Κάνε το Τεστ
Αυθεντική ζωή, Αυθεντικότητα στη ζωή μας. Τρόποι για να είστε αυθεντικοί, Ζείστε μια ζωή με πάθος, Τρόποι για να ζείτε μια αυθεντική ζωή

Πως να ζήσετε μια αυθεντική ζωή

Η Αυθεντικότητα στη Ζωή μας

Η αυθεντική ζωή είναι κάτι πολύ παραπάνω από το να είμαστε ο εαυτός μας, χρειάζεται να ξέρουμε καλά τον εαυτό μας.

Για να είμαστε αυθεντικοί είναι ανάγκη να μπορούμε να δούμε την αλήθεια για τον εαυτό μας, όσο δυσάρεστη και αν είναι. Οι αυθεντικοί άνθρωποι είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους. Μπορούν να ακούσουν την εσωτερική τους φωνή και να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τους φόβους τους.

Ένα αυθεντικό άτομο δεν θα αφήσει τους άλλους να επηρεάσουν την άποψή του. Οι αυθεντικοί άνθρωποι σέβονται την γνώμη των άλλων και αντιστέκονται στην εξωτερική πίεση. Δεν αλλάζουν τις απόψεις τους για να ταιριάζουν με τους άλλους. Δεν συμβιβάζονται και υπερασπίζονται την άποψή τους με επιχειρήματα.

Η αυθεντικότητα απαιτεί από κάποιον να ξεπεράσει την επιθυμία του να μοιάσει με τους άλλους. Οι αυθεντικοί άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις και αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη ζωή τους και τις πράξεις τους γνωρίζοντας απολύτως τις συνέπειες. Είναι ανοιχτοί στο να μάθουν.

Πολλές φορές οι πράξεις μας δεν συμβαδίζουν με τις πεποιθήσεις μας. Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία κάποιος έχει αντικρουόμενες αξίες, συμπεριφορές ή στάσεις για το ίδιο πράγμα. Χαρακτηρίζεται από ανησυχία, στρες και φόβο και ο βαθμός αυτών των αρνητικών συναισθημάτων εξαρτάται από τη διαφορά στις αντιφατικές πεποιθήσεις, πόση σημασία έχουν αυτές οι πεποιθήσεις και πόσο καλά ένα άτομο μπορεί να τις διαχειριστεί.

Αυθεντικότητα

Το να ζούμε αυθεντικά μας προσφέρει χιλιάδες οφέλη , από την ισχυρή αίσθηση της αξίας του εαυτού μέχρι την ικανότητα να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας και να έχουμε πιο αποτελεσματικές ικανότητες. Η αυθεντικότητα απαιτεί να γνωρίζετε τον εαυτό σας, να αποδέχεστε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας. Όταν γνωρίζετε τις αξίες, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σας, μπορείτε να δράσετε ανάλογα με αυτά. Με άλλα λόγια μπορείτε να δείτε την αλήθεια για τον εαυτό σας, πράγμα που απαιτεί  ειλικρίνεια.

Όταν ζείτε αυθεντικά σημαίνει ότι δεν συμμορφώνεστε με τις ιδέες ή τις απόψεις των άλλων επειδή οι άλλοι θέλουν να το κάνετε ή λόγω της άποψης της πλειοψηφίας. Η αυθεντική ζωή σημαίνει ότι σηκώνετε το βάρος της άποψής σας, ακούτε την εσωτερική σας φωνή, έχετε τη δική σας γνώμη και υπερασπίζεστε την αλήθειά σας.

Πως να ζήσετε μια αυθεντική ζωή, αυθεντικότητα, ζωή

Γιατί κρύβετε αυτό που πραγματικά είστε;

Μερικές φορές δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσετε αν ζείτε πραγματικά αυθεντικά ή όχι. Αν νιώθετε αβεβαιότητα υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά κλειδιά που θα σας βοηθήσουν:

 1. Φοβάστε να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας.
 2. Βρίσκετε δικαιολογίες για να διατηρήσετε την ψευδή και ιδανική εικόνα του εαυτού σας.
 3. Ορίζετε την επιτυχία σύμφωνα με τα πρότυπα των άλλων.
 4. Δεν δράτε με βάση αυτά που σκέφτεστε.

Ακόμη και οι πιο αυθεντικοί άνθρωποι μπορούν να χάσουν το δρόμο τους κάποια στιγμή, χρειάζεται θάρρος να είσαι ο εαυτός σου και όχι αυτό που πιστεύουν οι άλλοι. Για να αποκαλύψουμε τις πραγματικές σκέψεις και τα συναισθήματα μας πρέπει να είμαστε δυνατοί και ευάλωτοι την ίδια στιγμή.

