Κάνε το Τεστ
η δύναμη της σκέψης, πως η σκέψη επηρεάζει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας, η δύναμη της θετικής σκέψης, η δύναμη του οραματισμού, η παγίδα της αρνητικής σκέψης, σύνδεση μυαλού σώματος, αισιόδοξες σκέψεις, εμψυχωτικές σκέψεις

Η δύναμη της σκέψης

Η δύναμη της σκέψης

Οι σκέψεις είναι οι σπόροι για όλα τα αποτελέσματα. Η δύναμη της σκέψης μας είναι υπεύθυνη για την επιτυχία μας και την ευτυχία μας και παρόλο που οι άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι να ανησυχούμε επειδή με αυτό τον τρόπο ο εγκέφαλός μας, μας προστατεύει από απειλητικές καταστάσεις για την επιβίωσή μας, έχουμε την έμφυτη και φυσική δύναμη να αποφασίσουμε τι είδους εμπειρίες θέλουμε να γεμίζουν τη ζωή μας και πως μπορούμε να δημιουργήσουμε τη δική μας πραγματικότητα.

Η ζωή μας είναι μια άμεση αντανάκλαση της νοοτροπίας και των σκέψεων μας. Ο τρόπος που επιλέγουμε για να ερμηνεύουμε τις καταστάσεις, καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας. Το μοναδικό πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε στον κόσμο είναι ο εαυτός μας. Οι πεποιθήσεις μας αποτελούν ένα φίλτρο μέσα από το οποίο ερμηνεύουμε τον κόσμο γύρω μας, επηρεάζουν τα συναισθήματά μας και όσα καταλήγουμε να κάνουμε. Αν και οι σκέψεις είναι σημαντικές, χωρίς τις λέξεις, μια σκέψη δεν μπορεί ποτέ να γίνει πραγματικότητα. Οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας αρχικά εκφράζεται στις σκέψεις, με λέξεις και μετά σε πράξεις που γεννούν περισσότερες σκέψεις.

Πώς οι λέξεις επηρεάζουν την ψυχολογία μας; 

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις αρνητικές λέξεις, να περιορίζουμε τη χρήση τους, να ανακτάμε τον έλεγχο και να επιλέγουμε θετικές λέξεις που έχουν θετική επίδραση στον κόσμο. Οι λέξεις είναι τα χρώματα με τα οποία βάφουμε την πραγματικότητα.  Για αυτό είναι σημαντικό να επιλέγουμε αυτές τις λέξεις σοφά και θετικά. Ώστε να δημιουργήσουμε μια πραγματικότητα που θα είναι καλή για εμάς. Αν συνεχώς λέμε στο εαυτό μας πράγματα όπως, "Είμαι αποτυχημένος" τότε γιατί να μην επιλέξουμε μια πιο θετική δήλωση. Για παράδειγμα , "Είμαι σε μια διαδικασία μάθησης και κάθε μέρα έρχομαι όλο και πιο κοντά στο στόχο μου".

Πώς οι σκέψεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας;

Έχετε παρατηρήσει πώς οι σκέψεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας; Ο τρόπος σκέψης μας για κάτι επηρεάζει σημαντικά όλα όσα νιώθουμε και τις πράξεις μας. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι απλά μια σύμπτωση. Είναι μια πανίσχυρη πτυχή της ανθρώπινης ψυχολογίας που διαμορφώνει τις εμπειρίες μας και καθορίζει τελικά τα αποτελέσματα.

Στις μέρες μας δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που δίνουν μια συνεχή μάχη με το σύνδρομο του απατεώνα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν την βαθιά σύνδεση ανάμεσα στις σκέψεις, στις πράξεις και στα συναισθήματα. Αυτή η γνώση μπορεί να τους οδηγήσει σε μια πιο ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή.

Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε επηρεάζει όσα νιώθουμε, και οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας καθοδηγούν τις συμπεριφορές και τις επιλογές μας, και διαμορφώνουν την ποιότητα της ζωής μας. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, πρέπει καταρχήν να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και τις συνήθειές μας.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το μυαλό μας είναι ένα πανίσχυρο κέντρο ελέγχου, που παράγει συνέχεια σκέψεις στη διάρκεια της ημέρας. Αυτές οι σκέψεις μπορεί να είναι αρνητικές, θετικές, ή ουδέτερες και επηρεάζουν άμεσα την συναισθηματική μας κατάσταση. Για παράδειγμα, αν σκεφτείτε μια ευχάριστη ανάμνηση, ίσως να νιώσετε χαρά ή ενθουσιασμό. Αντιθέτως, αν σκεφτείτε μια παλιά αποτυχία, θα νιώσετε θλίψη ή απογοήτευση. Αυτή η σύνδεση σκέψης-συναισθήματος είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσουμε πως το μυαλό μας επηρεάζει την ευεξία μας.

