Κάνε το Τεστ
συμπόνια προς τον εαυτό, αυτοεκτίμηση, τι είναι η συμπόνια προς τον εαυτό, οφέλη συμπόνιας προς τον εαυτό, καλλιέργεια της συμπόνιας προς τον εαυτό

Συμπόνια προς τον εαυτό και αυτοεκτίμηση

Συμπόνια προς τον εαυτό και Αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση είναι πολύ σημαντική και θεωρείται συστατικό κλειδί για την επιτυχία. Όμως η συμπόνια προς τον εαυτό είναι εξίσου σημαντική και μερικές φορές πιο σημαντική από την αυτοεκτίμηση.

Η αυτοεκτίμηση αφορά την αξία του εαυτού μας ενώ η συμπόνια προς τον εαυτό σημαίνει να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας. Η συμπόνια προς τον εαυτό σημαίνει ότι φερόμαστε στον εαυτό μας με ευγένεια, στοργή και υποστήριξη, ο τρόπος με τον οποίο θα συμπεριφερόμασταν σε έναν καλό μας φίλο. Ακόμη και όταν νιώθετε ότι κάνατε κάτι κακό ή δεν νιώθετε καλά για τον εαυτό σας, είστε ευγενικός με τον εαυτό σας.

Συμπόνια προς τον εαυτό

Η ευγένεια είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της συμπόνιας προς τον εαυτό μας αλλά περιλαμβάνει και την συνειδητότητα. Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε δυνάμεις και αδυναμίες και είμαστε σε θέση να τις αντιμετωπίζουμε και να τις αποδεχόμαστε.

Η συμπόνια προς τον εαυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζετε τις ατέλειές σας, κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και είναι αυτό που διαχωρίζει την συμπόνια προς τον εαυτό από την αυτολύπηση. Και βοηθά στο διαχωρισμό της συμπόνιας προς τον εαυτό από την αυτοεκτίμηση.

Η συμπόνια προς τον εαυτό σημαίνει να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας όταν η ζωή φέρνει δυσκολίες ή όταν παρατηρείτε πράγματα για τον εαυτό σας που δεν σας αρέσουν, χωρίς να είστε σκληροί ή επικριτικοί. Με τη συμπόνια αναγνωρίζετε ότι όλοι έχουμε ατέλειες, και αποδέχεστε τα επώδυνα συναισθήματα. Αντί να καταστέλλετε τον πόνο, βλέπετε την κατάσταση ξεκάθαρα.

Η συμπόνια προς τον εαυτό δεν σημαίνει ότι κρίνετε πάντα θετικά τον εαυτό σας ή ότι πιστεύετε ότι είστε καλύτεροι από τους άλλους. Αντιθέτως τα θετικά συναισθήματα της συμπόνιας σας βοηθούν όταν πέφτει η αυτοεκτίμησή σας, όταν δεν ικανοποιούνται οι προσδοκίες σας ή αποτυγχάνετε κατά κάποιο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι η αίσθηση της εσωτερικής αξίας του εαυτού είναι σταθερή. Στις δυσκολίες περιβάλλετε τον εαυτό σας με φροντίδα και υποστήριξη.

Συμπόνια προς τον εαυτό και ψυχική υγεία

Οι μακροχρόνιες επιδράσεις της συμπόνιας προς τον εαυτό στην καθημερινή ζωή περιλαμβάνουν την μείωση της κατάθλιψης, την αύξηση της ευτυχίας, της ικανοποίησης από τη ζωή και την καλύτερη σωματική υγεία.

Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ μυαλού και σώματος. Όταν συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας με ευγενικό τρόπο τότε μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης. Αυτό συμβάλλει στην καλή σωματική υγεία.

Αυτοεκτίμηση

Οι άνθρωποι με συμπόνια προς τον εαυτό τους έχουν επίσης υψηλή αυτοεκτίμηση, για αυτό η συμπόνια προς τον εαυτό είναι μια υγιής πηγή αυτοεκτίμησης. Αλλά υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αυτοεκτίμησης και διαφορετικοί τρόποι έκφρασης.

Μια ανθυγιεινή πηγή αυτοεκτίμησης είναι όταν κάποιος νιώθει καλύτερα συγκριτικά με τους άλλους ή βλέπει τον εαυτό του ως τέλειο. Αυτός είναι ένας ναρκισσιστικός τρόπος που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Η αυτοεκτίμηση μπορεί επίσης να είναι ανθυγιεινή όταν εξαρτάται από την επιτυχία. Νιώθετε καλά για τον εαυτό σας μόνο όταν επιτυγχάνετε, παίρνετε την προαγωγή που τόσο θέλετε. Και εξαρτάστε από την επιβεβαίωση των άλλων, επειδή η αξία του εαυτού συνδέεται με την αυτοεκτίμηση.