Αν δυσκολεύεστε να δείξετε τον πραγματικό σας εαυτό αναρωτηθείτε, τι είναι αυτό που σας φοβίζει, ότι θα ταπεινωθείτε; Ίσως να υπάρχει κάποιο κόστος για να ζήσετε αληθινά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να κρύβει τον πραγματικό του εαυτό, ο φόβος, το γεγονός ότι δεν θέλει να απογοητεύσει τους άλλους, δεν θέλει να ταπεινωθεί και πολλά άλλα. Όμως υπάρχουν σωματικές και συναισθηματικές συνέπειες όταν κάποιος ζει με αυτό τον τρόπο.

Γιατί χάνετε την αυθεντικότητά σας;

Συνεχώς προσπαθούμε να ισορροπήσουμε την εσωτερική μας φωνή και τις εξωτερικές πτυχές του εαυτού μας για να ταιριάζουμε καλύτερα με τους άλλους, να είμαστε πιο επιτυχημένοι και να βρούμε την αγάπη. Θέλουμε να βρούμε την θέση μας στην κοινωνία και θέλουμε οι άλλοι να μας σέβονται για αυτό που είμαστε πραγματικά. Πολλοί από εμάς επιθυμούν να έχουν ένα σκοπό στη ζωή τους και ψάχνουν να βρουν το βαθύτερο νόημα της ζωής.

Αλλά την ίδια στιγμή, ζούμε σε μια κοινωνία που εκτιμά τα επιφανειακά πράγματα, επιδιώκει την τελειότητα και ορίζει την επιτυχία ανάλογα με τα πόσα χρήματα έχει κάποιος και όχι τις αρχές.

Μεγαλώνουμε σε μια κοινωνία στην οποία οι γονείς, οι δάσκαλοι και η θρησκεία μας θέλουν να ταιριάζουμε με τους υπόλοιπους. Αναπτύσσουμε τις πεποιθήσεις, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές ανάλογα με όσα μαθαίνουμε. Κάνουμε όσα μας έχουν πει για να είμαστε αποδεκτοί. Όμως έτσι δεν είμαστε πραγματικά αυθεντικοί.

Το κόστος του να ζείτε σε ένα ψέμα

Όταν δεν είστε αυθεντικοί, αυτό σημαίνει ότι κρύβετε αυτό που πραγματικά είστε. Ψυχικά αυτό οδηγεί σε εξουθένωση και στρες. Οι συναισθηματικές συνέπειες του να μην ζείτε με ειλικρίνεια περιλαμβάνουν την χαμηλή αυτοεκτίμηση, την χαμηλή αυτοπεποίθηση, την χαμηλή αίσθηση για την αξία του εαυτού, τον χαμηλό αυτοσεβασμό και την ντροπή. Οι σωματικές συνέπειες συχνά περιλαμβάνουν ανησυχία, άγχος, κατάθλιψη, ποικίλα ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως πονοκέφαλο, πόνους στην πλάτη, προβλήματα του γαστρεντερικού, χαμηλό στο ανοσοποιητικό.

Αυτοί που είμαστε, αυτά που επιθυμούμε και όσα έχουν αξία για εμάς μπορεί να μην συμβαδίζουν με όσα προσδοκούν ή πιστεύουν οι άλλοι. Υπάρχουν τρόποι για να ζήσετε αυθεντικά τη ζωή σας και να χτίσετε την αίσθηση της αξίας του εαυτού σας.

