Κάνε το Τεστ
αντοχή, ενίσχυση αντοχής, αντοχή σε δύσκολες περιόδους, ο ρόλος της αντοχής σε περιόδους κρίσεις, τι είναι η αντοχή, πως να ενισχύσετε την αντοχή σας

Πως να ενισχύσετε την αντοχή σας σε δύσκολες περιόδους

Ενίσχυση της Αντοχής

Ο κόσμος μεταβάλλεται συνεχώς. Η πανδημία έφερε δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, στα οικονομικά, στην πολιτική και στην κοινωνική ζωή. Ο καθένας έχει να διαχειριστεί τα προσωπικά του τραύματα όπως η απώλειας ενός αγαπημένου του, η ανεργία, το διαζύγιο, η βία ή ένα ατύχημα. Για πολλούς η χρονιά που πέρασε ήταν άνευ προηγουμένου.

Καθώς δεν γίνεται να αποφύγουμε τις δυσκολίες στη ζωή μας υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε ξανά την ισορροπία μας και να ανακτήσουμε την αίσθηση του ελέγχου. Η αντοχή είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζουμε την απώλεια, την αλλαγή και τα τραύματα που αποτελούν αναπόφευκτα κομμάτια της ζωής μας. Μπορείτε να χτίσετε την αντοχή σας έτσι ώστε να προσαρμόζεστε καλύτερα στις αλλαγές της ζωής.

Τι είναι η αντοχή;

Η αντοχή είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και να τις χρησιμοποιούμε για να ενισχύουμε τις ικανότητες μας και να ευημερήσουμε. Η αντοχή δεν σημαίνει ότι δεν θα δυσκολευτείτε, δεν θα κάνετε λάθη ή δεν θα ζητήσετε βοήθεια. Οι άνθρωποι με αντοχή συνεχίζουν να προσπαθούν ακόμη και όταν οι καταστάσεις είναι εξουθενωτικές. Μαθαίνουν από τις ατυχίες τους και εμπιστεύονται τους άλλους για υποστήριξη.

Η αποτυχία είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους. Πολλοί προτιμούν να παρατήσουν την προσπάθειά τους παρά να αποτύχουν. Όταν όμως κατανοήσετε ότι οι προκλήσεις μπορούν να σας ενδυναμώσουν τότε οι επιτυχίες και οι αποτυχίες αποτελούν εμπειρίες ενίσχυσης της αντοχής σας.

Ο ρόλος της αντοχής σε περιόδους κρίσης

Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυσκολίες από άλλους. Καθώς κάθε κατάσταση είναι διαφορετική, είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι με αντοχή έχουν την τάση να αντέχουν το συναισθηματικό στρες σε δύσκολες περιόδους. Όσο πιο ανθεκτικός είναι κάποιος, τόσο πιο εύκολα μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματα άγχους, ανησυχίας και θλίψης που συνοδεύουν ένα τραύμα και να επανέλθει.

Όλοι έχουμε άσχημες στιγμές, όλοι βιώνουμε την απογοήτευση, την απώλεια και την αλλαγή και όλοι νιώθουμε τη θλίψη, το φόβο, το άγχος και την ανησυχία σε διαφορετικές στιγμές στη ζωή μας. Η αντοχή μπορεί να σας βοηθήσει να βλέπετε με αισιοδοξία το αβέβαιο μέλλον και με λιγότερο φόβο ακόμη και στις πιο σκοτεινές μέρες.

Καθώς είναι δύσκολο να φανταστείτε οτιδήποτε καλό να προκύπτει από μια τραυματική εμπειρία, η αντοχή μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τα θετικά σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζετε. Οι αντιξοότητες μπορούν να σας διδάξουν σημαντικά πράγματα για τον εαυτό σας, τον κόσμο γύρω σας, τις ικανότητές σας, την συμπόνια και μέσα από αυτές μπορείτε να εξελιχθείτε και να ωριμάστε.

