Κάνε το Τεστ
Αυτοβελτίωση, Ψυχοθεραπεία, Λόγοι για ψυχοθεραπεία, Σημασία αυτοβελτίωσης

Η σημασία της αυτοβελτίωσης

Αυτοβελτίωση

Όταν είμαστε νέοι επικεντρωνόμαστε στην καλή ακαδημαϊκή απόδοση, στους καλούς βαθμούς και στις εξετάσεις. Στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, η μάθηση είναι προσανατολισμένη προς τις ακαδημαϊκές γνώσεις αλλά τι γίνεται με τις πτυχές της αυτοβελτίωσης και της προσωπικής εξέλιξης που παίζουν τεράστιο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων;

Η σημασία της αυτοβελτίωσης και της αυτογνωσίας συχνά περνά απαρατήρητη τη σημερινή εποχή. Πολλές φορές κρύβουμε όσα μας ενοχλούν και μας πονάνε κάτω από το χαλί, αρνούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε ή προσπαθούμε να τα αγνοήσουμε. Όμως η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τον εαυτό μας, τον κουβαλάμε παντού και πάντα. Θα έρθει η στιγμή που όλα αυτά τα ψυχολογικά τραύματα της παιδικής ηλικίας, τα άλυτα συναισθήματα και οι αρνητικές πεποιθήσεις θα βγουν στην επιφάνεια, και θα κατακλύσουν τον άνθρωπο, είτε θα βάζουν συνεχώς "τρικλοποδιές" στη ζωή με διαφόρους τρόπους, όπως τις επιλογές συντρόφων. Θυμηθείτε το ποίημα του Καβάφη, "η Πόλις":

Είπες· «Θα πάγω σ’ άλλη γη, θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα.
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλύτερη από αυτή.
Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή·
...
Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θά βρεις άλλες θάλασσες.Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάςτους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ’ ασπρίζεις.

Για αυτό, τι θα μπορούσατε να κάνετε; Ξεκινήστε με το να έχετε περισσότερη αυτογνωσία, να παρατηρείτε τις σκέψεις σας, τα συναισθήματά σας και τις αντιδράσεις σας και αποφασίστε να κάνετε την αυτοβελτίωση αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας. Η μάθηση δεν σταματά ποτέ στη ζωή, και αυτό χρειάζεται να εφαρμόζεται και για την αυτοβελτίωση. Η κεντρική ιδέα είναι ότι επικεντρώνεστε στη συνεχή προσωπική σας εξέλιξη σε κάθε στάδιο της ζωής σας ώστε να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Παρακάτω ακολουθούν 12 σημεία με τα οποία μπορείτε να αναπτύξετε τον εαυτό σας, ανεξάρτητα από την ηλικία σας:

1. Ενισχύστε την αυτογνωσία σας

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι σπαταλάμε πολύ χρόνο στην καθημερινότητα, στα κινητά, στα social media, για να γνωρίσουμε άλλους ανθρώπους, ασχολούμενοι με χίλια δυο μικρά πράγματα. Αν ξοδεύαμε τόσο χρόνο για να μάθουμε τον εαυτό μας, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Το πρώτο βήμα για την αυτοβελτίωση απαιτεί να ενισχύσετε της αυτογνωσία σας και να μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας. Κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας και αντιμετωπίστε την ωμή πραγματικότητα, όσο σκληρή και αν είναι. Αναρωτηθείτε για παράδειγμα:

  • Μου αρέσει ο εαυτός μου;
  • Έχω όνειρα, έχω στόχους στη ζωή μου;
  • Πόσο χρονών θα αισθανόσουν, αν δεν ήξερες την ηλικία σου;
  • Για ποιο επίτευγμα ή πλευρές της προσωπικότητας σου είσαι περήφανος;
  • Τι είναι επιτυχία για εσένα;
  • Τι είναι ευτυχία για εσένα;
  • Με ποιες αξίες βαδίζεις στη ζωή σου;

Η αυτογνωσία είναι ένα συνεχές ταξίδι, όσο η ζωή εξελίσσεται θα αντιμετωπίζετε διαφορετικές εμπειρίες και προκλήσεις, που θα σας κάνουν να κατανοήσετε καλύτερα την προσωπικότητά σας, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Για να μείνετε στο μονοπάτι της αυτοβελτίωσης, είναι σημαντικό να μην χάνετε ποτέ την επαφή με τον εαυτό σας.