Η υγιής αυτοεκτίμηση είναι μια σταθερή αίσθηση αξίας. Δεν εξαρτάται από την επιτυχία, νιώθετε άξιοι επειδή είστε ένα ανθρώπινο ον με ελαττώματα και γνωρίζετε ότι ο καθένας κάνει το καλύτερο που μπορεί.

Η συμπόνια προς τον εαυτό σας δίνει μια σταθερή αίσθηση της αξίας σας, ενώ η αυτοεκτίμηση αυξάνεται και μειώνεται ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η ημέρα σας. Η αίσθηση του εαυτού σας κλονίζεται κάθε φορά που εμφανίζεται μια αντιξοότητα.

Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την συμπόνια προς τον εαυτό από την αυτοεκτίμηση. Η αυτοεκτίμηση αναφέρεται στη θετική αξιολόγηση του εαυτού μας. Αντιπροσωπεύει πόσο μας αρέσει ο εαυτός μας, και συχνά βασίζεται στις συγκρίσεις με τους άλλους. Σε αντίθεση η συμπόνια προς τον εαυτό δεν βασίζεται σε θετικές κρίσεις ή αξιολογήσεις, είναι ο τρόπος που σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας. Οι άνθρωποι νιώθουν συμπόνια προς τον εαυτό τους επειδή είναι άνθρωποι, όχι επειδή είναι ξεχωριστοί. Η συμπόνια προς τον εαυτό δεν εξαρτάται από τους άλλους. Αφορά τη συναισθηματική σταθερότητα, είτε είστε στην κορυφή είτε αντιμετωπίζετε μια αποτυχία.

Οφέλη της συμπόνιας προς τον εαυτό

Η συμπόνια προς τον εαυτό έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν αφορά την διαχείριση της αποτυχίας. Οι άνθρωποι με συμπόνια προς τον εαυτό τους αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους. Δεν δικαιολογούν τις συμπεριφορές τους, ζητούν συγνώμη και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Η συμπόνια προς τον εαυτό συνδέεται με την ανακούφιση από τις δυσκολίες. Για αυτό οι άνθρωποι με συμπόνια προς τον εαυτό τους φροντίζουν τον εαυτό τους. Τρέφονται σωστά, ασκούνται, κάνουν εξετάσεις. Αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα λάθη τους. Όταν κάνετε ένα λάθος και αισθάνεστε συναισθηματικά ασφαλείς να αναλάβετε την ευθύνη, αυτό σημαίνει ότι θα αναλάβετε δράση για να βελτιωθούν τα πράγματα.

Πώς θα καλλιεργήσετε τη συμπόνια προς τον εαυτό σας;

Κάνοντας κάποια απλά βήματα μπορείτε να αυξήσετε την συμπόνια προς τον εαυτό σας:

  • Μιλήστε στον εαυτό σας όπως θα μιλούσατε σε ένα φίλο σας. Αυτός είναι ένας πολύ απλός τρόπος να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας. Τι θα λέγατε σε έναν καλό σας φίλο που αντιμετωπίζει την ίδια κατάσταση; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ικανότητες αυτές και για τον εαυτό σας.
  • Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα. Η ενσυνειδητότητα αυξάνει τη συμπόνια προς τον εαυτό σας. Η ενσυνειδητότητα είναι το πρώτο βήμα για τη συμπόνια προς τον εαυτό σας. Δεν μπορείτε να έχετε συμπόνια προς τον εαυτό σας χωρίς ενσυνειδητότητα. Χρειάζεται να είστε πρόθυμοι να μετατρέψετε την δυσφορία σε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και αναγνωρίζετε την ανθρώπινη φύση σας.
  • Γράψτε ένα γράμμα αγάπης προς τον εαυτό σας. Γράψτε ένα συμπονετικό γράμμα αγάπης στον εαυτό σας από την οπτική ενός ευγενικού και καλού φίλου. Επικεντρωθείτε σε όσα σας δυσκολεύουν αλλά με συμπόνια, στοργή και ευγένεια. Δώστε συμβουλές στον εαυτό σας όπως θα κάνατε με ένα φίλο σας. Ακόμη και μικρά ποσοστά συμπόνιας μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά.

Αντί λοιπόν να στοχεύετε στην αυτοεκτίμηση καλό είναι να ενισχύσετε τη συμπόνια προς τον εαυτό σας. Γιατί η συμπόνια θα σας βοηθήσει να φερθείτε με ευγένεια στον εαυτό σας ότι και αν αντιμετωπίζετε. Η συναισθηματική ασφάλεια είναι αναγκαία για να δείτε ξεκάθαρα τον εαυτό σας και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές για να διαχειριστείτε τις δυσκολίες. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας και του life coaching μπορείτε να καλλιεργήσετε την συμπόνια προς τον εαυτό σας και έτσι να νιώθετε μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή σας.