Τρόποι για να είστε πιο αυθεντικοί

 1. Γνωρίστε τον εαυτό σας. Το να ζείτε αυθεντικά ξεκινά όταν έχετε την πρόθεση να είστε γνήσιοι. Γνωρίζετε τις επιθυμίες και τα συναισθήματά σας και δράτε σύμφωνα με αυτά ακόμη και αν αυτό σας κάνει να νιώθετε ευάλωτοι.
 2. Αγκαλιάστε την ευαλωτότητα. Το να είστε αυθεντικοί απαιτεί να είστε ευάλωτοι. Όταν εκθέτετε τις πραγματικές σας σκέψεις και τα συναισθήματά σας, θα δείτε ότι η ευαλωτότητα είναι σημάδι δύναμης. Η ευαλωτότητα μπορεί να καλλιεργηθεί με προσπάθεια και συνέπεια.
 3. Κάντε ενδοσκόπηση. Καταγράψτε τι είναι αυτό που φοβάστε, ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί. Όταν γνωρίζετε τα υπέρ και τα κατά μπορείτε να ζήσετε πιο αυθεντικά. Για να ζήσετε αυθεντικά όμως πρέπει να κάνετε ξεκάθαρες επιλογές.
 4. Να είστε θαρραλέοι. Η αυθεντικότητα σημαίνει ότι θα πάρετε αποφάσεις που δεν θα αρέσουν στους άλλους και θα γνωρίσετε κομμάτια του εαυτού σας που ίσως θα προτιμούσατε να κρύψετε. Αλλά στο τέλος, θα είστε πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς.
 5. Φροντίστε τον εαυτό σας. Η αυτοφροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για να νιώθετε συνδεδεμένοι με τον εαυτό σας. Για να ζείτε αυθεντικά πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας, να γνωρίζετε τις ανάγκες σας και να παίρνετε αποφάσεις σύμφωνα με αυτό που πιστεύετε μέσα σας.
 6. Παρατηρήστε τον εαυτό σας . Μάθετε να παρατηρείτε τον εαυτό σας. Δείτε πως ζείτε, πως συμπεριφέρεστε, πως αντιδράτε υπό πίεση και πως αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να δείτε τα λάθη σας και να αρχίσετε να ανακαλύπτετε την αλήθεια σας.
 7. Εξετάστε το σύστημα πεποιθήσεων σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι μεγαλώνουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με συγκεκριμένες αξίες. Αξιολογήστε αυτές τις αξίες, τις οποίες έχετε υιοθετήσει στην παιδική ηλικία και έτσι θα μπορέσετε να δείτε αν είναι αυθεντικές.
 8. Αναγνωρίστε τις αποκλίσεις σας. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τις αποκλίσεις ανάμεσα στις πράξεις και στις πεποιθήσεις σας. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να έχει συμπεριφορές που σας ενοχλούν αναρωτηθείτε αν πραγματικά τα πιστεύετε αυτά που λέτε και κάνετε. Μήπως αυτό συμβαίνει επειδή έτσι μάθατε; Όλοι θέλουμε να ταιριάζουμε με τους άλλους όμως αυτό μας απομακρύνει από τον αυθεντικό εαυτό μας. Αν γνωρίζετε τι είναι αλήθεια για εσάς, τότε μπορείτε να ζήσετε μια καλύτερη ζωή σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες.
 9. Εξετάστε τις αμφιβολίες σας . Όταν εξερευνάτε τον αυθεντικό εαυτό σας ίσως να νιώθετε αβεβαιότητα. Μπορεί να αναρωτιέστε πως είναι δυνατό να νιώθετε να είναι βαθιά ριζωμένες μέσα σας κάποιες πεποιθήσεις. Οι αμφιβολίες σας κρατούν μακριά από τον αυθεντικό εαυτό σας.
 10. Αντιμετωπίστε τους φόβους σας. Χρειάζεται κουράγιο για να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να νιώθουν άνετα με όλα όσα είναι οικεία. Το άγνωστο είναι μια πρόκληση. Πολλές φορές η εξερεύνηση των πεποιθήσεων σας μπορεί να μοιάζει με ένα άγνωστο μέρος. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε φόβο όταν εξερευνάτε τον εαυτό σας και δεν ξέρετε τι θα βρείτε. Όλα αυτά που μπορεί να κρύβετε βαθιά μέσα σας είναι αυτά που καθορίζουν το ποιοι είστε. Χρειάζεται θάρρος για να εξερευνήσετε τις άγνωστες πτυχές σας. Για να μπορέσετε να είστε αυθεντικοί χρειάζεστε χρόνο. Η διαδικασία εξερεύνησης του εαυτού σας είναι μακροχρόνια. Χρειάζεται χρόνος για να αναγνωρίσετε τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές που πλέον δεν σας εξυπηρετούν και να τις αντικαταστήσετε με πιο αυθεντικές. Όμως τα αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν.

Πολλές φορές οι άνθρωποι σοκάρονται όταν ανακαλύπτουν όσα είχαν κρυμμένα στο υποσυνείδητό τους. Χρειάζεται χρόνος για να επεξεργαστείτε αυτές τις πληροφορίες και να αλλάξετε της πεποιθήσεις σας. Η αυθεντικότητα είναι ένα μακροχρόνιο ταξίδι που απαιτεί κόπο και δέσμευση.

Η ζωή είναι έξω από τη ζώνη άνεσής σας 

Για να κάνετε όλα αυτά τα βήματα χρειάζεται κουράγιο, αλλά τελικά η αλήθεια σας είναι η καλύτερη ανταμοιβή που θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας και θα σας βοηθήσει να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορούν νσας βοηθήσουν σε αυτό το ταξίδι εξέλιξης και αυτογνωσίας.