Κάνε το Τεστ
αποδοχή του εαυτού, η έλλειψη αποδοχής του εαυτού σας υπονομεύει, αποδεχτείτε τον εαυτό σας, καλλιεργήστε την αποδοχή προς τον εαυτό σας

Αποδοχή του εαυτού

Αποδοχή του εαυτού

Ψυχοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει κανείς για διαφόρους λόγους, όπως για την αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης, ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, θέματα σχέσεων ή την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής. Αυτό που συχνά βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια όλων των θεμάτων είναι μια βαθιά πεποίθηση ότι έχουν ελαττώματα. Όταν ένα άτομο πιστεύει ότι έχει ελαττώματα, αυτό μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ντροπής, αμφιβολίες για τον εαυτό και την αξία του.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι αυτές οι αρνητικές πεποιθήσεις σας κάνουν να νιώθετε ανεπαρκείς, και η αποδοχή του εαυτού είναι το κλειδί για την υγιή εικόνα του εαυτού σας. Η αυτοεκτίμηση είναι ένα κομμάτι της αποδοχής του εαυτού, αλλά τείνει να μεταβάλλεται, και να αφορά περισσότερο τα επιφανειακά πράγματα και να βασίζεται σε εξωτερικούς παράγοντες ή επιτεύγματα.

Η αποδοχή του εαυτού στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις σκέψεις και στα συναισθήματα που δημιουργούμε για τη δική μας πραγματικότητα. Όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, σταματάμε να τον κρίνουμε σύμφωνα με τα πρότυπα της κοινωνίας. Βλέπουμε τον εαυτό μας ως ένα κομμάτι μιας μεγαλύτερης εικόνας της ζωής, σαν μια διαδικασία όχι ως προορισμό, και όχι σαν επιτυχία ή αποτυχία. Όταν οι πεποιθήσεις μας συντονίζονται με την αξία μας αυτό οδηγεί σε ψυχική ηρεμία.

Όταν οι άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία δεν γνωρίζουν ότι οι αρνητικές πεποιθήσεις παρεμβαίνουν στη ζωή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πεποιθήσεις τείνουν να δρουν σε υποσυνείδητο επίπεδο, έξω από τα όρια της συνείδησης. Οι βαθιές πεποιθήσεις καθορίζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Αν οι αρνητικές ιδέες κυριαρχούν, τότε θα δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε την κριτική και να ελέγξετε τα συναισθήματά σας. Η ψυχοθεραπεία βοηθά να κατανοήσετε ότι αυτές οι αρνητικές πεποιθήσεις σας σαμποτάρουν.

Η έλλειψη αποδοχής του εαυτού σας υπονομεύει

Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία για τις προκλήσεις που μπορεί να εμφανιστούν στη ζωή τους. Το πιο κοινό σε όλες τις περιπτώσεις είναι τα θέματα αποδοχής του εαυτού. Μαθαίνετε να αποδέχεστε τις ατέλειες σας, τις αντικρουόμενες επιθυμίες σας, τα δύσκολα συναισθήματα και αυτό είναι το ταξίδι της αποδοχής του εαυτού.

Η αποδοχή ως γενική έννοια συχνά συγχέεται με  την αποδοχή των αρνητικών ή τραυματικών εμπειριών, συναισθημάτων και συμπεριφορών. Λανθασμένα θεωρείται ως παθητική στάση. Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια για την αποδοχή.

Η αποδοχή χρειάζεται σθένος και κίνητρο ώστε να μπορέσει κάποιος να αποδεχτεί τον εαυτό του, να επουλωθεί και να αλλάξει.

Όταν κάποιος δυσκολεύεται με την αποδοχή του εαυτού, εμφανίζει αντίσταση στην παρούσα στιγμή. Η εσωτερική επικριτική φωνή μπορεί να κυριεύει τον εσωτερικό του κόσμο τονίζοντας τις περιοριστικές σκέψεις, τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα. Μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ποιότητα της ζωής και να καταστρέψει την αυτοεκτίμηση. Το πρώτο βήμα προς την αλλαγή είναι η ενσυνειδητότητα, το δεύτερο βήμα είναι η αποδοχή.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι κάτι πάει στραβά πάνω τους δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις αμφιβολίες για τον εαυτό τους ή νιώθουν ντροπή. Έχουν μεγαλώσει και πιστεύουν ότι είναι μπελάς, ή είναι κακοί και δημιουργούν προβλήματα. Αν ένα παιδί χρειάζεται αγάπη, σύνδεση, ασφάλεια, στοργή και αυτά δεν καλύπτονται αυτό δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν αξίζει. Η κακοποίηση στην παιδική ηλικία ή η παραμέληση είναι καταστροφικά για την αξία του εαυτού, και οδηγεί σε συναισθήματα ανεπάρκειας.

