Έχετε ξυπνήσει κάποια στιγμή το πρωί χωρίς κανένα συναίσθημα, κίνητρο ή ενδιαφέρον; Δεν σας νοιάζει τίποτε; Να νιώθετε συναισθηματικά κενό; Όλοι μας μπορεί να έχουμε κάποιες κακές ημέρες, αλλά αν αυτό το συναίσθημα είναι παρατεταμένο (εβδομάδες ή μήνες), τότε μιλάμε για ανηδονία. Ανηδονία σημαίνει ότι ένα άτομο δεν μπορεί να νιώσει ευχαρίστηση, και αποτελεί σύμπτωμα ψυχιατρικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. Η ανηδονία προκαλεί απάθεια και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες και χόμπι που πριν ήταν ευχάριστα, όπως το φαγητό, η κοινωνική ζωή, το άγγιγμα, οι φιλίες, οι σχέσεις, η μουσική, οι εκδηλώσεις, οι συζητήσεις και ακόμη και το σεξ. Είναι σαν το κέντρο ευχαρίστησης/ικανοποίησης του εγκεφάλου να σβήνει τελείως.
Τυπικά, όταν νιώθουμε ευχάριστα συναισθήματα, η ντοπαμίνη (νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου) ενεργοποιεί το μηχανισμό επιβράβευσης στον εγκέφαλο. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η ανηδονία σχετίζεται με την χαμηλή ενεργοποίηση του έσω προμετωπιαίου φλοιού. Η αδυναμία κάποιου να βιώσει ευχαρίστηση (ή να διατηρήσει την καλή του διάθεση για πολύ καιρό) μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους.
Η ανηδονία μπορεί να εκδηλωθεί ή να συνοδεύεται από τα εξής συμπτώματα και χαρακτηριστικά:
Σε κάποιες περιπτώσεις, ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση ανηδονίας. Τα προβλήματα όπως η αναβλητικότητα συμβάλλουν στην ανηδονία, αν και οι περισσότερες αιτίες αφορούν τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου.
Η ανηδονία είναι πιο συχνή σε ανθρώπους με κατάθλιψη και αποτελεί ένα από τα αρχικά συμπτώματά της. Ένα άτομο που απολαμβάνει να διαβάζει βιβλία, μπορεί ξαφνικά να ανακαλύψει ότι δεν απολαμβάνει την ανάγνωση. Μπορεί να νιώθει απελπισία επειδή δεν μπορεί να απολαύσει δραστηριότητες που πριν του προκαλούσαν ευχαρίστηση. Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες για την αιτία της κατάθλιψης, η ανηδονία συνδέεται με το σύστημα επιβράβευσης στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου εμπλέκεται στα συναισθήματα επιβράβευσης ή ευχαρίστησης.
Η ανηδονία στην διπολική διαταραχή μπορεί να προέρχεται από την απορρύθμιση στο σύστημα επιβράβευσης. Ένα άτομο μα ανηδονία στη διάρκεια των καταθλιπτικών επεισοδίων, για παράδειγμα, μπορεί να μην απολαμβάνει μια δραστηριότητα που πριν του προσέφερε ευχαρίστηση, με αποτέλεσμα η δραστηριότητα να μοιάζει λιγότερο (ή καθόλου) απολαυστική.
Η ανηδονία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε ανθρώπους με σχιζοφρένεια. Περίπου το 80% των ανθρώπων με σχιζοφρένεια βιώνουν ανηδονία. Η ανηδονία στη σχιζοφρένεια ανθίσταται στη θεραπεία.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τα άτομα με μετατραυματικό στρες να βιώνουν ανηδονία. Όταν παρουσιάζεται ως σύμπτωμα του μετατραυματικού στρες, η ανηδονία επηρεάζει την εμπειρία του ατόμου στις σχέσεις, στο σεξ και στα συναισθήματά του. Επίσης παίζει ρόλο στο συναισθηματικό μούδιασμα που αποτελεί έναν μηχανισμό αντιμετώπισης της τραυματικής εμπειρίας . Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με ανηδονία που οφείλεται στο μετατραυματικό στρες αντιδρούν λιγότερο θετικά σε καταστάσεις που πριν τους είχαν προκαλέσει θετικά συναισθήματα.
Όταν οι άνθρωποι με άγχος νιώθουν ανηδονία, είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη. Μια μελέτη έδειξε ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη μέσω της ανηδονίας επειδή τα άτομα είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη όταν μουδιάζουν συναισθηματικά λόγω άγχους.
Όταν κάποιος γνωρίζει τις αιτίες της ανηδονίας τότε μπορεί να κάνει κάποια βήματα για να την αντιμετωπίσει. Το να χάσετε το ενδιαφέρον σας για κάτι που πριν απολαμβάνατε μπορεί να είναι μια ανησυχητική εμπειρία, αλλά η ανηδονία δεν χρειάζεται να είναι μόνιμη. Με την βοήθεια ενός ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή, μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την ανηδονία.
Υπάρχουν και άλλες παθήσεις οι οποίες συνδέονται με την ανηδονία, όπως το Πάρκινσον, διαταραχές προσωπικότητας, κατάχρηση ουσιών (κάνναβη/χασίς, κα), σακχαρώδης διαβήτης, ανορεξία, καρδιακές παθήσεις, και οι διαταραχές που σχετίζονται με την κατάχρηση ουσιών.
Ενώ η ανηδονία αποτελεί ένα σύμπτωμα και όχι μια ψυχική διαταραχή, υπάρχουν διάφοροι τύποι. Αυτό υποδεικνύει ότι η ανηδονία μπορεί να αφορά μια συγκεκριμένη πτυχή της ζωής ή όλες τις πτυχές της ζωής, όπως:
Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία της ανηδονίας. Ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ανηδονία και την κατάθλιψη. Τα φάρμακα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την επιβράβευση και είναι ιδιαίτερα βοηθητικά στην ανηδονία. Επίσης οι αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η ισορροπημένη διατροφή, ο διαλογισμός, η γιόγκα, η αεροβική άσκηση συμβάλλουν στο να νιώθει κάποιος μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή του.
Αν και οι επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) είναι η πρώτη επιλογή για την κατάθλιψη, υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα φάρμακα.
Η ανηδονία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπους. Για αυτό είναι σημαντικό να κάνετε τα κατάλληλα βήματα ώστε να ανακτήσετε την ψυχική σας υγεία. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και τα ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ φάρμακα είναι επιλογές που συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας.Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ανηδονία