Κάνε το Τεστ
διαλογισμός, βήματα διαλογισμού, τεχνικές διαλογισμού, οφέλη διαλογισμού, επιδράσεις διαλογισμού

Διαλογισμός

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός περιλαμβάνει ένα σύνολο τεχνικών που έχουν ως σκοπό την ενίσχυση της συνειδητότητας και την εστιασμένη προσοχή. Ο διαλογισμός είναι επίσης μια τεχνική αλλαγής της συνείδησης που έχει πολλά οφέλη στην ψυχική μας υγεία.

Βήματα διαλογισμού

Καθώς ο διαλογισμός δεν αποτελεί θεραπεία για όλα, μπορεί να σας βοηθήσει σε πολλές πτυχές. Μερικές φορές, είναι αυτό που χρειάζεστε για να πάρετε καλύτερες αποφάσεις για τον εαυτό σας, τη δουλειά σας και την οικογένειά σας. Για να διαλογιστείτε χρειάζεστε τρία βασικά στοιχεία : υπομονή,  ευγένεια προς τον εαυτό σας και ένα άνετο μέρος.

Ο διαλογισμός είναι πολύ πιο απλός από αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 1. Καθίστε κάπου άνετα: βρείτε ένα μέρος ήρεμο και ήσυχο για εσάς.
 2. Ορίστε ένα χρονικό όριο: αν τώρα ξεκινάτε με το διαλογισμό, επιλέξετε να αρχίσετε με λίγο χρόνο, πέντε με δέκα λεπτά.
 3. Παρατηρήστε το σώμα σας: μπορείτε να καθίσετε σε μια καρέκλα μα τα πόδια σας να ακουμπούν στο πάτωμα, μπορείτε να καθίσετε σταυροπόδι, να γονατίσετε, ότι είναι βολικό για εσάς. Απλά βεβαιωθείτε ότι θα μείνετε σταθεροί σε αυτή τη θέση για λίγη ώρα.
 4. Νιώστε την αναπνοή σας: ακολουθήστε την αναπνοή σας, την εισπνοή και την εκπνοή σας.
 5. Παρατηρήστε που περιπλανιέται το μυαλό σας: αναπόφευκτα, η προσοχή σας θα φύγει από την αναπνοή και θα αρχίσει να περιπλανιέται αλλού. Όταν αρχίσετε να παρατηρείτε ότι το μυαλό σας περιπλανιέται , για λίγα δευτερόλεπτα, ένα λεπτό, πέντε λεπτά, απλά επικεντρωθείτε ξανά στην αναπνοή σας.
 6. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας: μην κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας ή μην βασανίζεστε για το περιεχόμενο των σκέψεων σας. Πάρτε ένα λεπτό και παρατηρήσετε τους ήχους στο περιβάλλον σας. Παρατηρήστε πως νιώθει το σώμα σας αυτή τη στιγμή. Παρατηρήστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Οφέλη διαλογισμού

Ο διαλογισμός βοηθά να αυξήσετε τη συνειδητότητα σας ώστε να μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε και ανταποκρίνεστε σε όσα συμβαίνουν γύρω σας.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός μπορεί να έχει πολλά σωματικά και ψυχολογικά οφέλη. Κάποιες από τις θετικές φυσιολογικές επιδράσεις του διαλογισμού περιλαμβάνουν τη φυσική διέγερση, το χαμηλότερο ρυθμό αναπνοής, το μειωμένο καρδιακό ρυθμό, τις αλλαγές στα κύματα στον εγκέφαλο και το λιγότερο στρες.

Κάποια άλλα ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη του διαλογισμού περιλαμβάνουν:

 • Καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων σε καταστάσεις όπως οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη, οι διαταραχές ύπνου, τα θέματα πόνου και η υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Καλύτερες δεξιότητες διαχείρισης του άγχους
 • Αλλαγές σε διαφορετικές πτυχές όπως η προσοχή και η ενσυνειδητότητα
 • Αυξημένη συνειδητότητα
 • Βελτιωμένη συναισθηματική ευεξία
 • Βελτίωση στη μνήμη
 • Περισσότερη συμπόνια προς τον εαυτό σας και προς τους άλλους
 • Ανακούφιση από πονοκεφάλους