Κάνε το Τεστ
ενδυνάμωση εαυτού, τι είναι η ενδυνάμωση του εαυτού, ψυχοθεραπεία για την ενδυνάμωση του εαυτού, βήματα για την ενδυνάμωση του εαυτού

Ενδυνάμωση εαυτού

Ενδυνάμωση εαυτού

Αν θέλετε να πετύχετε κάποιους σημαντικούς στόχους και να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο, το πρώτο βήμα είναι να ενδυναμώσετε ψυχολογικά τον εαυτό σας, δηλαδή να μαζέψετε το θάρρος σας και να πιστέψετε περισσότερο στον εαυτό σας. Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής έχει τεράστια σημασία προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί δεν είναι εύκολο κανείς καταρχήν να θέσει μεγάλα όνειρα και κατά δεύτερον αντιμετωπίσει τις εξωτερικές (και εσωτερικές αντιξοότητες).

Πολλές φορές οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας μας κάνουν να νιώθουμε εξουθενωμένοι και νευρικοί. Αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση μας, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την αίσθηση του ελέγχου στη ζωή μας. Το άγχος, η ανησυχία και η κατάθλιψη είναι πιθανά σενάρια, τα οποία υπονομεύουν την αξία του εαυτού μας και η καθημερινότητα καταλήγει να είναι γεμάτη φόβο. Με τον καιρό αμφισβητούμε τις πεποιθήσεις και τις αξίες μας, και τα μοτίβα συμπεριφοράς μας επηρεάζονται αρνητικά.

Με την ενδυνάμωση του εαυτού ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ανασυνταχθεί, να κατευθύνει τη ζωή του προς τα όνειρά του, να έχει καλύτερο έλεγχο της ζωής του, να θέτει στόχους και να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να τους επιτύχει. Τα όνειρά σας θα επιτευχθούν με προσπάθεια, και όχι με ευχές και το δήθεν συμπαντικό "νόμο της έλξης". Η αυτοπεποίθηση, η προσήλωση στο στόχο και η αποφασιστικότητα είναι η κινητήριος δύναμη για ένα καλύτερο μέλλον, για την εκπλήρωση των ονείρων σας.

Τι είναι η ενδυνάμωση του εαυτού;

Ένας ενδυναμωμένος ψυχικά εαυτός μπορεί να αποφασίσει συνειδητά να αναλάβει την ευθύνη για τη ζωή του. Αυτό περιλαμβάνει θέσπιση στόχων, που συνοδεύονται από θετικές επιλογές, ώστε να προχωρήσουμε στην κατάκτηση των στόχων μας. Η ενδυνάμωση του εαυτού μας επιτρέπει να κατανοούμε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μας, και να έχουμε κίνητρο να μάθουμε και να επιτύχουμε.

Για παράδειγμα, αν κάποιος χάσει τη δουλειά του, μπορεί να έχει παθητική στάση και να μην ψάχνει για δουλειά, να έχει απογοητευεί και παραδοθεί στις "Μοίρες" του και να περιμένει κάποιος να τον ανακαλύψει. Αντίθετα, μπορεί να κάνει βήματα ώστε να βρει μια νέα, καλύτερη δουλειά. Μπορεί να μιλά με πρώην συνεργάτες, να ψάχνει ευκαιρίες, να ενημερώνει το βιογραφικό του. Η ενδυνάμωση του εαυτού επιτρέπει σε ένα άτομο να αναγνωρίζει ότι έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή του και κάνει επιλογές ώστε να επιτύχει τους στόχους του.

Βήματα προς την ενδυνάμωση του εαυτού

Αν νιώθετε ότι έχετε χάσει το κίνητρό σας υπάρχουν κάποια στοιχεία που μπορούν να σας βοηθήσουν για την ενδυνάμωση του εαυτού.

1. Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους

Οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, μετρήσιμοι και χρονικά προσδιορισμένοι (SMART goals) ώστε να έχει κάποιος τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να τρέξει σε μαραθώνιο, ξεκινά με μικρότερες αποστάσεις αντί να προσπαθεί από το μηδέν να τρέξει 40 χιλιόμετρα σε μια εβδομάδα. Τα μικρά, σταθερά, καλώς καθορισμένα βήματα είναι ο δρόμος για τον κάθε στόχο.

2. Καλλιέργεια θετικής στάσης

Οι άνθρωποι που έχουν καλλιεργήσει μία αισιόδοξη στάση και πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν τη ζωή τους (χωρίς να αφήνονται στα χέρια της, "μοίρας" και της αστρολογίας!) είναι πιο πιθανό να αναλάβουν την ευθύνη για το μέλλον τους. Μπορεί κανείς να έχει μια θετική στάση, γνωρίζοντας τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του, τα ταλέντα του και να εμπιστεύεται τις ικανότητές του και τα όνειρά του. Είναι λοιπόν διατεθειμένοι να πάρουν το ρίσκο των αποφάσεων και την ευθύνη της ζωής τους.

3. Θετικές δηλώσεις

Οι θετικές δηλώσεις βοηθούν στην αισιόδοξη στάση που αναφέραμε παραπάνω, και βοηθούν στο να ξεπεράσει κανείς τις περιοριστικές και αρνητικές πεποιθήσεις που κουβαλά από την παιδική ή ενήλικη ζωή του, και να μαζέψει το θάρρος του.

4. Διατήρηση ενός υποστηρικτικού δικτύου με θετικούς ανθρώπους

Καλό είναι να έχετε γύρω σας ανθρώπους με κίνητρα και αισιοδοξία που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας, και όχι τοξικούς ανθρώπους. Αν νιώθετε την αυτοεκτίμησή σας να πέφτει, καλό είναι να προγραμματίσετε μια συνάντηση με φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας που έχουν θετική γενική στάση στα πράγματα και είναι υποστηρικτικοί. Η καλή διάθεση και το γέλιο είναι μεταδοτικά και το ίδιο συμβαίνει και με την απαισιοδοξία και την αρνητικότητα. Η θετικότητα βελτιώνει την ψυχική μας ευεξία, βοηθά στην ψυχική ενδυνάμωση, μειώνει την αρνητικότητα και μας θωρακίζει ώστε να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας.

Ενδυνάμωση εαυτού

5. Φροντίδα του εαυτού 

Η φροντίδα του εαυτού περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας ώστε να νιώθετε ευτυχισμένοι και υγιείς. Μπορεί να περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, ένα χόμπι, ή ένα δώρο στον εαυτό σας όπως μια μέρα σε σπα. Είναι εντελώς απαραίτητο να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας, ώστε να χαλαρώνετε και να αναζωογονείστε, για να είστε πιο παραγωγικοί. Επιπλέον, πρέπει να δείχνετε ευγένεια και συμπόνια στον εαυτό σας, ώστε για να ξεπερνάτε όσο ανώδυνα γίνεται τις διάφορες δυσκολίες που προκύπτουν, και όχι να είστε αυτοτιμωρητικοί.

6. Θετική συζήτηση με τον εαυτό

Καλό είναι να επικεντρώνεστε σε όσα μπορείτε να κάνετε και όχι σε όσα δεν μπορείτε. Για παράδειγμα, αν θέλετε να πάρετε μια προαγωγή που απαιτεί την καλή γνώση Γαλλικών, αντί να λέτε "Δεν μιλάω Γαλλικά, " μπορείτε να δοκιμάσετε να πείτε "Δεν μιλάω Γαλλικά, ακόμη! Μπορώ να μάθω." Αυτό το "ακόμα" κάνει τεράστια διαφορά στην ψυχολογία. Οι θετικές δηλώσεις ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και κατά συνέπεια αυτό συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων μας.

