Κάνε το Τεστ
ημερολόγιο, θεραπευτική γραφή, οφέλη ημερολογίου, οφέλη συγγραφής

Ημερολόγιο: μια θεραπευτική μορφή γραφής

Ημερολόγιο

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους εφήβους να γράφουν σε ημερολόγιο τις σκέψεις τους ώστε να εκτονωθούν και να εκφραστούν ελεύθερα. Λίγοι ενήλικες συνεχίζουν αυτή την συνήθεια, που οι μελέτες δείχνουν ότι έχει πολλά οφέλη.

Αν ψάχνετε τρόπους να ενισχύσετε την θετικότητα στη ζωή σας και να ανακουφιστείτε από το στρες,  η καταγραφή των σκέψεων σας και των πραγμάτων για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη σε ένα ημερολόγιο είναι μια πανίσχυρη μέθοδος.

Το γράψιμο είναι ένας υγιής τρόπος έκφρασης των βαθύτερων σκέψεων και συναισθημάτων σας, που τα βάζετε σε λέξεις. Αυτό σας επιτρέπει να έχετε καλύτερη αίσθηση του εσωτερικού σας εαυτού και βοηθά στην ψυχική σας υγεία. Με τη βοήθεια του ημερολογίου μπορείτε να μάθετε πολλά από τις εμπειρίες του παρελθόντος.

Οφέλη ημερολογίου 

Το ημερολόγιο έχει πολλά οφέλη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα που περιλαμβάνουν:

Ενίσχυση των συναισθηματικών σας ικανοτήτων

Το ημερολόγιο έχει μακροχρόνια οφέλη καθώς μας κρατά συνδεδεμένους με τις εσωτερικές μας ανάγκες και επιθυμίες. Με το γράψιμο ενισχύετε την ενσυνειδητότητα σας. Είναι μια ευκαιρία να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να νιώσετε κάθαρση και με αυτό τον τρόπο μπορείτε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας. Νιώθετε αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προσωπικές σας δυσκολίες, την αλλαγή και να επικεντρωθείτε στις σημαντικές πτυχές της ζωής σας και στην εξέλιξή σας. Με το γράψιμο γίνεστε πιο προσαρμοστικοί και δημιουργικοί.

Μείωση του άγχους

Το στρες μπορεί να σας βλάψει σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά. Το γράψιμο είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο κατά του στρες, μια καλή συνήθεια που μειώνει την επίδραση του άγχους στην υγεία σας. Όταν καταγράφετε τις δυσάρεστες εμπειρίες μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε με πιο υγιείς τρόπους. Δοκιμάστε να γράφετε πριν τον ύπνο ώστε να απελευθερώνεστε από το στρες.

Βελτίωση του ανοσοποιητικού

Είτε το πιστεύετε είτε όχι το γράψιμο ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων. Οι άνθρωποι που γράφουν έχουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό και γενικά εμφανίζουν πιο γρήγορη επούλωση.

Ενίσχυση της μνήμης

Το γράψιμο κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Όχι μόνο ενισχύει την μνήμη και τη συγκέντρωση, αλλά αυξάνει την απόδοση και την αντίληψη.

Ενίσχυση της διάθεσης

Αν θέλετε μια νότα αισιοδοξίας στην καθημερινότητά σας δοκιμάστε το γράψιμο. Ένα μοναδικό στοιχείο της συγγραφής είναι ότι βελτιώνει τη διάθεση και σας κάνει να αισθάνεστε συναισθηματική ευεξία και ευτυχία.

Το γράψιμο είναι ωφέλιμο για όλους. Μην καταπιέζεστε όμως να γράψετε. Αποφύγετε τις ενοχές αν δεν είστε συνεπείς. Απλά ξεκινήστε όποτε θελήσετε. Αν αρχικά θέλετε να γράψετε μια γραμμή ή λεπτομέρειες για ένα συγκεκριμένο γεγονός, κάντε το. Μην δεσμεύετε τον εαυτό σας στο να γράψετε τέλεια, να είστε άψογοι στην γραμματική και στο συντακτικό. Απλά γράψτε. Αυτό είναι για τον εαυτό σας δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίες συγγραφείς.

Αφήστε στην άκρη το κινητό και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, και αρχίστε να γράφετε στο ημερολόγιο σας ώστε να έρθετε σε επαφή με τον εσωτερικό σας εαυτό.