Η αδυναμία κάποιου να αποδεχτεί τον εαυτό του εκδηλώνεται με μία ή δύο βασικές πεποιθήσεις, ότι δεν είναι αρκετά καλός ή ότι είναι υπερβολικός. Έτσι καταλήγει να πείσει τον εαυτό του ότι είναι κατώτερος και έτσι δεν εξελίσσεται, επειδή φοβάται να δείξει τον πραγματικό του εαυτό. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην γνωρίζει ποιος είναι πραγματικά.

Η έλλειψη της αποδοχής του εαυτού μπορεί να αφορά ένα κομμάτι του εαυτού σας ή ολόκληρη την εικόνα του εαυτού σας. Μπορεί να πιστεύετε ότι ένα κομμάτι του εαυτού σας είναι εντάξει, ενώ κάποιο άλλο δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο. Αυτό οδηγεί σε χρόνια χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Αν νιώθετε έτσι δεν θα αισθάνεστε άνετα με άλλους ανθρώπους γύρω σας. Μπορεί να δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε και να εμπιστευτείτε τα συναισθήματά σας στους άλλους εξαιτίας της αρνητικής αξιολόγησης του εαυτού σας. Οι σχέσεις σας μπορεί να έχουν θέματα καθώς ανησυχείτε συνεχώς για τον αν είστε αρκετοί ή φοβάστε την εγκατάλειψη.

Η έλλειψη της αποδοχής του εαυτού προκαλείται από την πεποίθηση ότι είστε προβληματικός ως άνθρωπος. Αν σκέφτεστε ότι κάτι πάει λάθος πάνω σας, είστε πολύ πιο ευάλωτοι σε συναισθήματα ντροπής. Η ντροπή είναι σαν κινούμενη άμμο, καθώς σας κρατά παγιδευμένους στην υπόθεση ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Πολλοί άνθρωποι που δυσκολεύονται με την ντροπή , δεν νιώθουν ικανοποίηση ή ηρεμία, απομονώνονται από τους άλλους, δεν ζουν τη ζωή τους.

Η αποδοχή του εαυτού είναι ο θεμέλιος λίθος για την θετική αλλαγή. Όταν δεν πολεμάτε ενάντια στον εαυτό σας μπορείτε να ηρεμήσετε ψυχικά, να σταματήσετε να ανησυχείτε για το αν θα είστε τέλειοι και να αποδεχτείτε αυτό που είστε.

αποδοχη εαυτου, φοβος

Αποδεχτείτε τον εαυτό σας

Ψάξτε βαθιά μέσα σας και αναγνωρίστε όλα όσα σας κάνουν να βλέπετε αρνητικά τον εαυτό σας. Μπορεί οι σκέψεις όπως "δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά", να κρύβουν την βαθιά πεποίθηση ότι είστε ανεπαρκείς. Μπορεί να νιώθετε αναστάτωση και θλίψη όταν σκέφτεστε ότι κανείς δεν σας αγαπά πραγματικά. Η πεποίθηση πίσω από αυτή τη σκέψη είναι ότι δεν αξίζετε την αγάπη.

Ανακαλύψτε όλες τις περιοριστικές πεποιθήσεις που παρεμβαίνουν στη ζωή σας. Συνήθως υπάρχουν αρκετές. Κατανοήστε πως αυτές οι πεποιθήσεις επηρεάζουν τις σκέψεις σας, τα συναισθήματα και τη διάθεσή σας. Σκεφτείτε από που προέρχονται όλες αυτές οι αρνητικές πεποιθήσεις. Δείτε ξεκάθαρα τα πράγματα. Αν ήσασταν ένα παιδί που βίωσε την κακοποίηση, την παραμέληση, την ντροπή ή την έλλειψη αγάπης, συνειδητοποιήστε ότι δεν είχατε την ικανότητα να δείτε τον εαυτό σας σαν ενήλικα που αξίζει την αγάπη, ειδικά την αγάπη των γονέων. Δείξτε συμπόνια προς τον εαυτό σας καθώς είστε ένα άτομο που έμαθε ή πείστηκε να μην πιστεύει στον εαυτό του.

Αναθεωρήστε αυτές τις αρνητικές πεποιθήσεις. Επειδή απλά έχετε συνηθίσει να ζείτε με αυτές δεν σημαίνει ότι είναι αληθινές. Απλά κυριαρχούν στο μυαλό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αρνητικές πεποιθήσεις είναι στερεότυπα όχι αλήθειες.

Μπορεί να σας πάρει χρόνια για να ξεκαθαρίσετε τις αρνητικές πεποιθήσεις που έχετε για τον εαυτό σας για αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι θα πάρει χρόνο να τις ξεπεράσετε. Ακόμη και αν νιώθετε άβολα, ή αν οι θετικές πεποιθήσεις  είναι λίγες, είναι ουσιαστικό να αναγνωρίσετε τα πλεονεκτήματά σας, ώστε να βλέπετε τον εαυτό σας με πιο ρεαλιστικό και αισιόδοξο τρόπο.

Χρειάζεται σκληρή δουλειά, αφοσίωση και πειθαρχία ώστε να πάρετε τη ζωή σας πίσω και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας. Είναι ένα ζωτικό ταξίδι ανακάλυψης που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τους επώδυνους, λάθους τρόπους με τους οποίους βλέπετε τον εαυτό σας, ώστε να δείτε την θετική πλευρά της ζωής που επιθυμείτε και αξίζετε. Με υπομονή και συγκέντρωση μπορείτε να αλλάξετε τις αρνητικές πεποιθήσεις.

Να θυμάστε, ότι το να αντιστέκεστε στις αρνητικές πεποιθήσεις δεν είναι κάτι οικείο. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να πιστέψει σε εσάς, και το δικαίωμά σας να έχετε ανάγκες και συναισθήματα. Σταδιακά η εξάσκηση θα αρχίσει να αποδίδει, θα αρχίσετε να πιστεύετε στον εαυτό σας όλο και περισσότερο και αυτό θα γίνει κομμάτι της ζωής σας.

Πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε την αποδοχή;

Η αποδοχή του εαυτού σημαίνει ότι γνωρίζετε τις ατέλειες σας αλλά και την αξία σας. Όταν αντιμετωπίζετε τις εμπειρίες σας με αποδοχή, ανακαλύπτετε την αγάπη. Μπορείτε να καλλιεργήσετε την αποδοχή προς τον εαυτό σας:

  • Σκεφτείτε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει. Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν την αβεβαιότητα, θέλουν να αγαπιούνται και να είναι αρκετά καλοί, και εύχονται κάποια κομμάτια της προσωπικότητάς τους να ήταν διαφορετικά. Είναι παρήγορο να θυμάστε ότι δεν είστε ο μοναδικός άνθρωπο που αντιμετωπίζει όλες αυτές τις αντιξοότητες.
  • Κάντε μικρά βήματα και εξασκηθείτε στο να είστε ο αληθινός σας εαυτός. Παρατηρήστε τις επιλογές σας. Ακούστε το ένστικτό σας και τις εσωτερικές σας προτιμήσεις, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Μπορεί να είναι τρομακτικό στην αρχή, αλλά είναι ωραίο να είστε ο εαυτός σας. Όταν είστε αυθεντικοί στη ζωή σας, έχετε τη δυνατότητα να νιώθετε θετικά συναισθήματα και να έλκετε θετικά πράγματα.
  • Σταματήστε να αναζητάτε την τελειότητα, ενώ συνεχίζετε την προσπάθειά σας. Αν βασίζεστε στην τελειότητα για να αποδείξετε ότι αξίζετε, δεν θα φτάσετε ποτέ εκεί που θέλετε. Δεν θα νιώσετε ποτέ ότι αξίζετε.
  • Γιορτάστε τα επιτεύγματα σας πριν προχωρήσετε στο επόμενο, γιατί διαφορετικά δεν θα κατανοήσετε την προσπάθειά σας, ποτέ δεν θα αναγνωρίσετε την καλή δουλειά που κάνετε.
  • Αποφύγετε τις συγκρίσεις. Είναι αδύνατο να έχετε όλα όσα θαυμάζετε ή εκτιμάτε στους άλλους, και αυτό υποβαθμίζει την αξία σας ως άτομο. Η ποικιλία είναι ουσιαστική, και ο μοναδικός σας εαυτός έχει θέση στην ανθρωπότητα.
  • Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη. Στο τέλος της ημέρας, λίγο πριν κοιμηθείτε, σκεφτείτε τις προσπάθειές σας, τα επιτεύγματα και τις όμορφες στιγμές. Το μυαλό μας είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να δίνει προσοχή στα αρνητικά και να προσπερνά τα θετικά. Οι ασκήσεις ευγνωμοσύνης για όλα τα καλά που έχετε είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αποδεχτείτε τον εαυτό σας.

Αποδοχή του εαυτού με την ψυχοθεραπεία

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τη σχέση με τον εαυτό σας, και κατά συνέπεια όλη τη ζωή σας. Με το EMDR μπορείτε να ξεπεράσετε τα διάφορα ψυχολογικά τραύματα και εμπειρίες που σας βαραίνουν μια ζωή.