Κάνε το Τεστ
υποσυνείδητο, τι είναι το υποσυνείδητο, τι είναι το ασυνείδητο, τι είναι το συνειδητό, πως λειτουργεί το υποσυνείδητο, λειτουργίες υποσυνείδητου, θεωρίες για το υποσυνείδητο, υποσυνείδητο και όνειρα, υποσυνείδητο και συναισθήματα, υποσυνείδητο και σχέσεις, αλλαγή πεποιθήσεων, αλλαγή συνηθειών, προγραμματισμός υποσυνείδητου

Υποσυνείδητο

Υποσυνείδητο

Το ανθρώπινο μυαλό είναι ένας πολύπλοκος λαβύρινθος σκέψεων, συναισθημάτων, και επιθυμιών. Στην καρδιά αυτού του περίπλοκου δικτύου είναι το υποσυνείδητο μυαλό, μια δύναμη επιρροής που διαμορφώνει την καθημερινότητα με τρόπους που δεν συνειδητοποιούμε.

Τι είναι το συνειδητό και το υποσυνείδητο;

Το συνειδητό μυαλό είναι η λογική σκέψη και η ικανότητα λήψης αποφάσεων. Το υποσυνείδητο μυαλό είναι η βάση των συναισθημάτων, και η περιοχή στην οποία αποθηκεύονται οι αναμνήσεις. Τα συναισθήματα ελέγχονται από το υποσυνείδητο. Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σύμφωνα με το υποσυνείδητο βασίζονται στις πεποιθήσεις. Το υποσυνείδητο μυαλό προσπαθεί να είναι συνέχεια συνεπές, ψάχνει για τις σωστές πράξεις που θα ταιριάζουν στις αρχές μας. Για παράδειγμα, αν προσπαθήσετε να πείτε ένα ψέμα ως συνειδητή πράξη, το υποσυνείδητο θα αντιδράσει, και ένας εκπαιδευμένος παρατηρητής μπορεί να ανιχνεύσει αυτές τις ακούσιες κινήσεις.

Δυστυχώς, το υποσυνείδητο μυαλό μπορεί να είναι γεμάτο με αρνητικές πεποιθήσεις. Και αυτός είναι ο λόγος που προκαλεί περιορισμούς όπως οι φόβοι, η κατάθλιψη, η αποτυχία και το άγχος. Σκεφτείτε ότι το υποσυνείδητο μυαλό είναι ο αυτόματος πιλότος. Είναι το σπίτι για τις εμπειρίες σας, τις αναμνήσεις και τις πεποιθήσεις σας. Το συνειδητό μυαλό είναι πανίσχυρο, ωστόσο το υποσυνείδητο είναι πολύ πιο ισχυρό. Το υποσυνείδητο μυαλό ελέγχει όλο το σώμα και είναι υπεύθυνο για όλες τις ακούσιες λειτουργίες του σώματος.

Επιπλέον, το υποσυνείδητο μυαλό είναι σαν ένας σκληρός δίσκος. Όταν τα προγράμματα στον σκληρό δίσκο αρχίζουν και κολλάνε, τότε εμφανίζονται σφάλματα στο σύστημα. Για να τα ξεπεράσετε αυτά είναι ανάγκη να κάνετε κάποιες αλλαγές. Ότι και αν λέει το συνειδητό μυαλό, το υποσυνείδητο έχει την τελευταία λέξη. Έτσι, ένα άτομο πρέπει να αναπρογραμματίζει το υποσυνείδητο μυαλό ώστε να είναι πιο θετικό και αισιόδοξο, ώστε να μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει τις αρνητικές και απαισιόδοξες σκέψεις. Η αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων με θετικές είναι το κλειδί για μια θετική ζωή.

Υποθέσεις για το υποσυνείδητο

Ο Φρόυντ χρησιμοποίησε τον όρο "υποσυνείδητο" ως ισοδύναμο του "ασυνείδητου" αρχικά, αλλά αργότερα απέρριψε αυτή την ιδέα. Ο όρος επινοήθηκε από τον ψυχολόγο Πιερ Ζανέ.