Καλή ιδέα είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο με τις σκέψεις, τους προβληματισμούς σας, τις επιτυχίες, αλλά και τις αποτυχίες σας. Όλα είναι μαθήματα, μέσα από τα οποία μπορείτε να εξελιχθείτε.

2. Καλλιεργείστε τα δυνατά σημεία σας

Η αυτοβελτίωση σας επιτρέπει να αναγνωρίσετε τις προσωπικές σας δυνατότητες και να τις αξιοποιήσετε. Από τις σχέσεις μέχρι την καριέρα, είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε τα δυνατά στοιχεία σας για κάθε πτυχή της ζωής, τα χαρίσματα και τα ταλέντα σας.

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα το τι ψάχνετε στη ζωή και που είναι πιθανό να ευημερήσετε και να επιτύχετε. Σας βοηθά να θέσετε στόχους στη ζωή σας και να τους φτάσετε. Μπορείτε να επιτύχετε ότι θέλετε όταν ξέρετε τι πραγματικά θέλετε, έχετε ένα πλάνο, και την επιμονή και υπομονή να το εφαρμόσετε.

Καλλιεργώντας τις δυνατότητες σας, είναι πιο πιθανό να είστε επιτυχημένοι και να ζείτε μια ευτυχισμένη ζωή γεμάτη ικανοποίηση.

3. Ξεπεράστε όσες αδυναμίες μπορείτε

Η αναγνώριση των δυνατοτήτων σας είναι σημαντική πτυχή της αυτοβελτίωσης, όμως το ίδιο ισχύει και για τις αδυναμίες σας. Μην ντρέπεστε για αυτές, δείτε τις σαν ευκαιρία για βελτίωση. Όλοι έχουμε δυνατά και αδύναμα σημεία, που όλα μαζί συνθέτουν την μοναδική προσωπικότητά μας. Είναι οι ατέλειες που μας κάνουν ανθρώπους.

Ο στόχος της βελτίωσης του εαυτού πρέπει να είναι να μπορέσετε να δείτε πέρα από αυτές τις αδυναμίες που σας σταματούν από την επίτευξη των στόχων σας. Αποδεχτείτε τις αδυναμίες σας, αναγνωρίστε από πού προέρχονται (πχ από τραύματα της παιδικής ηλικίας) και αποφασίστε να τις ξεπεράσετε.

Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και αδύνατο. Στο ταξίδι της αυτοβελτίωσης μπορείτε να μετατρέψετε κάθε αδυναμία σε δύναμη.

αυτοβελτιωση, προσωπική εξέλιξη, αυτοβελτιωσης

4. Βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσης

Η ʺζώνη άνεσηςʺ μπορεί να μετατραπεί σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Σίγουρα σας κάνει να νιώθετε όμορφα, αλλά επίσης υποδηλώνει στασιμότητα και παρεμπόδιση της εξέλιξης.

Η επιλογή να βελτιώσετε τον εαυτό σας απαιτεί να βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσης, έξω από το βόλεμα. Αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσετε τους φόβους σας, θα δοκιμάσετε νέα πράγματα, θα πάρετε ρίσκο και θα θέσετε προκλήσεις στον εαυτό σας. Οι δυσκολίες θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε νέες πλευρές της προσωπικότητάς σας.

Μην αφήσετε αυτές τις αποτυχίες να σας καταβάλλουν. Το γεγονός ότι προσπαθήσατε είναι αρκετό, και μπορεί να σας παρακινεί ώστε να μην μένετε σε αδράνεια και σε οικεία πράγματα επειδή η πραγματική ζωή κρύβεται έξω από τη ζώνη άνεσης.

5. Βελτιώστε την ψυχική σας υγεία

Η σημαντικότερη πτυχή της αυτοβελτίωσης είναι η θετική της επίδραση στην ψυχική υγεία. Όταν δουλεύετε με τον εαυτό σας, γνωρίζετε καλύτερα τον εαυτό σας πράγμα το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας πιο αποτελεσματικά. Θα ξεκινήσετε να κατανοείτε γιατί βιώνετε συγκεκριμένα συναισθήματα και να μάθετε πώς να τα αντιμετωπίζετε με τον καιρό.

Ένα άτομο χωρίς αυτογνωσία και χωρίς ενδιαφέρον για την προσωπική του εξέλιξη δεν έχει κανένα έλεγχο στις αντιδράσεις του, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερο στρες και ανησυχία. Βλέπετε, το ασυνείδητο και οι ψυχολογικές πληγές μας, καταλήγουν να βάζουν τρικλοποδιές και να σαμποτάρουν τα σχέδιά μας.

6. Βελτιώστε τις σχέσεις σας

Όταν δουλεύετε για την αυτοβελτίωση σας, αυτόματα βελτιώνετε τις σχέσεις σας με τους ανθρώπους γύρω σας. Για παράδειγμα, αν η ευερεθιστότητα και ο θυμός είναι πάντα ένας λόγος ανησυχίας στις σχέσεις σας, και δουλεύετε συνειδητά σε αυτές τις πτυχές της προσωπικότητάς σας, θα μάθετε να ελέγχετε το θυμό σας και να χαλαρώνετε. Αυτή η θετική αλλαγή αντανακλάται στις προσωπικές και επαγγελματικές σας σχέσεις και τις ενισχύει. Το κλειδί για να διαχειριστείτε τις διαφωνίες και να χτίσετε ουσιαστικές σχέσεις είναι να ξεκινήσετε να βλέπετε μέσα σας και να εξελίξετε πρώτα τον εαυτό σας.

7. Βρείτε κίνητρα

Φανταστείτε ότι ανεβαίνετε σε ένα βουνό, και κάθε εμπόδιο που προσπερνάτε σας κάνει να φτάνετε πιο ψηλά. Η ίδια αναλογία ισχύει και για την αυτοβελτίωση. Κάθε φόβος και αδυναμία που ξεπερνάτε σας δίνει το κίνητρο να συνεχίσετε στο μονοπάτι της αυτοβελτίωσης και να εξελιχθείτε περαιτέρω.

Η αυτοβελτίωση και τα κίνητρα πάνε μαζί. Όταν βλέπετε τον εαυτό σας να εξελίσσεται, γεμίζετε με αισιοδοξία και κινητήριο δύναμη για να πιέσετε τον εαυτό σας για το καλύτερο. Είναι ένας συνεχής κύκλος που χρειάζεται να διατηρηθεί το κίνητρο και να δεσμευθείτε στη συνεχή εξέλιξη.

8. Ενισχύστε την αποφασιστικότητά σας

Χρειάζεται να πάρετε αποφάσεις σε κάθε βήμα στη ζωή σας και κάθε απόφαση έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις. Επιπλέον, το θέμα δεν είναι η λήψη αποφάσεων αλλά η αυτοπεποίθηση για τις αποφάσεις που παίρνετε.