Η αντοχή επίσης μπορεί να σας βοηθήσει στα εξής:

  • Μένετε συγκεντρωμένοι, ευέλικτοι και παραγωγικοί σε καλές και κακές στιγμές.
  • Νιώθετε λιγότερο φόβο για νέες εμπειρίες ή για την αβεβαιότητα του μέλλοντος.
  • Διαχειρίζεστε δυνατά συναισθήματα έξω από τη ζώνη άνεσής σας, ακόμα και αυτά που θα προτιμούσατε να αποφύγετε όπως ο φόβος ή η απελπισία.
  • Ενδυναμώνετε τις σχέσεις σας και βελτιώνετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες.
  • Ενισχύετε την αυτοεκτίμησή σας.
  • Νιώθετε σίγουροι ότι θα βρείτε λύση σε κάθε πρόβλημα.

Αναγνωρίστε τις αρχές σας

Για να ενισχύσετε την αντοχή σας είναι σημαντικό να έχετε κατανοήσει πλήρως τις αρχές και τις πεποιθήσεις σας.

Όταν ένα άτομο είναι ειλικρινές απέναντι στον εαυτό του τότε οι σκέψεις, οι λέξεις και οι πράξεις του συμβαδίζουν με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αντοχή του.

Όταν εμφανίζονται οι δυσκολίες, πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για το πως θα προχωρήσουμε. Πολλοί άνθρωποι σε περιόδους οικονομικής κρίσης έρχονται αντιμέτωποι με διλήμματα όπως το να ξεκινήσουν μια νέα δουλειά ή να κρατήσουν τη δουλειά που έχουν για ασφάλεια.

Αν κάποιος δεν γνωρίζει τις βαθιές του αξίες, είναι δύσκολο να ξέρει τι να διαλέξει για να ζήσει μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Για να μπορέσετε να πάρετε αποφάσεις, μικρές και μεγάλες, είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε τι είναι σημαντικό για εσάς.

Αποδεχτείτε την κατάσταση

Καθώς όλοι μας αντιδράμε διαφορετικά σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις, πολλοί από εμάς προστατεύουν τον εαυτό τους αρνούμενοι να αποδεχτούν την αλήθεια για ότι συμβαίνει. Τελικά, όταν αρνείστε να βιώσετε μια κρίση, διατηρείτε την αίσθηση του ελέγχου.

Καθώς η άρνηση έχει και θετικές πτυχές , καθώς μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να διαχειριστείτε το σοκ από ένα τραυματικό γεγονός, ταυτόχρονα παρατείνει τον πόνο σας. Η άρνηση δεν βοηθά στο να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες , δεν ψάχνετε να βρείτε λύσεις ή να αναλάβετε δράση και αναστέλλει την διαδικασία της επούλωσης.

Η αλλαγή είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής και πολλές αλλαγές δεν τις ελέγχουμε. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τη διασπορά του ιού, την κοινωνική αλλαγή ή τις οικονομικές επιπτώσεις. Όμως όταν αντιστέκεστε σε ένα γεγονός που δεν είναι στον έλεγχό σας απλά καταναλώνετε όλη σας την ενέργειας και νιώθετε άγχος και απελπισία. Αν αποδεχτείτε την κατάσταση μπορείτε να στρέψετε την ενέργεια σας σε πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε.

Αποδεχτείτε την αλλαγή κοιτάζοντας στο παρελθόν. Όταν κοιτάζετε πίσω σε καταστάσεις που έχετε αντιμετωπίσει αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποδεχτείτε την τρέχουσα κατάσταση. Δείτε πως διαχειριστήκατε τις κρίσεις του παρελθόντος και έτσι θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας ώστε να ξεπεράσετε την κατάσταση.

Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας. Πολλές φορές οι άνθρωποι προσπαθούν να αγνοήσουν τα επώδυνα συναισθήματα , όμως αυτά υπάρχουν ακόμη και αν προσπαθείτε να τα παραμελήσετε. Όταν καταπιέζετε τα συναισθήματά σας τότε εμφανίζεται το στρες, με αποτέλεσμα να καθυστερείτε να αποδεχτείτε τη νέα κατάσταση και να μην μπορείτε να προχωρήσετε. Όταν επιτρέπετε στον εαυτό σας να νιώθει τα συναισθήματα, αυτά παύουν να είναι τόσο έντονα, αρχίζουν να υποχωρούν και μπορείτε να βρείτε ξανά το δρόμο σας.

Βασιστείτε στις δυνάμεις σας

Η αντοχή απαιτεί τη δύναμη να αντέχετε τις δυσκολίες χωρίς να λυγίσετε και να αναλαμβάνετε δράση, να επιλύετε τα προβλήματά σας.

Για να νιώθετε δυνατοί και ότι έχετε τον έλεγχο στη ζωή σας χρειάζεται να αναγνωρίσετε και να χρησιμοποιήσετε τις ικανότητές σας. Όταν δουλεύετε σε τομείς που είστε δυνατοί, θα νιώθετε πιο αποτελεσματικοί και αυθεντικοί.

Ο καθένας μας νιώθει άνετα σε κάποιους τομείς, όπου τα πράγματα είναι πιο απλά. Και όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες σε κάποιους άλλους τομείς όπου δεν νιώθουμε τόσο δυνατοί.

Η αίσθηση της δύναμης συνδέεται με το τον χρόνο και την προσπάθεια που επενδύετε σε συγκεκριμένους τομείς της ζωής σας. Αν προσπαθείτε να κάνετε πράγματα που δεν σας ταιριάζουν θα νιώθετε ανεπαρκείς και ότι δεν αξίζετε την επιτυχία.

Καλό είναι να μάθετε να αναγνωρίζετε τις δυνατότητές σας, οι οποίες δεν θα σας κάνουν να νιώσετε ποτέ αδύναμοι.

Ορίστε προτεραιότητες

Όταν συνεχώς κατακλύζεστε από ευθύνες και υποχρεώσεις τότε υπονομεύετε την αντοχή σας. Όταν προσπαθείτε να διαχειριστείτε πολλά πράγματα ταυτόχρονα , χάνετε το στόχο σας.

Σε περιόδους αλλαγής , όπου ο φόβος και οι αμφιβολίες είναι αναπόφευκτα, επικεντρωθείτε στα βήματα που χρειάζεται να κάνετε καθημερινά για να προχωρήσετε. Το να επικεντρώνεστε στο στόχο σας είναι σημαντικό πλεονέκτημα σε περιόδους κρίσης. Σας βοηθά να διαχειρίζεστε την ενέργεια και το χρόνο σας και να επικεντρώνεστε στη ζωή σας.

Μείνετε σε επαφή με τους αγαπημένους σας

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η πανδημία του κορωνοϊού μας επηρέασε τόσο είναι η καραντίνα και η απομόνωση από τους ανθρώπους γύρω μας. Η επαφή με τους φίλους και την οικογένεια είναι πολύ σημαντική όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες, και βοηθά στη μείωση του στρες, ενισχύει τη διάθεση και βλέπετε πιο θετικά την αλλαγή.

Οι άνθρωποι που είναι κοντά σας δεν είναι ανάγκη να έχουν απαντήσεις για κάθε σας πρόβλημα, αρκεί να είναι πρόθυμοι να σας ακούσουν χωρίς να σας κρίνουν. Η ανθρώπινη επαφή, ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση στα συναισθήματά σας.

Βάλτε σε προτεραιότητα τις σχέσεις σας.  Ακόμη και τώρα που είμαστε ακόμη σε καραντίνα, δεν υπάρχει τίποτα πιο ωφέλιμο από την ανθρώπινη επαφή. Ακόμη και με περιορισμούς μπορείτε να μιλήσετε στο τηλέφωνο, να κάνετε βιντεοκλήσεις ή να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μην απομονώνεστε σε δύσκολες περιόδους. Μπορεί να θέλετε να μείνετε μόνοι σας όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες και προκλήσεις. Μπορεί να φοβάστε ότι είστε βάρος για τους φίλους και την οικογένειά σας ή να νιώθετε εξουθενωμένοι. Οι καλοί φίλοι δεν σας θεωρούν βάρος αλλά νιώθουν όμορφα όταν τους εμπιστεύεστε.

Αποφύγετε τους αρνητικούς ανθρώπους. Κάποιοι φίλοι είναι καλοί ακροατές, ευγενικοί και συμπονετικοί. Κάποιοι άλλοι σας μεταφέρουν αρνητικά συναισθήματα με αποτέλεσμα να νιώθετε πιο αγχωμένοι, ανήσυχοι ή πανικόβλητοι. Προσπαθήστε να αποφεύγετε ανθρώπους που μεγεθύνουν τα προβλήματά σας, σας κρίνουν και σας κάνουν να νιώθετε άσχημα.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Οι δυσκολίες μπορούν να είναι ψυχικά και σωματικά εξουθενωτικές. Όταν είστε σε συνεχή κατάσταση στρες μπορεί να εμφανιστούν πολλά προβλήματα υγείας και τελικά να οδηγηθείτε στην σωματική και ψυχική εξουθένωση.