Η ιδέα του "ασυνείδητου μυαλού" έχει άμεση σχέση με τον Φρόυντ και την ψυχανάλυση. Ο όρος επινοήθηκες τον 18ο αιώνα από τον Γερμανό φιλόσοφο  Φρήντριχ Βίλχελμ Γιόζεφ Σέλινγκ και εισήχθη στα αγγλικά από τον Σάμιουελ Τέιλορ Κόλεριτζ. Σύμφωνα με τον Φρόυντ , οι άνθρωποι καταπιέζουν τις ασυνείδητες σκέψεις, αναμνήσεις και συναισθήματα με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν.

Επίγνωση

Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στο υποσυνείδητο δεν είναι στην επιφάνεια, αλλά είναι προσβάσιμες. Μπορείτε να έχετε επίγνωση αυτών των πληροφοριών αν στρέψετε την προσοχή σας προς τα εκεί, όπως στην ανάκληση μνήμης. Για παράδειγμα, αν κάνετε μια έντονη συζήτηση με κάποιον και ένας σκύλος περνά δίπλα σας, δεν θα παρατηρήσετε το σκύλο, αλλά όταν κάνετε ανάκληση της μνήμης, μπορείτε να θυμηθείτε το μέγεθος του σκύλου, το χρώμα του και τη διαδρομή που ακολούθησε.

Το υποσυνείδητο αποθηκεύει τις αρχικές, ενστικτώδεις σκέψεις στις οποίες δεν έχουμε πρόσβαση. Η συμπεριφορά μας μπορεί να δίνει σημάδια των υποσυνείδητων δυνάμεων που μας καθοδηγούν, αλλά αυτό είναι ακούσιο. Οι αμέτρητες αναμνήσεις και οι εμπειρίες που συλλέγονται από την παιδική ηλικία δημιουργούν το άτομο που είμαστε σήμερα. Φυσικά, δεν μπορούμε να ανακαλέσουμε τις περισσότερες από αυτές τις αναμνήσεις. Αυτές είναι ασυνείδητες δυνάμεις (πεποιθήσεις, μοτίβα) που ορίζουν τις συμπεριφορές μας.

Θεωρίες για το υποσυνείδητο 

Σύμφωνα με το Φρόυντ, το ασυνείδητο είναι το χάσμα ανάμεσα στην ταυτότητα (ένστικτα) και στο υπερεγώ (συνείδηση), τα οποία είναι σε συνεχή μάχη μεταξύ τους. Στην ψυχανάλυση, το ασυνείδητο περιλαμβάνει μόνο πράγματα που είναι ενεργά καταπιεσμένα από το συνειδητό μυαλό. Μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από τους ελεύθερους συνειρμούς, τα όνειρα.

Ο Καρλ Γιουνγκ ανέπτυξε τη θεωρία για το ασυνείδητο και το διαχώρισε σε δύο κατηγορίες, το προσωπικό ασυνείδητο και το συλλογικό ασυνείδητο. Το προσωπικό ασυνείδητο είναι οι πληροφορίες που είναι καταπιεσμένες ενώ το συλλογικό ασυνείδητο είναι μια συλλογή εμπειριών, που μοιραζόμαστε με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Επιρροή της συμπεριφοράς

Το υποσυνείδητο περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που δεν μπορούν να επεξεργαστούν πλήρως από τη συνείδηση. Το ένστικτο είναι ένα αποτέλεσμα του υποσυνείδητου. Έτσι, το υποσυνείδητο μπορεί να επεξεργαστεί πληροφορίες και να κάνει το άτομο να αντιδρά από φόβο, χωρίς να κατανοεί πλήρως γιατί αντιδρά με αυτό τον τρόπο.

Σύμφωνα με τον Φρόυντ, τα καταπιεσμένα συναισθήματα και οι σκέψεις στο ασυνείδητο μπορεί να κάνουν ένα άτομο να μην νιώθει καλά. Επίσης, πίστευε ότι επηρεάζει όλες τις συμπεριφορές και τις αποφάσεις, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούμε.

Ύπνωση

Ο Φρόυντ χρησιμοποιούσε τεχνικές όπως η ανάλυση των ονείρων και οι ελεύθεροι συνειρμοί για να κατανοήσει το ασυνείδητο. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το ασυνείδητο μπορεί να γίνει προσβάσιμο μέσω της ύπνωσης, η οποία ξεκουράζει το συνειδητό μυαλό και επιτρέπει στον εγκέφαλο να έχει πρόσβαση στις καταπιεσμένες σκέψεις.

