Κάνε το Τεστ
συνειδητότητα

Ενίσχυση συνειδητότητας

Συνειδητότητα

Η συνειδητότητα μπορεί να περιγραφεί καλύτερα από την οπτική της προσωπικής εξέλιξης. Η συνειδητότητα αφορά την αυτεπίγνωση, τη βαθιά γνώση της προσωπικότητά σας, περιλαμβανομένων των δυνατών σας σημείων και των αδυναμιών σας, των σκέψεων και των πεποιθήσεων σας, των συναισθημάτων και των κινήτρων σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι έχουν ένα καλό βαθμό συνειδητότητας και αυτογνωσίας, αλλά συνήθως αυτό δεν συμβαίνει. Μόνο αν κάποιος έχει αντιμετωπίσει κάποια σημαντικά αδιέξοδα στη ζωή του θα έχουν αναγκαστεί πραγματικά να δει με ειλικρίνεια τον εαυτό του. Οι δυσκολίες δημιουργούν την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, και να κάνουμε αλλαγές στη συμπεριφορά μας και στις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις μας.

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε τις προσπάθειες να αυξήσετε τη συνειδητότητά σας (διαδικασία που κυρίως γίνεται μέσω της ψυχοθεραπείας) οι σκέψεις και αντιλήψεις σας θα αρχίσουν να αλλάζουν. Πρόκειται για μια αλλαγή αντίληψης καταρχήν για τον εαυτό σας, αλλά και των γύρω σας και της ζωής, που θα αλλάξει επίσης τα συναισθήματά σας και θα αυξήσει τη συναισθηματική σας νοημοσύνη, η οποία είναι σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων σας.

Μπορείτε να δουλέψετε με την συνειδητότητα και αυτό είναι το πρώτο βήμα ώστε να δημιουργήσετε τη ζωή που θέλετε. Θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα ταλέντα σας και τα συναισθήματά σας, και πως τα στοιχεία της προσωπικότητάς σας μπορούν να σας βοηθήσουν στη ζωή. Αν αναγνωρίσετε που σας οδηγούν οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας, και να κάνετε τις αναγκαίες αλλαγές. Από τη στιγμή που έχετε επίγνωση των σκέψεων, των λέξεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών σας, θα μπορείτε να κάνετε αλλαγές στην κατεύθυνση που θέλετε για το μέλλον σας.

Η συνειδητότητα θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια καλύτερη ζωή, καθώς έχει θετική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα εμπόδια, τα λάθη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε.

Πώς συνδέεται η συνειδητότητα με τις θετικές συνήθειες;

Η συνειδητότητα είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας, να δημιουργήσετε αυτό που θέλετε και να κυριαρχήσετε στο μέλλον σας. Όπου και αν επιλέξετε να επικεντρωθείτε, στα συναισθήματα, στην προσωπικότητα σας, και στις αντιδράσεις σας είναι αυτά που θα καθορίσουν τη ζωή σας.

Όταν έχετε συνειδητότητα, μπορείτε να δείτε που σας οδηγούν οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Επίσης σας επιτρέπει να έχετε τον έλεγχο των πράξεών σας ώστε να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές και να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στα συναισθήματα, στις συμπεριφορές ή στην προσωπικότητα. Μέχρι να το επιτύχετε αυτό θα δυσκολευτείτε να κάνετε αλλαγές προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

συνειδητότητα

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνειδητότητα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να είναι απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό τους για τις ικανότητες, τις αδυναμίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Αλλά αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα τότε θα αναπτύξετε τη συνειδητότητα πράγμα που θα σας εξελίξει σαν άνθρωπο.

1. Δείτε τον εαυτό σας αντικειμενικά

Προσπαθήστε να δείτε τον εαυτό σας όπως είναι πραγματικά, αν και αυτό είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά αν το δοκιμάσετε θα δείτε τον πραγματικό σας εαυτό και αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Όταν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας αντικειμενικά, μπορείτε να βρείτε τρόπους να βελτιωθείτε μελλοντικά. Στο τέλος, θα έχετε μια ανανεωμένη αντίληψη για τον εαυτό σας και τη ζωή σας.

Υπάρχει τρόπος για να γίνει αυτό;

  • Καταγράψτε τις αντιλήψεις σας: πράγματα που σκέφτεστε ότι τα κάνετε καλά ή αυτά που θα θέλατε να βελτιώσετε. Το κλειδί είναι να κατανοήσετε τι σας ενοχλεί αλλά μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους.
  • Σκεφτείτε τα πράγματα για τα οποία είστε περήφανοι, ή κάθε επίτευγμα που πραγματικά ξεχωρίζει στη ζωή σας.
  • Σκεφτείτε την παιδική σας ηλικία και τις σας έκανε χαρούμενους. Τι έχει αλλάξει και τι έχει παραμείνει το ίδιο; Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
  • Ενθαρρύνετε τους άλλους να είναι ειλικρινείς μαζί σας για το πως νιώθουν.

2. Κρατήστε ημερολόγιο

Μπορείτε να γράψετε οτιδήποτε στο ημερολόγιο, ακόμη και αν αυτό δεν είναι σχετικό με τους στόχους σας. Καταγράψτε τις σκέψεις σας σε ένα χαρτί και αυτό θα σας βοηθήσει να ανακουφίσετε το μυαλό σας από αυτές τις ιδέες και να το κρατήσετε καθαρό για νέες πληροφορίες και ιδέες.

Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε βράδυ για να γράψετε στο ημερολόγιο σας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, τις επιτυχίες  και τις αποτυχίες της ημέρας σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε εστιασμένοι στους στόχους σας, να ωριμάσετε και να δράσετε για να επιτύχετε τους στόχους σας. Σκεφτείτε ποιες είναι οι αξίες σας και τι είναι πιο σημαντικό για εσάς αυτή τη στιγμή; Όλα αυτά τα ερωτήματα και άλλα παρόμοια, θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα ποιοι πραγματικά είστε και τι θέλετε από τη ζωή σας αυτή τη στιγμή.

3. Καταγράψτε τους στόχους, τα σχέδια και τις προτεραιότητές σας

Γράψτε τους στόχους σας και έτσι θα μπορείτε να τους μετατρέψετε από ιδέες σε πραγματικότητα σταδιακά. Σπάστε τους μεγάλους στόχους σε μικρότερους ώστε να  μην σας φαίνεται τόσο δύσκολη η διαδικασία και δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε. Οι στόχοι θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι και χρονικά οριοθετημένοι (βήματα SMART για την επίτευξη στόχων).

4. Παρατηρήστε καθημερινά τον εαυτό σας

Για να φτάσετε στη συνειδητότητα πρέπει να εξασκηθείτε στην αυτοπαρατήρηση. Αυτό απαιτεί να αφιερώνετε λίγο χρόνο καθημερινά (κυρίως το βράδυ), για να βλέπετε ειλικρινά τον εαυτό σας, να εξετάζετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας στα όσα συνέβησαν μέσα στην ημέρα. Δεσμευτείτε σε αυτή την πρακτική και θα δείτε σημαντική βελτίωση. Στο σύγχρονο και απαιτητικό κόσμο που ζούμε, η καθημερινή αυτοπαρατήρηση είναι κάτι εύκολο να το λες, αλλά δύσκολο να το κάνεις, καθώς πάντα υπάρχει πίεση να κάνετε περισσότερα και ατελείωτη ποσότητα πληροφοριών. Επειδή χρειάζεται χρόνος για την αυτοπαρατήρηση, ξεκινήστε με 10 λεπτά την ημέρα. Αυτή η τεχνική είναι πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείτε ένα ημερολόγιο και καταγράφετε τις σκέψεις σας. Είναι επίσης καλύτερο να βρείτε ένα ήσυχο μέρος να σκέφτεστε.

5. Κάντε διαλογισμό και υιοθετήστε συνήθειες συνειδητότητας

Ο διαλογισμός είναι μια τεχνική που βελτιώνει την συνειδητότητα. Οι περισσότερες μορφές διαλογισμού επικεντρώνονται στην αναπνοή, αλλά ο διαλογισμός και η συνειδητότητα δεν χρειάζεται να έχουν κάποια συγκεκριμένη μορφή. Ο διαλογισμός αποτελεί πρόκληση για πολλούς ανθρώπους ειδικά στους γρήγορους ρυθμούς που ζούμε. Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, στόχος είναι να σταματήσετε εστιάσετε τη σκέψη σας ηθελημένα σε ένα θέμα, και έτσι μπορείτε να βρείτε ηρεμία σε καθημερινές στιγμές. Για παράδειγμα:

  • Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
  • Τι κάνετε που λειτουργεί;
  • Ποιες πράξεις, συνήθειες, σκέψεις ή πεποιθήσεις σας είναι εμπόδια για την επιτυχία σας;
  • Τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξει αυτό;

6. Τεστ προσωπικότητας και ψυχομετρικά τεστ

Διάφορα τεστ μπορούν να είναι χρήσιμα για να παρατηρήσετε πιο αντικειμενικά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας (πχ τεστ αυτοπεποίθησης, τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης).

7. Ζητήστε από έμπιστους φίλους και κοντινά πρόσωπα να σας περιγράψουν

Για να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς (γιατί έχουμε "τυφλές" περιοχές που δεν μπορούμε να δούμε, όπως περιγράφεται στο παράθυρο Johari). Για αυτό είναι ανάγκη να ακούμε τις απόψεις των φίλων και κοντινών μας ανθρώπων και να τους αφήσουμε να γίνουν οι ειλικρινείς καθρέφτες μας. Πείτε στους φίλους σας ότι θέλετε μια ανοιχτή, ειλικρινή κριτική και αντικειμενική άποψη. Κάντε τους φίλους σας να καταλάβουν ότι δεν απειλείται η φιλική σας σχέση από την ειλικρινή τους άποψη.

8. Ζητήστε την άποψη των συνεργατών σας στη δουλειά

Εκτός από την άποψη των φίλων και της οικογένειά σας, ζητήστε και τη γνώμη των συνεργατών σας στη δουλειά. Για να έχετε μια ολοκληρωμένη άποψη χρειάζεστε έναν γνώστη του αντικειμένου σας και έναν προϊστάμενο. Καταγράψτε τα κύρια συμπεράσματα, οποιαδήποτε ικανότητα που δεν γνωρίζατε και τις αδυναμίες σας που δεν είχατε συνειδητοποιήσει πριν.

Αυξήστε την συνειδητότητά σας

Χρειάζεται χρόνος για να αυξήσετε τη συνειδητότητα σας και να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Θα χρειαστεί χρόνος για την παρατήρηση και την ουσιαστική αλλαγή, όμως όσο δουλεύετε τις δεξιότητές σας τόσο μεγαλύτερη συνειδητότητα θα καλλιεργείται, πράγμα που σίγουρα θα επηρεάσει θετικά όλες τις πτυχές της ζωής σας, ειδικά τις προσωπικές και διαπροσωπικές σας σχέσεις. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, του LIFE COACHING και του NLP μπορείτε να αυξήσετε ακόμα περισσότερο τη συνειδητότητά σας, και να ξεπερασετε ψυχολογικά εμπόδια που κουβαλάτε από την παιδική σας ηλικία.