Οι σωστές αποφάσεις προέρχονται από την σαφήνεια, την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθηση που είναι άμεσα αποτελέσματα της αυτοβελτίωσης. Όταν ξέρετε τι θέλετε να επιτύχετε και θέτετε στόχους, είστε ικανοί να πάρετε καλύτερες αποφάσεις

αυτοβελτιωση, αυτοβελτιωσης

9. Βρείτε σκοπό στη ζωή σας

Όταν αποφασίζετε να βαδίσετε στο μονοπάτι της αυτοβελτίωσης και της προσωπικής εξέλιξης, αυτό δίνει στόχο και νόημα στη ζωή σας. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Επειδή σας βοηθά να μένετε συγκεντρωμένοι στους στόχους της ζωής σας , σας κάνει να νιώθετε ζωντανοί και να έχετε κίνητρο. Βελτιώνει την ψυχική και σωματική σας ευεξία καθώς μένετε στο σωστό δρόμο. Με την αίσθηση του σκοπού ζωής, έχετε ένα πλάνο και μία πυξίδα ζωής, μπορείτε να αποδέχεστε καλύτερα τις προκλήσεις που προκύπτουν στο δρόμο σας επειδή έχετε τα μάτια σας ανοιχτά σε όσα πραγματικά αξίζουν, την ʺμεγάλη εικόναʺ.

10. Ενδυναμώστε το πνεύμα σας

Με τον βομβαρδισμό των πληροφοριών και υποχρεώσεων που σας αποσπούν την προσοχή στην καθημερινότητα, η πνευματική διαύγεια είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Ωστόσο, όταν φροντίζετε για την αυτοβελτίωση σας αρχίζετε να προστατεύετε τον εαυτό σας από τα σκουπίδια της καθημερινότητας. Ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα μπορούν να σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, να συγκεντρωθείτε και να αυξήσετε την επαφή με τον πραγματικό εαυτό σας. Σας βοηθούν να μείνετε επικεντρωμένοι και να μην αποσπάστε με πράγματα που σας απομακρύνουν από το στόχο σας. Σίγουρα, θα υπάρξουν στιγμές σύγχυσης και αναποφασιστικότητας αλλά με την εμπειρία, θα μάθετε να είστε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας καθώς ξεκαθαρίζετε τα πράγματα.

11. Να είστε ανοιχτοί στη μάθηση

Οι άνθρωποι που επενδύουν στη συνεχή αυτοβελτίωση έχουν πολύ θετική συμπεριφορά ως προς τη μάθηση. Θυμηθείτε, «γηράσκω ἀει διδασκόμενος» και «εν οίδα ότι ουδέν οίδα». Αυτό δείχνει ότι έχουν αυτεπίγνωση των μειονεκτημάτων τους και είναι ανοιχτοί ώστε να βελτιωθούν. Αντί να εθελοτυφλούν και να δραπετεύουν από τα προβλήματά τους, μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους, να εξελιχθούν και να επιτύχουν.

Η ικανότητα της συνεχούς μάθησης βασίζεται στη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου και είναι ουσιαστική για την επίτευξη των στόχων.

12. Καλλιεργείστε την αγάπη για τον εαυτό σας

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι η αυτοβελτίωση καλλιεργεί την αγάπη και τη συμπόνια για τον εαυτό. Όταν βλέπετε τον εαυτό σας να εξελίσσεται κάθε μέρα, χτίζετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας. Δεν είναι εύκολο κανείς να αγαπήσει τον εαυτό του, αλλά είναι εφικτό (ας θυμηθούμε σε αυτό το σημείο το "Αγαπάτε αλλήλους ως εαυτόν").

Προσωπική εξέλιξη

Το ταξίδι της αυτοβελτίωσης είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι με δυσκολίες, που χρειάζεται την ελπίδα και την επιμονή σας. Για αυτό, είτε είστε 55 ετών είτε 25 ετών, να θυμάστε ότι πάντα μπορείτε να εξελιχθείτε και δεν υπάρχει τέλος στη μάθηση και στην αλλαγή (ο εγκέφαλος αλλάζει, χάρη στη νευροπλαστικότητα). Αυτό είναι που δίνει νόημα και ευχαρίστηση στη ζωή μας.

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, του LIFE COACHING και του NLP μπορείτε να εξελιχθείτε ακόμα περισσότερο, να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας και να ξεπερασετε ψυχολογικά εμπόδια που κουβαλάτε από την παιδική σας ηλικία.