Το υποσυνείδητο αναφέρεται μονάχα σε πληροφορίες που δεν μπορούν να επεξεργαστούν συνειδητά. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η ύπνωση βοηθά στην αλλαγή αυτών των μοτίβων και στην αλλαγή συμπεριφοράς.

Τι είναι η συνείδηση;

Οι επιστήμονες (οι φιλόσοφοι) προσπαθούν να κατανοήσουν την συνείδηση αλλά δεν υπάρχει ακριβής εξήγηση για το πως ή το γιατί προκύπτει.

"Πού πάει μια σκέψη όταν ξεχαστεί; Η απάντηση είναι ότι η σκέψη δεν ξεχνιέται ποτέ, μένει στην απέραντη θάλασσα που ονομάζουμε υποσυνείδητο, το οποίο ελέγχει τα πάντα, από τις συνήθειες μέχρι τα συναισθήματά μας."

Υποσυνείδητο μυαλό

Το υποσυνείδητο μυαλό κινεί τα νήματα των σκέψεων, των συναισθημάτων και των πράξεων μας. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε δημιουργεί συνήθειες, πεποιθήσεις και αντιδράσεις. Από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι τη στιγμή που πέφτουμε για ύπνο, το υποσυνείδητο μυαλό είναι ενεργό, διαμορφώνει τους τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδρούμε, επικοινωνούμε και αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.

Το υποσυνείδητο μυαλό παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των σκέψεων και των συμπεριφορών, έτσι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως λειτουργεί.

  • Το υποσυνείδητο μυαλό είναι πάντα ενεργό, ακόμη και όταν δεν έχουμε συνειδητή επίγνωση. Αυτό σημαίνει ότι συνεχώς επεξεργάζεται και επηρεάζει τις σκέψεις και τις πράξεις μας.
  • Το υποσυνείδητο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση πολλών λειτουργιών του σώματος, όπως η αναπνοή και ο ρυθμός της καρδιάς. Επίσης, αποθηκεύει αναμνήσεις, συναισθήματα και εμπειρίες που μπορεί να επηρεάζουν τις συμπεριφορές μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε.
  • Οι πεποιθήσεις και οι αξίες μας είναι βαθιά ριζωμένες στο υποσυνείδητο, για αυτό είναι δύσκολο να αλλάξουν. Ωστόσο, με προσπάθεια και επίγνωση, είναι δυνατό να αναπρογραμματίσουμε το υποσυνείδητο ώστε να υιοθετήσει πιο θετικές πεποιθήσεις.
  • Ο διαλογισμός, ο οραματισμός και οι θετικές δηλώσεις είναι αποτελεσματικοί τρόποι για να προγραμματίσουμε το υποσυνείδητο μυαλό. Με αυτές τις τεχνικές, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια πιο θετική νοοτροπία.

Πεποιθήσεις

Οι πεποιθήσεις αποτελούν τους αρχιτέκτονες του υποσυνείδητου. Κάθε εμπειρία και μάθημα που βιώνουμε με τα χρόνια κωδικοποιείται σε αυτή την τεράστια δεξαμενή. Αν οι πεποιθήσεις μας είναι αρνητικές σχετικά με τις ικανότητες ή την αξία μας, αυτές οι αμφιβολίες χρωματίζουν τις αλληλεπιδράσεις με τους άλλους και με τον εαυτό μας. Από την άλλη πλευρά, οι θετικές δηλώσεις βοηθούν στο να έχουμε αυτοπεποίθηση και να αναγνωρίζουμε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται.

Πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε θετικές πεποιθήσεις:

  • Αναγνωρίστε τις αρνητικές πεποιθήσεις: το πρώτο βήμα για να αλλάξετε τις αρνητικές πεποιθήσεις σας, είναι να τις αναγνωρίσετε. Πάρτε λίγο χρόνο για να δείτε τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σας και προσπαθήστε να αναγνωρίσετε την αρνητική συζήτηση με τον εαυτό που μπορεί να σας κρατά πίσω.
  • Αμφισβητήστε τις αρνητικές σας πεποιθήσεις: από τη στιγμή που θα έχετε αναγνωρίσει τις αρνητικές σας πεποιθήσεις , τότε μπορείτε να τις αμφισβητήσετε. Αναρωτηθείτε αν αυτές οι πεποιθήσεις είναι αληθινές. Για παράδειγμα, αν πιστεύετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί για να επιτύχετε, δείτε παραδείγματα στη ζωή σας που τα έχετε πάει καλά.
  • Αντικαταστήστε τις αρνητικές πεποιθήσεις με θετικές: από τη στιγμή που θα αμφισβητήσετε τις αρνητικές σας πεποιθήσεις, τότε μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με θετικές. Βρείτε υγιείς πεποιθήσεις που θα υποστηρίζουν τους νέους στόχους σας.

Να θυμάστε, ότι για να αλλάξετε τις πεποιθήσεις σας χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο. Καλλιεργώντας θετικές πεποιθήσεις, μπορείτε να μεταμορφώσετε το υποσυνείδητο και να δημιουργήσετε μια πιο ικανοποιητική και ευτυχισμένη ζωή.

Η επίδραση των συναισθημάτων

Τα συναισθήματα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του συνειδητού, καθοδηγώντας τις αποφάσεις μας. Το υποσυνείδητο μυαλό κρατά όλα τα συναισθήματα από τις εμπειρίες του παρελθόντος, και μας κάνει να αντιδρούμε με τρόπους που αντικατοπτρίζουν τα άλυτα συναισθήματά μας. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να δυσκολεύεται να μιλήσει δημόσια επειδή στην παιδική του ηλικία ένιωθε άγχος σε παρόμοιες καταστάσεις. Αναγνωρίζοντας αυτά τα συναισθήματα και μαθαίνοντας να τα καθοδηγεί μπορεί να απελευθερωθεί από τα παλιά μοτίβα και να του επιτρέψει να εξελιχθεί.

Η συναισθηματική νοημοσύνη βοηθά τους ανθρώπους να καθοδηγούν τα συναισθήματά τους και να αντιδρούν κατάλληλα σε διαφορετικές καταστάσεις. Πώς μπορείτε να αναπτύξετε την συναισθηματική σας νοημοσύνη;

  • Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας: αναγνωρίστε πότε νιώθετε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα. Για παράδειγμα, αν νιώθετε ανήσυχοι, κατανοήστε αυτό το συναίσθημα και προσπαθήστε να κατανοήσετε γιατί νιώθετε έτσι.
  • Κάντε εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα: η ενσυνειδητότητα σημαίνει ότι είστε παρόντες στο τώρα. Αυτό βοηθά να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας και πως αυτά επηρεάζουν τις σκέψεις και τις πράξεις σας.
  • Καλλιεργήστε την συμπόνια: η συμπόνια είναι η ικανότητα να κατανοείτε και να μοιράζεστε συναισθήματα με τους άλλους. Η συμπόνια βοηθά να κατανοήσετε τα δικά σας συναισθήματα και τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω σας.
  • Επικοινωνήστε αποτελεσματικά: η αποτελεσματική επικοινωνία βοηθά τους ανθρώπους να εκφράζουν τα συναισθήματα τους με υγιείς και παραγωγικούς τρόπους. Αυτό μπορεί να τους βοηθά να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων και έτσι να καθοδηγούν δύσκολες συζητήσεις.

Με τη συναισθηματική νοημοσύνη, κάθε άνθρωπος μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει και να καθοδηγεί τα συναισθήματά του, ώστε να επικοινωνεί καλύτερα με τους άλλους.

Πώς επηρεάζει το υποσυνείδητο τις σχέσεις;

Οι αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους επηρεάζονται βαθιά από το υποσυνείδητο μυαλό. Το υποσυνείδητο περιλαμβάνει τις εμπειρίες του παρελθόντος, και έτσι επηρεάζει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους. Έτσι,  διαμορφώνονται οι προκαταλήψεις που μπορεί να ευνοούν ή να υπονομεύουν τις σχέσεις. Όταν γνωρίζουμε τις κρυφές προκαταλήψεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο αυθεντικές σχέσεις και να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της κριτικής.

Ένας τρόπος για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις προκαταλήψεις του υποσυνείδητου και έτσι να έχουμε τον έλεγχο στις σχέσεις μας είναι μέσω της ενσυνειδητότητας. Η ενσυνειδητότητα μας βοηθά να παρατηρήσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας χωρίς κριτική, και μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε και να αμφισβητήσουμε τις αυτόματες αντιδράσεις. Κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βάλουμε την ενσυνειδητότητα στην καθημερινότητα και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας είναι:

  • Βαθιές αναπνοές πριν την αλληλεπίδραση με κάποιον, και συγκέντρωση στο παρόν.
  • Παρατήρηση της αυτόματης κριτικής ή των υποθέσεων που προκύπτουν στη διάρκεια μιας αλληλεπίδρασης.
  • Ενεργή ακρόαση και πλήρη δέσμευση στο άλλο άτομο, αποφυγή των περισπασμών.
  • Αντανάκλαση της αλληλεπίδρασης και σκέψη για το πως οι προκαταλήψεις επηρεάζουν τις σκέψεις και τις πράξεις.

Με τη βοήθεια της ενσυνειδητότητας μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις προκαταλήψεις και να δημιουργήσουμε πιο ουσιαστικές σχέσεις.

υποσυνειδητο, παγοβουνο

Όνειρα και υποσυνείδητο

Τα όνειρα, το μυστηριώδες βασίλειο όπου το υποσυνείδητο έρχεται στο επίκεντρο, προσφέρουν ένα μοναδικό παράθυρο στις πιο βαθιές σκέψεις και επιθυμίες μας. Τα σύμβολα και τα σενάρια που παίζουν στα όνειρά μας συχνά καθρεφτίζουν τις υποσυνείδητες ανησυχίες μας και τους φόβους μας. Ξετυλίγοντας αυτές τις αινιγματικές αφηγήσεις, μπορούμε να αποκτήσουμε πολύτιμες γνώσεις για τα συναισθήματά μας και να αντιμετωπίσουμε ανεπίλυτα θέματα που μας κρατούν πίσω.

Τα όνειρα παραμένουν ένα μυστήριο για την ψυχολογία και την νευροεπιστήμη. Καθώς μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα όνειρα δεν έχουν κανένα νόημα, οι ειδικοί στο συγκεκριμένο πεδίο πιστεύουν ότι τα όνειρα μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την ψυχολογική και την συναισθηματική μας κατάσταση.

Μια κοινή ερμηνεία των ονείρων είναι ότι αποτελούν αντανάκλαση των βαθύτερων φόβων και επιθυμιών μας. Για παράδειγμα, αν ονειρεύεστε συχνά ότι πέφτετε, μπορεί να σημαίνει ότι νιώθετε ανασφάλεια ή ότι έχετε χάσει τον έλεγχο στη ζωή σας. Αν ονειρεύεστε ότι σας κυνηγούν, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι αποφεύγετε κάτι στη ζωή σας που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Το υποσυνείδητο μυαλό είναι πολύπλοκο αλλά μαγευτικό.

Γενικά, τα όνειρα προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στο υποσυνείδητο μυαλό. Είτε προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τα συναισθήματά μας ή να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητές μας, τα όνειρά μας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την προσωπική μας εξέλιξη και αυτοβελτίωση.

Πώς λειτουργεί το υποσυνείδητο μυαλό;

Κάθε στιγμή που είμαστε ξύπνιοι, οι πέντε αισθήσεις μας λαμβάνουν συνεχώς νέες πληροφορίες. Αυτές οι εμπειρίες αποθηκεύονται στις αναμνήσεις μας, όπως συμβαίνει με τα δεδομένα σε έναν υπολογιστή. Αλλά δεν είναι ανάγκη να ανακαλούμε αυτές τις πληροφορίες. Στην πραγματικότητα, ξεχνάμε το 95-99% των καθημερινών μας δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτές οι σκέψεις και οι εικόνες παραμένουν στον εγκέφαλο μας και μπορούμε να τις ανακαλέσουμε.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι εμπειρίες διαμορφώνουν τον τρόπο σκέψης μας και τις συμπεριφορές μας, ειδικά οι εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας. Αν και δεν θυμόμαστε τα περισσότερα δεδομένα της ζωής μας, το ασυνείδητο επηρεάζει το 90-95% των συμπεριφορών μας.

Λειτουργίες υποσυνείδητου

Το υποσυνείδητο μυαλό είναι σαν αυτόματος πιλότος. Συνεχώς λειτουργεί και ελέγχει πως περπατάμε, πως καθόμαστε, πως αναπνέουμε, πως μιλάμε και πάει λέγοντας. Δεν είναι ανάγκη να σκεφτούμε για αυτά τα πράγματα, απλά συμβαίνουν επειδή αυτές οι πληροφορίες είναι αποθηκευμένες στον εγκέφαλό μας.

Το υποσυνείδητο μυαλό μαζί με το αυτόνομο νευρικό σύστημα διατηρεί την ισορροπία στις εκατοντάδες χημικές ενώσεις στα δισεκατομμύρια κύτταρα σε όλο το σώμα, ώστε να υπάρχει αρμονία.

Το υποσυνείδητο μυαλό επίσης διατηρεί την πνευματική ισορροπία, καθώς σκεφτόμαστε και δρούμε με τρόπους σύμφωνα με τα όσα έχουμε κάνει ή έχουμε πει στο παρελθόν.

Επίσης, το υποσυνείδητο μυαλό μας κάνει να νιώθουμε σωματική ή συναισθηματική δυσφορία όταν προσπαθούμε να κάνουμε οτιδήποτε καινούργιο ή διαφορετικό ή να αλλάξουμε ένα καθιερωμένο μοτίβο συμπεριφοράς. Η αίσθηση του φόβου είναι ένα ψυχολογικό σημάδι ότι το υποσυνείδητο μυαλό έχει ενεργοποιηθεί.

Η τάση να δεσμευόμαστε σε αυτά τα μοτίβα συμπεριφοράς είναι ένας λόγος που εξηγεί γιατί είναι δύσκολο να σπάσει κάποιος μια συνήθεια. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατο να αλλάξει κάποιος συνήθειες και να βγει έξω από τη ζώνη άνεσής του.

Μπορεί να νιώθετε ότι το υποσυνείδητο μυαλό σας τραβάει πίσω στη ζώνη άνεσης σας κάθε φορά που δοκιμάζετε κάτι νέο. Ακόμη και όταν σκέφτεστε κάτι διαφορετικό.

Αυτό εξηγεί το γιατί οι νέες συνήθειες , που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στο στόχο σας, είναι δύσκολο να καθιερωθούν. Αλλά από τη στιγμή που θα γίνουν συνήθεια ή ρουτίνα τότε θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε. Έτσι, προγραμματίζετε το υποσυνείδητο να λειτουργεί για το καλό σας.

Αλλαγή συνηθειών: Χρησιμοποιήστε το συνειδητό μυαλό για να προγραμματίσετε σωστά το υποσυνείδητο μυαλό

Καθώς το υποσυνείδητο μυαλό ασκεί τεράστιο έλεγχο στις θετικές και αρνητικές συμπεριφορές, το κλειδί είναι να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να έχει πιο θετικές συμπεριφορές.

Εδώ είναι που εμφανίζεται το συνειδητό μυαλό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνείδηση για να αναπρογραμματίσετε το υποσυνείδητο μυαλό να κάνει πράγματα που είναι πιο ωφέλιμα για εσάς.

Έχετε στόχους που θέλετε να επιτύχετε, συνήθειες που μοιάζει αδύνατο να αλλάξετε, ελπίδες να κάνετε την δουλειά των ονείρων σας που θα αλλάξει τη ζωή σας, ή ένα όραμα για το μέλλον που μοιάζει διαφορετικό από το σήμερα;

Χρησιμοποιήστε το συνειδητό μυαλό σας για να προγραμματίσετε το υποσυνείδητο ώστε να φτάσετε στην επιτυχία σε όλες τις πτυχές της ζωής σας.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με τα παρακάτω βήματα.

