Κάνε το Τεστ
διαταραχή μετατροπής, συμπτώματα διαταραχής μετατροπής, αιτίες διαταραχής μετατροπής, θεραπεία διαταραχής μετατροπής

Διαταραχή μετατροπής

Διαταραχή Μετατροπής

Η διαταραχή μετατροπής είναι μια ψυχιατρική κατάσταση στην οποία το άτομο βιώνει ένα ακούσιο περιορισμό ή μεταβολή της σωματικής του λειτουργίας (κινητικής ή αισθητικής) που αποτελεί έκφραση κάποιας ψυχολογικής σύγκρουσης ή ανάγκης, και όχι σωματική διαταραχή, και δεν εξηγείται από κάποια νευρολογική διαταραχή ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Πρόκειται για μια σωματόμορφη διαταραχή. Η διαταραχή μετατροπής είναι γνωστή ως "Υστερία" και επίσης ονομάζεται "διαταραχή λειτουργικών νευρολογικών συμπτωμάτων", όρος που αναφέρεται σε ανωμαλία στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ένα στοιχείο κλειδί για τη διάγνωση διαταραχής μετατροπής είναι η ασυμβατότητα μεταξύ των συμπτωμάτων του ατόμου και των αναγνωρισμένων νευρολογικών ή ιατρικών καταστάσεων.

Για τη διάγνωση της διαταραχής μετατροπής, τα σωματικά συμπτώματα πρέπει να προκαλούν έντονο στρες ή επιδείνωση στην καθημερινή λειτουργικότητα. Αν τα συμπτώματα της διαταραχής μετατροπής συναντώνται συχνά σε μία κουλτούρα ή σε ένα πληθυσμό, ή δεν είναι τόσο έντονα και δεν προκαλούν σημαντικό στρες ή βλάβη, τότε δεν μπορεί να τεθεί η διάγνωση της διαταραχής.

Τα συμπτώματα της διαταραχής μετατροπής μπορεί να είναι προσωρινά ή να επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα προσωρινά συμπτώματα της διαταραχής είναι πολύ συνηθισμένα, αλλά η συχνότητα της διαταραχής δεν είναι γνωστή. Επίσης είναι δύο με τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Συμπτώματα

Η υστερία μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους και συμπτώματα. Τα κινητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν διαταραχές στην κινητικότητα (όπως αδυναμία, παράλυση, ανώμαλες κινήσεις, τρόμο και δυσκολία στο περπάτημα). Μερικές φορές οι άνθρωποι έχουν αισθητηριακά συμπτώματα, που αφορούν την αφή, την όραση ή την ακοή. Η διαταραχή μετατροπής μπορεί να πάρει ακόμα και τη μορφή ʺψυχογενώνʺ κρίσεων, που περιλαμβάνουν τρέμουλο των άκρων και μείωση ή απώλεια της συνείδησης αλλά χωρίς την ηλεκτρική δραστηριότητα που συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν επεισόδια που μοιάζουν με λιποθυμία, μειωμένη ή απουσία έντασης στη φωνή, αλλαγές στην άρθρωση κατά την ομιλία (μπερδεμένη ομιλία), αίσθηση κόμπου στο λαιμό και διπλωπία.

Συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εμφανιστεί η υστερία είναι:

  • Η αδυναμία ή παράλυση  ενός άκρου ή ολόκληρου του σώματος
  • Προβλήματα στην ακοή
  • Παρατηρείται απώλεια ή διαταραχή της αίσθησης της αφής
  • Εμφάνιση μειωμένης ή ακόμα και καθόλου ομιλίας
  • Ψυχογενείς κρίσεις (μοιάζουν με κρίσεις επιληψίας)
  • Δυστονία
  • Τρέμουλο, παράλυση, αδυναμία και άλλες διαταραχές κίνησης
  • Ψευδαισθήσεις
  • Προβλήματα στον βηματισμό και την ισορροπία
  • Προβλήματα στην όραση, ακόμα και τύφλωση (ψυχογενής τύφλωση)

Οι άνθρωποι με διαταραχή μετατροπής δεν προσποιούνται ότι έχουν αυτά τα συμπτώματα, και επειδή δεν έχουν ξεκάθαρη σωματική προέλευση, τα συμπτώματα προκαλούν έντονο στρες και δεν μπορούν να τα ελέγξουν. Πολλές φορές, η διαταραχή της μετατροπής συγχέεται με οργανικές νόσους. Για να μπορέσει να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ των ασθενειών ο πάσχων πρέπει να υποβληθεί σε αναλυτικές ιατρικές εξετάσεις.

Αιτίες

Η έναρξη των συμπτωμάτων είναι ξαφνική και συνήθως συνδέεται με άγχος ή κάποιο ψυχοπιεστικό ή κάποιο τραυματικό γεγονός. Τα ψυχοπιεστικά γεγονότα της ζωής είναι συχνά στους ανθρώπους με συμπτώματα της διαταραχής μετατροπής, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.

Η υστερία (διαταραχή μετατροπής) μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια της ζωής. Η έναρξη των μη-επιληπτικών κρίσεων είναι πιο συχνή στην τρίτη δεκαετία της ζωής και τα κινητικά προβλήματα  παρουσιάζουν την κορύφωσή τους στην τέταρτη δεκαετία.

Θεραπεία

Όταν τα συμπτώματα της διαταραχής μετατροπής εμφανίζονται ξαφνικά και έχουν μικρή διάρκεια υπάρχει μια θετική πρόγνωση.

Η θεραπεία της υστερίας τυπικά περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φυσικοθεραπεία και/ή φαρμακευτική αγωγή. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τα άτομα να κατανοήσουν τα συναισθηματικά θέματα πίσω από τα σωματικά τους συμπτώματα και να επιλύσουν το υποκείμενο ψυχολογικό άγχος. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία, ύπνωση, βιοανάδραση και τεχνικές χαλάρωσης.

Η φυσικοθεραπεία βοηθά στη βελτίωση της σωματικής λειτουργίας και συμβάλλει στην πρόληψη δευτερογενών επιπλοκών που προκαλούν τα σωματικά συμπτώματα, όπως η μυϊκή αδυναμία ή η ακαμψία που ακολουθεί την περίοδο σωματικής αδράνειας. Η διαταραχή μετατροπής μπορεί να αντιμετωπιστεί και με ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή, σκοπός της οποίας είναι να βελτιώσει τα υποκείμενα ψυχιατρικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.