Το σώμα και το μυαλό είναι άμεσα συνδεδεμένα , για αυτό είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας. Όταν το σώμα είναι δυνατό και υγιές, το ίδιο συμβαίνει και με το μυαλό. Οι συνθήκες μπορεί να περιορίζουν τις υγιεινές σας συνήθειες, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Όταν αντιμετωπίζετε χρόνιο στρες, το κουβαλάτε κάπου στο σώμα σας. Ίσως να σας πονά η μέση ή ο αυχένας σας, να έχετε πονοκεφάλους και αϋπνία. Η τακτική άσκηση δεν απελευθερώνει μόνο ενδορφίνες στον εγκέφαλο που βελτιώνουν τη διάθεση, αλλά μειώνει την ένταση στο σώμα και τα συμπτώματα τους άγχους.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών επιβαρύνει τον εγκέφαλο, τη διάθεση , την ενέργεια και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η υγιεινή διατροφή σας δίνει ενέργεια και έτσι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις αντιξοότητες που προκύπτουν.

Βρείτε νόημα και σκοπό

Είναι πολύ εύκολο κάποιος να τρομοκρατηθεί από την κρίση που αντιμετωπίζουμε. Αλλά όποιες και αν είναι οι συνθήκες , βρείτε δραστηριότητες που δίνουν νόημα και σκοπό στη ζωή σας, έτσι ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε τα προβλήματα.

Προσφέρετε βοήθεια στους άλλους. Όταν αντιμετωπίζετε μια κρίση, πολύ συχνά νιώθετε αδύναμοι και αβοήθητοι. Με το να βοηθάτε άλλους, μπορείτε να ανακτήσετε την αίσθηση του ελέγχου και να βρείτε νόημα στη ζωή σας. Στην πραγματικότητα, η προσφορά βοήθειας είναι το ίδιο ωφέλιμη με το να δέχεστε υποστήριξη. Μπορείτε να προσφέρετε εθελοντική εργασία στη γειτονιά σας, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Διατηρήστε τα ενδιαφέροντά σας. Σε δύσκολες περιόδους είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε τα ενδιαφέροντα σας. Αυτά συνήθως μας καθορίζουν ως άτομα και δίνουν νόημα στη ζωή μας. Είτε παίζετε κάποιο άθλημα, είτε έχετε ένα κατοικίδιο, είτε παίζετε κάποιο μουσικό όργανο, είτε θέλετε να περνάτε χρόνο στη φύση όλα αυτά θα σας δώσουν δύναμη σε δύσκολες στιγμές.

Διατηρήστε τα κίνητρα σας. Οι δυσκολίες δεν κρατάνε για πάντα. Όσο όμως διαρκούν χρειάζεται να βρείτε τρόπους για να διατηρήσετε το κίνητρο και την επιμονή σας.

Γιορτάστε τις μικρές σας νίκες. Για να μείνετε θετικοί μέσα στην καταιγίδα, πάρτε λίγο χρόνο για να δείτε όσα έχετε επιτύχει. Αν ψάχνετε δουλειά και έχετε πάει σε αρκετές συνεντεύξεις, αυτό είναι σημάδι εξέλιξης, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτές οι μικρές νίκες μπορούν να μειώσουν το στρες και την αρνητικότητα και να σας δώσουν κουράγιο να συνεχίσετε.

Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο αλλά όταν βιώνετε δυσκολίες είναι πιθανό να βρείτε ένα πράγμα για το οποίο νιώθετε ευγνωμοσύνη. Η ευγνωμοσύνη για μικρά πράγματα μπορεί να ανακουφίσει το στρες και να τονώσει τη διάθεσή σας.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Όλοι περνάμε δυσκολίες και ο καθένας προσαρμόζεται στην αλλαγή διαφορετικά. Μην κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας και μην τον κατηγορείτε κάθε φορά που κάνετε λάθος. Η συμπόνια προς τον εαυτό είναι κομμάτι της αντοχής, για αυτό να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας.