπίσουν και το στίγμα. Δεν κατανοούν όλοι την κατάθλιψη. Νομίζουν ότι είναι αδύναμοι. Οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι θα προτείνουν τη γυμναστική ή την προσευχή ή την διασκέδαση. Αλλά είναι σαν να μιλούν σε κωφούς. Το μόνο πράγμα που μπορούν να ακούσουν είναι οι σκέψεις τους που λένε ότι είναι “αδύναμοι”. Ποιο είναι λοιπόν το χειρότερο πράγμα στην κατάθλιψη; Οι άνθρωποι νιώθουν σε αδιέξοδο, εξουθενωμένοι, παγιδευμένοι και μόνοι, χωρίς ελπίδα.

Βιταμίνες ή ομοιοπαθητική για την κατάθλιψη;

Πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται αν θα πρέπει να πάρουν κάποιες βιταμίνες και αν αυτές είναι πιο αποτελεσματικές από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Σαφώς και ελλείψεις βιταμινών πρέπει να αντιμετωπίζονται (όπως πχ βιταμίνη Α, βιταμίνη D,  βιταμίνη B12, φυλλικό οξύ) αλλά δεν αποτελούν τη λύση ή το φάρμακο για την κατάθλιψη. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι πιο σημαντικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, συγκρινόμενα με τις βιταμίνες.

Ομοιοπαθητική και κατάθλιψη

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να αντιμετωπίσει με ένα πιο φυσικό τρόπο την κατάθλιψη. Η θεραπεία βασίζεται στην ολιστική αντιμετώπιση, όχι απλά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δρουν αποτελεσματικά σε πολλές περιπτώσεις και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάρρωση από την κατάθλιψη.

Τα αποτελέσματα της χρήσης της ομοιοπαθητικής μπορεί να ενισχυθούν με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, το EMDR (για την επεξεργασία των ψυχολογικών τραυμάτων) ώστε να φτάσει κανείς στα πραγματικά αίτια της κατάθλιψης, όπως και με το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ που μπορεί να ρυθμίσει το ορμονικό σύστημα και περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με το στρες και την κατάθλιψη.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more