7. Αποφασιστικότητα

Οι άνθρωποι με αποφασιστικότητα πρέπει να νιώθουν άνετα να εκφράζουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τις ανάγκες τους. Αν κάποιος σας προκαλέσει σε ένα πάρτι αλλά έχετε μια σημαντική παρουσίαση την επόμενη μέρα, μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά και να αρνηθείτε αν πρέπει να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί. Ή αν εσείς και ένας συνεργάτης σας δουλεύετε στο ίδιο project, αλλά εσείς κάνετε την περισσότερη δουλειά, μην νιώθετε ενοχές να μιλήσετε ανοιχτά και να διεκδικήσετε ισότιμη κατανομή των εργασιών.

Οι αποφασιστικοί άνθρωποι αναλαμβάνουν δράση, έχουν νοοτροπία εξέλιξης και νιώθουν άνετα να μαθαίνουν και να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες. Επίσης κατανοούν ότι η επιτυχία δεν θα έρθει σε μια νύχτα αλλά είναι αποτέλεσμα σκληρή δουλειάς και δράσης.

Ψυχοθεραπεία για την ενδυνάμωση του εαυτού

Η ψυχοθεραπεία βοηθά να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας, να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας, το κουράγιο σας και να ενδυναμώσετε τον εαυτό σας. Μπορείτε να βρείτε το σκοπό της ζωής σας και να ανακαλύψετε το δρόμο προς την ευτυχία και την επιτυχία. Μπορεί να μοιάζει δύσκολο, αλλά η εμπιστοσύνη και ο χώρος που προσφέρει η ψυχοθεραπεία είναι το καλύτερο μέρος για να βρει ξανά κάποιος τον εαυτό του, χωρίς να έχει στο μυαλό του την κριτική.

Στην ψυχοθεραπεία μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για όσα θέματα σας απασχολούν, κανείς δεν θα σας κρίνει. Έτσι, έχετε όλο το χρόνο να κατανοήσετε τις εμπειρίες σας ενώ ταυτόχρονα δέχεστε υποστήριξη και συμπόνια. Το ταξίδι της ενδυνάμωσης του εαυτού ξεκινά από μέσα σας, αλλά μέχρι να καταλάβετε γιατί κάνετε αυτό το ταξίδι, η επούλωση δεν μπορεί να ξεκινήσει.

Η διαδικασία δεν είναι εύκολη ούτε γρήγορη, δεν υπάρχει μαγική λύση. Ωστόσο, με εβδομαδιαίες συνεδρίες μπορείτε να αποκτήσετε εργαλεία και δεξιότητες για να δημιουργήσετε τη ζωή που επιθυμείτε. Να ζείτε ευτυχισμένοι και να έχετε επιλογές. Παρά τα προβλήματά σας, μπορείτε να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας και να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας. Έτσι, θα νιώθετε πιο δυνατοί και αποφασιστικοί. Εσείς θα ορίζετε τη ζωή σας.

Η ενδυνάμωση του εαυτού είναι σημαντική για την ευτυχία μας 

Ως ειδικός ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ βλέπω τους θεραπευόμενους, με τη συμβολή της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING, να αλλάζουν και να ανθίζουν, να είναι πιο δυνατοί όσο προχωρούν οι συνεδρίες και να κατανοούν πλήρως την αξία τους. Έτσι ανακτούν τον έλεγχο στη ζωή τους, και όταν προκύπτουν δυσκολίες, έχουν αποκτήσει δεξιότητες για να τις διαχειριστούν αποτελεσματικά.

Με τη βοήθεια του EMDR οι θεραπευόμενοι ξεπερνούν τα ψυχολογικά τραύματά τους, αρχίζουν να αγαπούν τον εαυτό τους και απολαμβάνουν το παρόν. Κοιτούν μπροστά, δεν μένουν κολλημένοι στο παρελθόν που τους πλήγωσε, κάνουν όνειρα, δεν σπαταλούν το χρόνο τους στη θλίψη και την απαισιοδοξία.