Κάνε το Τεστ
συγχώρεση, συγχώρεση προς τον εαυτό, συγνώμη, βήματα προς την συγχώρεση, συγχωρήστε τον εαυτό σας, αξία συγχώρεσης, δύναμη συγχώρεσης

Συγχώρεση προς τον εαυτό

Συγχώρεση προς τον Εαυτό

Η συγχώρεση σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο. Ωστόσο, είναι μια επιλογή που βοηθά να αφήσετε πίσω σας τη δυσαρέσκεια και είναι μια ευγενική πράξη που προσφέρει ψυχική ηρεμία.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη διαδικασία της συγχώρεσης είναι να ζητά κάποιος την συγχώρεση. Στην καθημερινότητα αντιμετωπίζουμε πολλές καταστάσεις και κάνουμε λάθη για αυτό είναι ανάγκη να ζητάμε συγνώμη.

Όταν οι άλλοι σας προσφέρουν την συγχώρεση νιώθετε ανακούφιση. Η διαδικασία της συγχώρεσης σημαίνει  ότι κατανοείτε ότι έχετε κάνει κάποιο λάθος, έχετε πληγώσει ένα άλλο άτομο ή τον εαυτό σας. Αν και η συγχώρεση ακούγετε σαν κάτι απλό στην πραγματικότητα είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

Ζητήστε συγχώρεση από τους άλλους

Αναγνωρίστε το λάθος σας και ζητήστε συγχώρεση για οτιδήποτε κάνετε συνειδητά ή ασυνείδητα, σκόπιμα ή ακούσια, από κάποιον που έχετε πληγώσει. Μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά και να ζητήσετε συγνώμη για κάθε σκέψη, συναίσθημα, λέξη ή συμπεριφορά σας προς ένα άλλο άτομο. Ζητήστε συγχώρεση για τα σχόλια, τα κουτσομπολιά, τα παράπονα, τις προσδοκίες που προκάλεσαν στο άλλο άτομο ενοχές ή πόνο. Απελευθερώστε όλα σας τα συναισθήματα και αφήστε την συμπόνια και την αγάπη ελεύθερες.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας

Εκτός από το να ζητάτε συγχώρεση είναι πολύ σημαντικό να συγχωρείτε τον εαυτό σας για οτιδήποτε κάνατε συνειδητά ή ασυνείδητα, σκόπιμα ή ακούσια που πλήγωσαν κάποιον άλλο άνθρωπο. Συγχωρήστε τον εαυτό σας για το λάθος σας. Απελευθερώστε το θυμό, τις ενοχές, την θλίψη ή τον πόνο.

Οι ενοχές βοηθούν να νιώθετε συμπόνια για τους άλλους, να διορθώσετε τα λάθη σας, και να βελτιώσετε τον εαυτό σας. Η συγχώρεση του εαυτού που ακολουθεί μετά από τις ενοχές είναι ουσιαστική για την αυτοεκτίμηση, η οποία είναι το συστατικό κλειδί για την ικανοποίηση από τη ζωή και τις σχέσεις. Η αποδοχή του εαυτού παραμένει για πολλούς κάτι άπιαστο λόγω των τοξικών ενοχών, που τους βασανίζουν σε όλη τους τη ζωή.

Οι ενοχές μπορούν να γίνουν μια αδυσώπητη πηγή πόνου. Μπορεί να έχετε την πεποίθηση ότι πρέπει να νιώθετε ενοχές και να καταδικάζετε τον εαυτό σας, όχι μόνο μια φορά, αλλά συνεχώς ή οι ενοχές μπορεί να έχουν φωλιάσει στο υποσυνείδητο σας. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι ενοχές είναι ύπουλες και αυτοκαταστροφικές και μπορούν να σαμποτάρουν τις σχέσεις σας. Οι ενοχές προκαλούν θυμό και δυσαρέσκεια, όχι μόνο για τον εαυτό σας, αλλά και για τους άλλους ώστε να μπορέσετε να δικαιολογήσετε τις πράξεις σας. Ο θυμός, η δυσαρέσκεια και οι ενοχές ρουφούν όλη σας την ενέργεια, προκαλούν κατάθλιψη και άγχος, και σας απομακρύνουν από την επιτυχία, την ευχαρίστηση, και τις ικανοποιητικές σχέσεις. Σας κρατούν κολλημένους στο παρελθόν και σας εμποδίζουν να προχωρήσετε.

Μπορεί να νιώθετε ενοχές όχι μόνο για τις πράξεις σας αλλά και για τις σκέψεις σας. Για παράδειγμα, να εύχεστε κάποιος να πονά, να έχει ατυχίες ή να νιώθετε συναισθήματα όπως ο θυμός, η απληστία ή να μην έχετε συναισθήματα, όπως όταν δεν πενθείτε για την απώλεια κάποιου κοντινού σας ανθρώπου. Αν και παράλογο, ίσως να νιώθετε ενοχές για τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πράξεις κάποιου άλλου. Οι άνθρωποι συχνά κρίνουν τον εαυτό τους με βάση τις ευθύνες ή τις κατηγορίες των άλλων, τις οποίες πιστεύουν ότι είναι αλήθεια.

Πολλοί άνθρωποι κατηγορούν τον εαυτό τους για τις συμπεριφορές των άλλων, επειδή έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι ενοχές πρέπει να διαχωρίζονται από την ντροπή, όπου νιώθετε κατώτεροι, ανεπαρκείς ή άσχημα για αυτό που είστε. Όταν οι ενοχές είναι παράλογες μπορεί να οδηγήσουν στην ντροπή. Η ντροπή δεν είναι εποικοδομητική. Αντί να ενισχύει την συμπόνια και την αυτοβελτίωση έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Υπονομεύει τον εαυτό σας και τις σχέσεις.

Αν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση ή θέματα με την ντροπή, μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί ενοχές. Ωστόσο, αυτό είναι αναγκαίο να γίνει ώστε να προχωρήσετε. Όταν προσπαθείτε να κρύψετε πράγματα αυτό δεν βοηθά στην συγχώρεση του εαυτού σας. Το να μαστιγώνετε τον εαυτό σας και να νιώθετε συνεχώς ενοχές και ντροπή καταστρέφει την αυτοεκτίμησή σας , ενώ όταν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας και προχωράτε σε πράξεις ενισχύετε την αυτοεκτίμησή σας.

Συνειδητοποιήστε ότι μπορείτε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας ακόμη και όταν πιστεύετε ότι κάνατε λάθος, όπως όταν συγχωρείτε κάποιον άλλο παρόλο που έκανε ένα λάθος. Μπορείτε να μετανιώσετε για τις πράξεις σας, αλλά αποδεχτείτε ότι είστε άνθρωποι και θα κάνετε λάθη. Μπορεί να κάνατε ότι καλύτερο μπορούσατε δεδομένων των συνθηκών, της ωριμότητας και της εμπειρίας σας. Αυτή είναι μια υγιής και ταπεινή στάση.

Συγχώρεση προς τον Εαυτό

Βήματα προς τη συγχώρεση

Αναγνωρίστε τις ενοχές και την ντροπή:

 • Ντρέπεστε για κάτι που κάνατε;
 • Σκέφτεστε συνεχώς ένα συγκεκριμένο γεγονός;
 • Αρνείστε τις ενοχές σας ή προσποιείστε ότι δεν κάνετε τίποτα κακό;

Αποφασίστε να ζητήσετε την συγχώρεση:

 • Αναγνωρίστε το λάθος που έχετε κάνει και ζητήστε συγχώρεση.
 • Αναγνωρίστε πότε ένα άλλο άτομο θέλει να σας συγχωρήσει, και δεχτείτε το.

Δουλέψετε για να λάβετε την συγχώρεση:

 • Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη.
 • Δουλέψετε για την συμφιλίωση.
 • Δουλέψτε με ταπεινότητα.

Ανακαλύψτε τα θετικά της συγχώρεσης:

 • Βρείτε νόημα στις προσωπικές σας αποτυχίες.
 • Συνειδητοποιήστε ότι δεν είστε μόνοι σας.
 • Πάρτε την απόφαση να αλλάξετε.

Αυτά τα βήματα δείχνουν ότι η συγχώρεση γίνεται σε δύο επίπεδα. Πρώτα, σε συναισθηματικό επίπεδο όταν ένα άτομο αντιλαμβάνεται ότι έχει κάνει κάτι κακό. Δεύτερον, η αναγνώριση ότι η πράξη του μπορεί να διορθωθεί και η ερμηνεία της εκ νέου σαν μια θετική πηγή πριν την συγχώρεση.

Όταν ένα άτομο θέλει τη συγχώρεση αναγνωρίζει το λάθος που έκανε, μετανιώνει και στη συνέχεια κάνει κινήσεις για να το διορθώσει. Αυτή η διαδικασία προσφέρει ανακούφιση στο θύμα και ανακουφίζει από τις ενοχές το θύτη.

Η αναζήτηση της συγχώρεσης μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά τελικά οδηγεί σε πανίσχυρα θετικά συναισθήματα για αυτόν που έχει κάνει το λάθος όταν το θύμα τον συγχωρεί.

Χρειάζεται πειθαρχία για να μπορεί κάποιος να συγχωρεί και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και νιώθει. Είναι εύκολο να βλέπετε τον εαυτό σας, την κατάστασή σας ή ένα άλλο άτομο με πικρία επειδή σας κατηγόρησε ή σας χρησιμοποίησε. Οι ακόλουθες εκφράσεις βασίζονται στην  πεποίθηση ότι οι ευθύνες και το λάθος βρίσκονται έξω από τον εαυτό σας (εξωτερικές):

 • Είμαι θύμα.
 • Σε μισώ που το έκανες αυτό σε εμένα.
 • Είσαι υπεύθυνος για τα προβλήματά μου.
 • Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για την κατάστασή μου.

Η επανάληψη αυτών των εκφράσεων μπορεί να σας κάνει να νιώθετε παγιδευμένοι. Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να αλλάξετε αυτό το μοτίβο σκέψης; Το εύκολο κομμάτι είναι να κατανοήσετε ότι αυτές οι δηλώσεις δεν χρειάζεται να υπαγορεύουν τα συναισθήματά σας. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν δύναμη πάνω σας. Στην πραγματικότητα εσείς είστε η πηγή της δύναμης. Όταν εσωτερικεύετε αυτές τις δηλώσεις, αντιδράτε στην  πιθανότητα αλλαγής.

Το δύσκολο κομμάτι είναι να κατανοήσετε πως νιώθετε. Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε πάντα να προλάβετε τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν σε εσάς. Η συγχώρεση μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό.

 • Κατανοήστε ότι κάτι άσχημο έχει συμβεί.
 • Αποδεχτείτε ότι αυτό συνέβη επειδή ο κόσμος δεν είναι τέλειος.
 • Κατανοήστε ότι είστε υπεύθυνοι για το πως θα ερμηνεύσετε και πως θα αισθανθείτε για αυτό το γεγονός.
 • Επιλέξτε να μην αφήσετε αυτή την αρνητική κατάσταση να επηρεάσει όσα νιώθετε για τον εαυτό σας.

Χρησιμοποιήστε την συγχώρεση με τρόπο που δεν θα μετατρέπει τις αρνητικές αντιλήψεις για τον εαυτό σας σε σκέψεις και θα σας επιτρέπει να προχωρήσετε, ακόμη και αν έχετε πληγωθεί.

Στη ζωή μας κάποια αρνητικά γεγονότα είναι αναπόφευκτα και απρόβλεπτα. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσουμε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας που παρεμβαίνει στη λειτουργικότητα μας και μας προκαλεί πόνο. Δεν είναι ανάγκη να επιτρέψετε στις καταστάσεις να καθορίσουν την αίσθηση της ευεξίας σας.

Οφέλη συγχώρεσης

Ο θυμός και η δυσαρέσκεια είναι άκαμπτα μοτίβα σκέψης. Όταν νιώθετε πικρία για έναν άλλο άνθρωπο έχετε την επιθυμία να πάρετε εκδίκηση ή να τον τιμωρήσετε. Αυτό όμως βάζει σε λειτουργία έναν αυτοκαταστροφικό κύκλο που τελικά οδηγεί σε προσωπική απογοήτευση. Όταν δείτε προσεκτικά αυτό το μονοπάτι θα αντιληφθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από μιζέρια.

Η συγχώρεση είναι μια εναλλακτική επιλογή. Οι στρατηγικές που συμβάλλουν στην συγχώρεση , βοηθούν να βάλετε στην άκρη την δυσαρέσκεια, την μνησικακία, και αυτό βοηθά να είστε πιο ευέλικτοι στις σκέψεις σας.

Όταν αφήνετε πίσω σας την πικρία βελτιώνετε την συνολική σας υγεία και την ηρεμία. Η συγχώρεση μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Πιο υγιείς σχέσεις
 • Καλύτερη ψυχική υγεία
 • Λιγότερο άγχος
 • Ανακούφιση της κατάθλιψης
 • Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα
 • Βελτίωση της υγείας της καρδιάς
 • Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης

Συγχωρέστε τον εαυτό σας για τα λάθη σας

Αν καλλιεργήσετε μια στάση συγχώρεσης θα μάθετε να αφήνετε πίσω σας την δυσαρέσκεια, τύψεις και ενοχές για λάθη του παρελθόντος. Μέσω της συγχώρεσης, μπορείτε να ζήσετε στο σήμερα και να μην σας στοιχειώνει το χτες. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR θα σας βοηθήσουν να αγκαλιάσετε τον εαυτό σας και να αποδεχτείτε το παρελθόν σας.