1. Αναγνωρίστε τα εμπόδια

Αρχικά, είναι ανάγκη να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που σας κρατά πίσω από το να επιτύχετε όσα επιθυμείτε. Ποιες είναι οι περιοριστικές σας σκέψεις ή οι φόβοι σας;

Για παράδειγμα, αν επιθυμείτε να γράψετε ένα βιβλίο, αλλά δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε , τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να το κάνετε; Σκέφτεστε ότι κανένας δεν θα το διαβάσει ή ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο ή δεν είστε συγγραφέας;

Όλες αυτές οι σκέψεις είναι όσα φαντάζεστε ότι είναι αλήθεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια. Το ασυνείδητο μυαλό είναι προγραμματισμένο να ανταποκρίνεται με αυτό τον τρόπο, και έτσι ακολουθούν οι συνειδητές επιλογές.

Τα εμπόδια μπορεί να είναι φυσικοί φραγμοί. Ίσως να θέλετε να χάσετε βάρος, αλλά να μην κάνετε την άσκηση που χρειάζεται.

Σκεφτείτε τους στόχους και τα όνειρά σας και βρείτε τις σκέψεις, τις συνήθειες, τις ιδέες ή τους φραγμούς που σας εμποδίζουν να τους κατακτήσετε.

2. Αφήστε πίσω σας τις περιοριστικές σκέψεις

Από τη στιγμή που γνωρίζετε τις περιοριστικές σας σκέψεις , αποδεχτείτε τις, αγκαλιάστε τις και αφήστε τις πίσω σας. Μερικές φορές αυτό φέρνει πόνο στην επιφάνεια, στο συνειδητό μυαλό, που πρέπει να αντιμετωπίσετε και να απελευθερώσετε.

Ίσως να δυσκολεύεστε να δημιουργήσετε σχέσεις εμπιστοσύνης, για παράδειγμα, αλλά να συνειδητοποιείτε ότι δεν είχατε αυτό το πρότυπο στην παιδική σας ηλικία. Όταν κατανοήσετε τι σας προκαλεί αυτά τα συναισθήματα, μπορείτε να κάνετε τα κατάλληλα βήματα.

3. Ρυθμίστε τις προθέσεις σας με το συνειδητό μυαλό

Τώρα είναι η στιγμή να χρησιμοποιήσετε την θετική σκέψη και να προγραμματίσετε το υποσυνείδητο. Οι συνειδητές σκέψεις και οι πράξεις μπορούν να αναπρογραμματίσουν το υποσυνείδητο μυαλό. Ένα θετικό μήνυμα μπορεί να αλλάξει το πως νιώθετε, να επουλώσει ένα τραύμα και να αλλάξει συνήθειες που θα κάνουν την ζωή σας πιο ικανοποιητική.

Χρησιμοποιήστε το συνειδητό μυαλό για να θέσετε μια προσδοκία για όσα θέλετε να συμβούν στη ζωή σας. Για παράδειγμα, όταν εμφανίζεται ένα εμπόδιο, μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας, " Παρόλο που το έχω κάνει στο παρελθόν, δεν θα συνεχίσω να το κάνω."

Το υποσυνείδητο μυαλό θα ακούσει, όπως ακούει τα πάντα. Με τον καιρό, θα μάθει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει. Δεν ασχολείται πλέον με παλιές συνήθειες επειδή έχει βρει νέες.

Το κλειδί είναι να οραματίζεστε όλα όσα θέλετε να συμβούν, να έχετε ένα πλάνο για το πως θα ξεπεράσετε τα εμπόδια, να χρησιμοποιήσετε το συνειδητό μυαλό και να αναγνωρίσετε όσα συμβαίνουν, και να επιλέξετε να ακολουθήσετε το σχέδιό σας.

4. Αφήστε τον έλεγχο στο υποσυνείδητο μυαλό

Το θέμα είναι να επιτρέψετε στο συνειδητό να χαλαρώσει και να αφήσετε το υποσυνείδητο να αναλάβει δράση. Από την στιγμή που έχετε δώσει την εντολή στο υποσυνείδητο να δράσει, τότε θα αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο.

Με τη σωστή λέξη, πράξη, ιδέα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο τρόπο για το υποσυνείδητο μυαλό ώστε να αντιδρά με θετικούς τρόπους.

Εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε το υποσυνείδητο μυαλό

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προγραμματίσετε το υποσυνείδητο μυαλό στην καθημερινότητα.

Θετικές δηλώσεις

Το υποσυνείδητο μυαλό κάνει όσα λέτε και κάνετε ένα συνεχές μοτίβο. Για αυτό και οι θετικές δηλώσεις είναι τόσο αποτελεσματικές, καθώς μπορούν πραγματικά να αναπρογραμματίσουν τα μοτίβα σκέψης και να επιλέγουν πιο θετική κατεύθυνση. Ξεκινήστε την ημέρα σας με μια θετική δήλωση. Πείτε μια κάθε φορά που αντιμετωπίζετε εμπόδια και προκλήσεις.

Αποφθέγματα έμπνευσης

Τα αποφθέγματα έχουν τεράστια επίδραση στους ανθρώπους που είναι δεσμευμένοι στην θετική σκέψη. Όταν κάποιος μένει συγκεντρωμένος σε ενθαρρυντικές λέξεις και ιδέες, το υποσυνείδητο αρχίζει να δρα με θετικό τρόπο.

Μπορείτε να διαβάζετε ένα απόφθεγμα την ημέρα ή ένα βιβλίο που να έχει σχέση με τους στόχους σας, να ακούτε podcasts ή να παρακολουθείτε βίντεο.

Αρχή Pareto

Στη ζωή το 80% των αποτελεσμάτων σε οτιδήποτε είναι αποτέλεσμα του 20% της συνολικής μας προσπάθειας. Αυτή είναι η αρχή Pareto και είναι μια πανίσχυρη τεχνική.

Όταν κάποιος ακολουθεί αυτή την αρχή είναι ανάγκη να κάνει πράγματα κάθε μέρα που θα έχουν τεράστια επίδραση στην επίτευξη των στόχων του. Όταν αυτές οι πράξεις αποτελούν προτεραιότητα, δεν υποκύπτει στην αναβλητικότητα.

Στόχοι SMART

Όλες οι σκέψεις και οι συμπεριφορές αποθηκεύονται στο υποσυνείδητο μυαλό. Αποτελούν την ζώνη άνεσης και λειτουργούν ώστε να μένουμε μέσα σε αυτή. Αυτό εξηγεί γιατί είναι σημαντικό οι στόχοι μας να είναι ξεκάθαροι (SMART). Με τον καιρό, η στοχοπροσήλωση θα γίνει κομμάτι της ζώνης άνεσης.

Η δύναμη της θετικής σκέψης

Το υποσυνείδητο είναι υποκειμενικό. Δεν σκέφτεται και δεν δρα ανεξάρτητα, συνήθως υπακούει στις εντολές που λαμβάνει από το συνειδητό μυαλό.

Καθώς το συνειδητό μυαλό μπορεί να μοιάζει με τον κηπουρό που φυτεύει σπόρους , το υποσυνείδητο είναι ο κήπος, όπου οι σπόροι φυτρώνουν και μεγαλώνουν.

Για αυτό η αξιοποίηση της δύναμης της θετικής σκέψης είναι σημαντικό στοιχείο για τον τρόπο σκέψης. Το συνειδητό μυαλό διατάζει και το υποσυνείδητο υπακούει.

Συνειδητά επιλέξτε να τροφοδοτείτε το υποσυνείδητο με θετικές σκέψεις.

Εκπαιδεύστε το υποσυνείδητο μυαλό για να δημιουργήσετε μια καλύτερη ζωή

Μπορείτε να μάθετε τεχνικές για να προγραμματίσετε το υποσυνείδητο μυαλό και αυτό θα σας βοηθήσει να πιστέψετε στον εαυτό σας και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση σας. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας ώστε να επιτύχετε όλους τους στόχους, τα όνειρα και τις επιθυμίες σας.

Καθώς προχωράμε στη ζωή, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να τιμάμε την επίδραση του υποσυνείδητου μυαλού. Με τη βοήθεια της ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ , της αυτεπίγνωσης , της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα μεταμορφωτικό ταξίδι, να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητές μας και να διαμορφώσουμε την πραγματικότητά μας. Οι κρυμμένες δυνάμεις του υποσυνείδητου μυαλού είναι ένας θησαυρός που περιμένει να τον ανακαλύψουμε, και μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για να ζήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε.