Κάνε το Τεστ
φασεις ψυχωσικου επεισοδιου, προγνωση, εξελιξη, σχιζοφρενεια

Οι φάσεις ενός ψυχωσικού επεισοδίου

Φάσεις Ψυχωσικού Επεισοδίου

Ένα τυπικό ψυχωσικό επεισόδιο έχει τρεις φάσεις: 1) την πρόδρομη φάση, 2) την οξεία φάση και 3) την φάση της ανάρρωσης.

Δεν εμφανίζουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια κλινική εικόνα στις τρεις φάσεις. Κάθε άτομο βιώνει την κάθε φάση διαφορετικά.

Η πρώτη φάση: η πρόδρομη φάση

Τα ψυχωσικά επεισόδια συνήθως δεν συμβαίνουν ξαφνικά. Πριν ένα ψυχωσικό επεισόδιο προηγούνται μη-ειδικές αλλαγές στον τρόπο σκέψης, αντίληψης, συμπεριφοράς και στη λειτουργικότητα του ατόμου. Η πρώτη φάση ονομάζεται πρόδρομη, κατά τη διάρκεια της οποίας το άτομο ξεκινά να βιώνει αλλαγές στον εαυτό του, αλλά δεν έχει αρχίσει να βιώνει ξεκάθαρα τα ψυχωσικά συμπτώματα.

Οι αλλαγές στα συναισθήματα, τις σκέψεις, τη αντίληψη και τη συμπεριφορά περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία στη συγκέντρωση, απόσπαση προσοχής σε πληροφορίες και αισθήσεις.
 • Δυσκολία στην συγκέντρωση ή στην κατανόηση όσων ακούνε.
 • Αλλαγές στην αντίληψη, οι οπτικές εμπειρίες γίνονται πιο έντονες και ο ήχος πιο δυνατός.
 • Αίσθηση ότι το άτομο κυριεύεται.
 • Δυσκολία στην παρακολούθηση των σκέψεών τους και σε όσα λένε οι άλλοι.
 • Αίσθηση αποσύνδεσης.
 • Επιθυμία ή ανάγκη για μοναξιά.
 • Διαταραχές στον ύπνο.
 • Καταθλιπτική διάθεση.
 • Ευερεθιστότητα.
 • Καχυποψία.
 • Ανεξήγητη δυσκολία και παραμέληση του σχολείου ή της δουλειάς.

Πρόδρομη φάση

Οι αλλαγές που παρατηρούνται στην πρόδρομη φάση είναι πολύ γενικές και θα μπορούσαν να αποτελούν σημάδια για πολλά και διαφορετικά πράγματα, όπως η συνηθισμένη συμπεριφορά των εφήβων. Δεν είναι δυνατό να προβλέψετε από αυτά τα συμπτώματα αν ένα άτομο θα αναπτύξει ψύχωση. Υπάρχουν συγκεκριμένα προειδοποιητικά σημάδια που είναι χαρακτηριστικά για την ψύχωση και για την αναγνώριση τους χρειάζεται ένας ψυχίατρος.

Τα συμπτώματα της πρόδρομης φάσης ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και μερικοί άνθρωποι ίσως να μην βιώνουν καμιά αλλαγή. Αυτή η φάση μπορεί να διαρκεί από αρκετούς μήνες μέχρι ένα χρόνο ή περισσότερο.

Επειδή απλά κάποιος βιώνει όλες αυτές τις αλλαγές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πιθανόν να είναι στην πρόδρομη φάση ενός ψυχωσικού επεισοδίου. Η πρόδρομη φάση δεν μπορεί να διαγνωστεί μέχρι την εμφάνιση της ψύχωσης. Μέχρι αυτό το σημείο, μόνο ο ψυχίατρος μπορεί να έχει την υποψία ότι οι αλλαγές ίσως να είναι η αρχή της ψύχωσης. Αν και τα συμπτώματα που περιγράφηκαν παραπάνω είναι τυπικά στην πρόδρομη φάση της ψύχωσης, μπορεί να εμφανιστούν εξαιτίας άλλων λόγων. Αν ανησυχείτε για παρόμοιες αλλαγές στον εαυτό σας ή σε κάποιον άλλο, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια.

Η δεύτερη φάση: η οξεία φάση

Αυτό είναι το στάδιο που τα χαρακτηριστικά ψυχωτικά συμπτώματα, όπως οι παραληρητικές ιδέες, οι ψευδαισθήσεις, οι παράξενες συμπεριφορές και ιδέες, αναδύονται και είναι πλέον αντιληπτές. Οι εμπειρίες αυτές συνήθως προκαλούν μεγάλη ανησυχία στο άτομο. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η θεραπεία (αντιψυχωσικά φάρμακα) για την ψύχωση το συντομότερο δυνατό.

Η τρίτη φάση: η φάση της ανάρρωσης

Αναλόγως το άτομο και την βαρύτητα των εκδηλώσεων, μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας, οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν να αναρρώνουν. Πολλά από τα συμπτώματα γίνονται λιγότερο έντονα ή εξαφανίζονται, και οι άνθρωποι είναι γενικά καλύτερα και μπορούν να διαχειριστούν την καθημερινή τους ζωή. Κάποια από τα συμπτώματα που αναδύονται στην οξεία φάση μπορεί να παραμείνουν στην φάση της ανάρρωσης (στην περίπτωση αυτή μιλάμε πλέον για μια χρόνια πλέον 4η φάση, την "υπολειμματική φάση"), αλλά με τα κατάλληλα αντιψυχωσικά φάρμακα, η πλειοψηφία των ανθρώπων αναρρώνει επιτυχώς από το ψυχωσικό επεισόδιο.