η δύναμη της σκέψης

Η δύναμη της θετικής σκέψης

Η θετική σκέψη αναφέρεται σε μια συνήθεια που αφορά τον αισιόδοξο τρόπο σκέψης και την προσδοκία των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Όταν έχουμε μια θετική νοοτροπία, ο εγκέφαλος απελευθερώνει τις ορμόνες της χαράς όπως η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες, οι οποίες τονώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος. Σαν αποτέλεσμα, έχουμε περισσότερο κίνητρο, ενέργεια και αντοχή. Αυτή η θετική στάση επηρεάζει το πως οι άλλοι ανταποκρίνονται σε εμάς, και οδηγεί σε δυνατές σχέσεις και ευκαιρίες.

Η παγίδα της αρνητικής σκέψης

Από την άλλη πλευρά, οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες στην ζωή μας. Όταν συνεχώς μηρυκάζουμε τις ίδιες σκέψεις, τα ίδια προβλήματα, τους φόβους ή τις αμφιβολίες για τον εαυτό μας, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, με αποτέλεσμα να νιώθουμε άγχος ακόμη και κατάθλιψη. Αυτή η απαισιόδοξη νοοτροπία μπορεί να επηρεάζει το κίνητρο, την αυτοπεποίθηση και την συνολική ποιότητα της ζωής μας. Η αναγνώριση και η αμφισβήτηση των αρνητικών σκέψεων είναι πολύ σημαντικά βήματα ώστε να σπάσουμε αυτόν τον καταστροφικό κύκλο.

Η δύναμη του οραματισμού

Το μυαλό μας είναι ένα απίστευτα πανίσχυρο εργαλείο, ικανό να διαμορφώσει την πραγματικότητα μέσα από τον οραματισμό. Όταν φανταζόμαστε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας ή να ζούμε τη ζωή των ονείρων μας, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί παρόμοια νευρικά μονοπάτια όπως αυτά που ενεργοποιούνται όταν βιώνουμε κάτι στην πραγματική ζωή. Αυτή η διαδικασία ενισχύει την πίστη στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας, αυξάνει την πιθανότητες να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Όταν οραματιζόμαστε την επιτυχία αυτό ενισχύει το κίνητρο, την επιμονή και την συνολική μας απόδοση.

Η σύνδεση μυαλού σώματος

Είναι ουσιαστικό να κατανοήσουμε ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει όχι μονάχα τα συναισθήματά μας και τη συμπεριφορά μας. Φυσικά, αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία μας. Οι αρνητικές σκέψεις και το χρόνιο άγχος αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι είμαστε πιο επιρρεπείς στις ασθένειες. Από την άλλη πλευρά, η θετική σκέψη ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, προστατεύει την καρδιά, και προάγει την συνολική μας ευεξία. Η φροντίδα της ψυχικής υγείας είναι σημαντικό κομμάτι της συνολικής μας υγείας.

Αισιόδοξες σκέψεις

Συνειδητοποιώντας την επίδραση που έχουν οι σκέψεις στη ζωή μας, είναι ουσιαστικό να επιλέγουμε συνειδητά εμψυχωτικές και εποικοδομητικές σκέψεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρνηθούμε τις προκλήσεις ή τα αρνητικά συναισθήματα αλλά θα τα προσεγγίζουμε με μια νοοτροπία εξέλιξης. Όταν βλέπουμε τα εμπόδια ως εμπειρίες μάθησης και επικεντρωνόμαστε στις λύσεις, μπορούμε να ενισχύουμε την αντοχή μας και να μεταμορφώσουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες για την επιτυχία.

Καλλιεργήστε τη θετική σκέψη 

Ο τρόπος σκέψης μας είναι μια δύναμη που διαμορφώνει κάθε πτυχή της ζωής μας. Οι σκέψεις επηρεάζουν τα συναισθήματα, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τις συμπεριφορές και τι επιλογές μας. Η καλλιέργεια μιας θετικής νοοτροπίας, η αμφισβήτηση των αρνητικών σκέψεων και η αξιοποίηση της δύναμης του οραματισμού, μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε τον έλεγχο της ζωής μας και να δημιουργήσουμε ένα πιο ικανοποιητικό μέλλον. Για αυτό την επόμενη φορά που θα έχετε αρνητικές σκέψεις, θυμηθείτε ότι έχετε τη δύναμη να διαμορφώσετε τον κόσμο σας μέσα από τις σκέψεις που επιλέγετε. Αγκαλιάστε τη δύναμη της θετικής σκέψης και δείτε τη ζωή σας να μεταμορφώνεται.

Αν θέλετε βοήθεια για να καλλιεργήσετε τη θετικότητα στη ζωή σας, μπορείτε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία. Στην ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα μάθετε να αναγνωρίζετε τις αρνητικές σας σκέψεις και να αντιμετωπίζετε κάθε δυσκολία.